19/6/12

8 ανελκυστήρες που θα θέλαμε πολύ να επισκεφτούμε


Από τα εντυπωσιακά, εξωτερικά ασανσέρ σε ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του Λονδίνου, μέχρι έναν υπαίθριο ανελκυστήρα στην αγροτική Κίνα, οι παρακάτω κατασκευές, αξίζουν την προσοχή μας…
Ίσως να φαίνεται αρχικά περίεργο να αφιερώνουμε ένα κείμενο σε… ανελκυστήρες. Κι όμως, οι παρακάτω ανελκυστήρες δεν είναι σαν όλους τους άλλους που έχουμε συνηθίσει: άλλοι μοιάζουν να έχουν βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, άλλοι θα μπορούσαν να είναι αξιοθέατα σε θεματικό πάρκο και άλλοι εντυπωσιάζουν περισσότερο κι από το κτήριο στο οποίο βρίσκονται.
Συνήθως, η παραμονή μας σε ένα ασανσέρ περιλαμβάνει απλά το πάτημα ενός κουμπιού και τη μεταφορά μας σε έναν άλλο όροφο. Οι ανελκυστήρες που περιγράφουμε παρακάτω όμως, είναι πολλά περισσότερα από αυτό και μάλιστα υπόσχονται να μας πάνε μια από τις πιο συναρπαστικές… βόλτες της ζωής μας (ακόμα κι αν αυτή διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα).
Από τα εντυπωσιακά, εξωτερικά ασανσέρ σε ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του Λονδίνου, μέχρι έναν υπαίθριο ανελκυστήρα στην αγροτική Κίνα, οι παρακάτω κατασκευές, αξίζουν την προσοχή μας…
Ανελκυστήρας Bailong (Hunan, Κίνα)
8 ανελκυστήρες που θα θέλαμε πολύ να επισκεφτούμε (2)
Ο ανελκυστήρας Bailong στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Zhangjiajie ( http://english.zhangjiajie.gov.cn/?action/viewnews/itemid/1056 ), αποδεικνύει ότι οι ιδιαίτεροι ανελκυστήρες δεν είναι μόνο για τις πόλεις. Σε ένα επίτευγμα της μηχανικής, γυάλινα ασανσέρ «σκαρφαλώνουν» στα 330 περίπου μέτρα, σε έναν απόκρημνο βράχο, μεταφέροντας τους επιβάτες σε μια γραφική περιοχή με θέα την καταπράσινη κοιλάδα που βρίσκεται από κάτω. Σε δύο μόλις λεπτά, οι επισκέπτες μεταφέρονται σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του πάρκου, με γραφικές λίμνες και τους διάσημους πυλώνες από ψαμμίτη.
Πληροφορίες: Το τοπίο στο Zhangjiajie είναι θεαματικό, είτε με ήλιο, είτε με βροχή, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι ο ανελκυστήρας δε λειτουργεί σε ιδιαίτερα δυσοίωνες καιρικές συνθήκες. Εθνικό Δασικό Πάρκο Zhangjiajie, επαρχία Hunan.
Falkirk Wheel (Falkirk, Σκωτία)
8 ανελκυστήρες που θα θέλαμε πολύ να επισκεφτούμε (1)
Φανταστείτε να ανεβαίνατε σε ένα ασανσέρ, πάνω σε ένα… σκάφος. Δεν είναι τόσο τρελό όσο ακούγεται. Ο τροχός Falkirk είναι ακριβώς αυτό: ένας ανελκυστήρας για σκάφη, που εξυπηρετεί έναν πολύ πρακτικό σκοπό. Άνοιξε το 2002, για να συνδέσει δύο κανάλια που δεν επικοινωνούσαν για σχεδόν 70 χρόνια. Και δεν αποτελεί έκπληξη, ότι ο ανελκυστήρας έχει γίνει ένα δημοφιλές αξιοθέατο, με περιηγήσεις 50 λεπτών με μια γόνδολα που διασχίζει τα δύο κανάλια και περιλαμβάνει μεταφορά με το ασανσέρ. Κατά την περιστροφή του τροχού, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη θέα, μέχρι και 3,5 χλμ. έξω από το Falkirk από ύψος 35 μέτρων.
Πληροφορίες: Λόγω της δημοτικότητας του τροχού, καλό θα είναι να κάνετε κράτηση για τα εισιτήριά σας, μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου. Επίσης ελέγξτε τις καιρικές συνθήκες, καθώς τις ηλιόλουστες μέρες, η θέα είναι εντυπωσιακή, www.thefalkirkwheel.co.uk .
AquaDom (Bερολίνο, Γερμανία)
8 ανελκυστήρες που θα θέλαμε πολύ να επισκεφτούμε (4)
Βρίσκεται στο lobby του ξενοδοχείου Radisson Blu ( www.radissonblu.com/hotel-berlin ), στο Βερολίνο, αλλά το AquaDom δεν είναι σαν ένα οποιοδήποτε ασανσέρ ξενοδοχείου: μεταφέρει τους επιβάτες του μέσα από τη… θάλασσα. Πρόκειται για ένα 25 μέτρων κυλινδρικό, γυάλινο ενυδρείο με ενσωματωμένο ένα διάφανο ασανσέρ. Οι επιβάτες του μπορούν να θαυμάσουν ένα πλήρες πανόραμα της τροπικής θαλάσσιας ζωής με πολύχρωμα ψάρια. Σχεδόν εκατό διαφορετικά είδη ψαριών φιλοξενούνται στο ενυδρείο, το οποίο έχει πάνω από ένα εκατομμύριο λίτρα νερού και είναι το μεγαλύτερο κυλινδρικό ενυδρείο στον κόσμο. Η μεταφορά με το ασανσέρ είναι –αν μη τι άλλο- πρωτότυπη, «ταξιδεύοντας» τους επιβάτες του σε μια υποβρύχια χώρα των θαυμάτων.
Πληροφορίες: Το AquaDom είναι ένα αξιοθέατο σε ένα ασανσέρ-ξενοδοχείο του Βερολίνου. Για να μην περιμένετε σε ουρές και για να εξασφαλίσετε φθηνότερο εισιτήριο, κάντε κράτηση online, στο www.visitsealife.com .
Aνελκυστήρας Hammetschwand (Λίμνη Λουκέρνης, Ελβετία)
8 ανελκυστήρες που θα θέλαμε πολύ να επισκεφτούμε (5)
Μοιάζει με πύραυλο, έτοιμο να εκτοξευτεί προς το άπειρο, αλλά ο ανελκυστήρας Hammetschwand προσφέρει πολύ πιο γήινα και πολύχρωμα τοπία από αυτά στο κενό του διαστήματος. Το ασανσέρ άνοιξε το 1905 στο θέρετρο Bürgenstock, προσφέροντας εκπληκτική θέα στις άγριες Άλπεις και τα καταγάλανα νερά της Λουκέρνης. Τα χρόνια που έχουν περάσει από την κατασκευή του, δεν έχουν μειώσει καθόλου το πόσο δημοφιλές και ιδιαίτερο είναι: με διαδρομή 153 μέτρων σε 48 δευτερόλεπτα, εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο υπαίθριο ασανσέρ στην Ευρώπη. Και ενώ αυτή η παλιά, σιδεροκατασκευή μπορεί να φαίνεται «τρομακτική», οι μηχανικοί που την δημιούργησαν, μάλλον ήξεραν καλά τι έκαναν, καθώς ο ανελκυστήρας έχει δοκιμαστεί στο χρόνο. Σήμερα, το νέο ασανσέρ, καλύπτει την απόσταση 3 μέτρων σε ένα δευτερόλεπτο, καθιστώντας τη βόλτα με αυτό, παραπάνω από μοναδική. Είστε έτοιμοι για απογείωση;
Πληροφορίες: Ο ανελκυστήρας δε λειτουργεί κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε οργανώστε την επίσκεψή σας από τα μέσα Μαΐου, έως τα μέσα Οκτωβρίου. Μένει ανοιχτός μέχρι αργά το Σάββατο, το καλοκαίρι και αποτελεί το τέλειο μέρος για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Bürgenstock Resort, Obbürgen, www.buergenstock.ch .
SkyView (Στοκχόλμη, Σουηδία)
8 ανελκυστήρες που θα θέλαμε πολύ να επισκεφτούμε (8)
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείτε τα αξιοθέατα της Στοκχόλμης, από μια βόλτα στο σφαιρικό γήπεδο Ericsson Globe. Γυάλινα, σφαιρικά ασανσέρ, προχωρούν πάνω σε ράγες κατά μήκος του εξωτερικού της κατασκευής (με 110 μέτρα διάμετρο), επί 20 λεπτά, μέχρι την κορυφή της σφαίρας και πίσω, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα εντυπωσιακό πανόραμα της πόλης. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείτε να θαυμάσετε την ίδια τη σφαίρα. Η κατασκευή αυτή είναι γεμάτη με μικρά παράθυρα πλοίου και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Στοκχόλμης.
Πληροφορίες: Υπάρχουν μόνο δύο ασανσέρ για τους επισκέπτες, οπότε καλό είναι να κρατήσετε θέσεις online από πριν, www.globearenas.se .
Κτήριο Lloyd’s (Λονδίνο, Αγγλία)
8 ανελκυστήρες που θα θέλαμε πολύ να επισκεφτούμε (6)
Το κτήριο Lloyd’s στο Λονδίνου, στην Lime Street, σχεδιάστηκε… ανάποδα και εντυπωσιάζει τους περαστικούς για το πρωτότυπο εξωτερικό του. Οι δώδεκα ανελκυστήρες του από γυαλί, βρίσκονται στο εξωτερικό του κτηρίου, «σκαρφαλώνοντας» μέχρι την κορυφή του. Και μπορεί να μην είναι οι υψηλότεροι ή οι ταχύτεροι, αλλά η θέα που προσφέρουν είναι το λιγότερο, εντυπωσιακή. Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τον Τάμεση και άλλα σημαντικά αξιοθέατα του Λονδίνου, όπως την κορυφή του κωδωνοστασίου του Αγίου Παύλου από τη μία πλευρά του κτηρίου και τον ουρανοξύστη Gherkin από την άλλη.
Πληροφορίες: Ίσως είναι οι δυσκολότεροι ανελκυστήρες για να επισκεφτείτε, από αυτή τη λίστα, καθώς είναι προσβάσιμοι μόνο για τους εργαζομένους και τους επίσημους επισκέπτες και η ασφάλεια είναι αυστηρή. Αλλά μην πτοείστε. Το κτήριο συμπεριλαμβάνεται συνήθως στο ετήσιο Open House του Λονδίνου, όταν το κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση και περιηγήσεις σε μέρη που συνήθως είναι δύσκολο να επισκεφτεί.
Luxor Inclinators (Las Vegas, Nεβάδα, ΗΠΑ)
8 ανελκυστήρες που θα θέλαμε πολύ να επισκεφτούμε (7)
Δεν ονομάζονται ανελκυστήρες (elevators), αλλά «inclinators» και μεταφέρουν τους επισκέπτες στην εικονική πυραμίδα του ξενοδοχείου, σε μια απότομη γωνία 39 μοιρών. Σε αντίθεση με τους άλλους ανελκυστήρες αυτής της λίστας, οι συγκεκριμένοι δεν έχουν παράθυρα και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν άλλους ανελκυστήρες σε ύψος (καλύπτουν μόνο 30 ορόφους). Αλλά όπως πολλά αξιοθέατα στο Λας Βέγκας, τα συγκεκριμένα ασανσέρ δε μοιάζουν με κανένα άλλο. Επίσης μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα από την κορυφή της πυραμίδας, ιδιαίτερα τη νύχτα, όταν τα φώτα κάνουν την πόλη να μοιάζει με λαμπερή γιορτή.
Πληροφορίες: Η πρόσβαση στους υψηλότερους ορόφους Luxor, μέσα από τους inclinators απαγορεύεται για τους επισκέπτες, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μια βόλτα με αυτούς, είναι να περάσετε μια νύχτα σε αυτό το ξενοδοχείο των 4.400 δωματίων, www.luxor.com .
Μουσείο Mercedes-Benz (Στουτγάρδη, Γερμανία)
8 ανελκυστήρες που θα θέλαμε πολύ να επισκεφτούμε (9)
Με το μοντέρνο, μεταλλικό εξωτερικό τους και τα περίεργα παράθυρά τους, οι ανελκυστήρες στο Μουσείο Mercedes-Benz στη Στουτγάρδη, είναι τόσο πρωτότυποι, που τραβούν τα βλέμματα στο αίθριο του μουσείου. Η μεταφορά με αυτούς διαρκεί μόνο περίπου 30 δευτερόλεπτα και μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε πολλές φορές, για να δείτε τα εκθέματα που καλύπτουν 125 χρόνια αυτοκίνησης.
Πληροφορίες: Αξίζει να επισκεφτείτε αυτό το μουσείο, αλλά αν πάτε εκεί μόνο για τους ανελκυστήρες, τα εισιτήρια είναι στη μισή τιμή μεταξύ 04:30 μ.μ. και 5 μ.μ. (το μουσείο είναι ανοιχτό μέχρι τις 6 μ.μ.), www.mercedes-benz-classic.com .






Πηγή: clickatlife.gr