18/6/12

4 σπουδαίοι Βρετανοί σκηνοθέτες δημιουργούν για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Μάικ Λι, Λιν Ράμσεϊ, Ασίφ Καπάντια, Max and Dania. Τέσσερις από τους πιο ξεχωριστούς Βρετανούς σκηνοθέτες έχουν νέες ταινίες. Οχι μεγάλες, μικρές. Οχι για εμπορικές, αλλά για εορταστικές προβολές, για τους Ολυμπιακούς του 2012 που αρχίζουν σ' ένα μήνα!

Θυμάστε πώς ζούσαμε στην Αθήνα στα πρόθυρα των Ολυμπιακών του 2004; Κάτι αντίστοιχο ζουν οι Λονδρέζοι αυτές τις μέρες (λέμε τώρα…), ένα μήνα και κάτι πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου στις 27 Ιουλίου.

Καθώς ο Ντάνι Μπόιλ αποκαλύπτει κομμάτια από τις ιδέες του για την τελετή έναρξης – που λέγεται ότι θα συμπεριλαμβάνει και τον Ντάνιελ Κρεγκ ως Τζέιμς Μποντ, οι δράσεις της παράλληλης Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ανοίγουν επίσης τα χαρτιά τους.
Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα, θα κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους τέσσερις μικρού μήκους ταινίες, τις οποίες έχουν σκηνοθετήσει με ανάθεση κάποιοι από τους πιο διακεκριμένους ή ανερχόμενους Βρετανούς σκηνοθέτες: ο Μάικ Λι, η Λιν Ράμσεϊ, ένα χρόνο μετά το ''Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν'', ο Ασίφ Καπάντια του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ ''Senna'' και οι Μαξ Τζίουα και Ντέινια Πασκουίνι του ''StreetDance 3D''.

Οι τέσσερις ταινίες θα προβληθούν στις 25 Ιουνίου στο σινεμά Hackney Picturehouse που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες, ενώ ταυτόχρονα θα προβληθούν μέσω δορυφόρου – μαζί και το Q & A με τους δημιουργούς, που θ’ ακολουθήσει την προβολή – σε κινηματογράφους όλης της Αγγλίας.
Ο Μάικλ Λι συμμετέχει με το ''A Running Jump'', με πρωταγωνιστή τον Εντι Μάρσαν που θυμόμαστε από το ''Happy Go Lucky''. Η ταινία της Λιν Ράμσεϊ λέγεται ''The Swimmer'' και είναι μια λυρική ασπρόμαυρη αφήγηση ενός κολυμβητή που διασχίζει τα βρετανικά νερά.
Ο Ασίφ Καπάντια παρουσιάζει, με το ''The Odyssey'', την ''οδύσσεια'' των Λονδρέζων, από την ανακοίνωση της ανάληψης των αγώνων, την παραμονή της τρομοκρατικής ενέργειας της 7ης Ιουλίου του 2007, μέχρι σήμερα. Και οι Μαξ & Ντέινια ''διασκευάζουν'', με το ''What If'', το κλασικό ποίημα ''If'' του Κίπλινγκ, για να δοξάσουν τη βρετανική νεανική ορμή – εμφανίζεται και ο Νόελ Κλαρκ από το ''Star Trek 2''.


 πηγη:news247.gr