15/6/12

Αρτα: Μνήμες Εμφυλίου με την κλοπή της χάλκινης κεφαλής του Αρη Βελουχιώτη


Αναζωπυρώνονται οι πληγές του εμφυλίου πολέμου στην Άρτα σε μια περίεργη εποχή, όπου η μισαλλοδοξία σηκώνει…κεφάλι και ακραίες και φασιστικές πράξεις καταγράφονται.

Η βεβήλωση του μνημείου του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη και η μυστηριώδης κλοπή της χάλκινης ανάγλυφης κεφαλής του στο ορεινό χωριό Μεσούντα του νομού Άρτας, γύρισε το ρολόι δεκαετίες πίσω.

Ο εμφύλιος φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει για κάποιους στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, εκεί ψηλά στα πευκόφυτα μέρη που έζησε τις τελευταίες στιγμές του ο Βελουχιώτης, πριν αυτοκτονήσει και μετά του κόψουν το κεφάλι.

Οι μνήμες του παρελθόντος αναμοχλεύονται και στα καφενεία των ορεινών χωριών άρχισαν να θυμούνται παλαιές ιστορίες: για τον Άρη, το Ναπολέοντα Ζέρβα, τους ΕΛΑΣίτες και τους άνδρες του ΕΔΕΣ.

Η προεκλογική ηρεμία τορπιλίστηκε στην περιοχή από την πρωτοφανή ενέργεια που παραπέμπει σε αλήστου μνήμης εποχές και έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, τρεις ημέρες πριν τη συμπλήρωση 67 χρόνων από την ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή η θρυλική μορφή της Εθνικής Αντίστασης.

Η ένταση κυριαρχεί στο νομό. Κάποιοι έριξαν λάδι στη φωτιά, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθούν οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης στο χώρο από αντιστασιακές οργανώσεις και κόμματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο η υπόθεση αξιοποιήθηκε πολιτικά από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΠαΣοΚ, που με ανακοινώσεις τους συντήρησαν το γεγονός, δίνοντας λαβή για συζητήσεις, θεωρίες και σενάρια για τους δράστες και τα κίνητρά τους.

Να σημειωθεί πως στη Μεσούντα είχε ανεγερθεί μνημείο με την χάλκινη ανάγλυφη κεφαλή του Άρη Βελουχιώτη, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονταν εκδηλώσεις από αντιστασιακές οργανώσεις και κόμματα.

Κατά καιρούς διάφοροι «άγνωστοι» είχαν βεβηλώσει το μνημείο που είχε ανεγερθεί στον τόπο μαρτυρίου και θανάτου του Βελουχιώτη, αλλά η τωρινή κίνηση και η κλοπή του χάλκινου ανάγλυφου του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ από την κεντρική πλατεία του χωριού δεν είχε καταγραφεί.

Μάλιστα το 2007, «άγνωστοι» είχαν επιχειρήσει να ανατινάξουν το μνημείο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στην περιοχή πολλοί θεωρούν ότι πιθανότατα οι λόγοι της κλοπής να ήταν πολιτικοί και μιλάνε αόριστα και χωρίς στοιχεία μέχρι στιγμής για πρόσωπα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο.

Παράλληλα ενθυμούνται και ένα άλλο πρόσφατο επεισόδιο, όταν είχαν προκληθεί φθορές στο μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού στο κοντινό χωριό Μελάτες.

Υπάρχει και ο αντίλογος, ότι πίσω από την κλοπή κρύβονται ασυνείδητοι… «κυνηγοί» χαλκού και προβάλλεται το επιχείρημα πως επειδή η κεφαλή ήταν μπρούτζινη (διαστάσεων 50 x 50) θα απέφερε σημαντικά κέρδη, μαζί με την αφαίρεση και της μαρμάρινης επένδυσης της τσιμεντένιας βάσης.

Μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχουν βρεθεί, απλά μόνο υποψίες. Όσο για την μπρούτζινη κεφαλή κανείς δεν ξέρει τι έχει γίνει και εικάζεται ότι πετάχτηκε σε κάποια πλαγιά και καλύφθηκε από θάμνους.

Τη «Χρυσή Αυγή» φωτογράφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η είδηση της ακραίας ενέργειας στο μνημείο του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας αντέδρασε πρώτος που είδε πίσω από την βεβήλωση και την κλοπή της κεφαλής  φασίστες και ακροδεξιούς.

«…Είμαστε σίγουροι ότι πίσω από αυτή την άνανδρη και θρασύδειλη επίθεση βρίσκονται ακροδεξιοί και φασίστες, οπαδοί της τυφλής και ανεξέλεγκτης βίας σαν αυτή που είδαμε την περασμένη βδομάδα σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, σαν αυτή που βλέπουμε καθημερινά στις γειτονιές της Αθήνας σε βάρος μεταναστών, και αριστερών, σαν αυτή που επαγγέλλονται οι εχθροί της δημοκρατίας, οι νοσταλγοί του ναζισμού, της μισαλλοδοξίας και του βάρβαρου ολοκληρωτισμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας.

Το ΚΚΕ σημείωσε πως ακόμα και τα σύμβολα του κόμματος δημιουργούν πανικό και τρόμο σε εκείνους που δικαίως έχουν λόγο να φοβούνται την οργανωμένη αντεπίθεση του λαού μας με όρους ρήξης και ανατροπής, που θα τσακίσει την εξουσία τους.

«Γι' αυτό και βράδυ Τρίτης, μέσα στο σκοτάδι της «ανωνυμίας», «άγνωστοι» κατέστρεψαν το μνημείο που είχε στηθεί στη Μεσούντα Άρτας προς τιμή του Άρη Βελουχιώτη και προξένησαν ζημιές στο μνημείο του ΔΣΕ στις Μελάτες Άρτας»
αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ και υπάρχει αναφορά σε ομάδες των τραμπούκων «που ξαμολήθηκαν από τα αστικά επιτελεία λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιούνη».
 
 
 
 
 
 
 tovima.gr