17/9/11

Νέες αλλαγές στις Πανελλαδικές του 2012


«Κλειδί» είναι οι επιλογές των μαθημάτων για τους 75.000 φετινούς υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι ξεκινούν επισήμως την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις του ερχόμενου καλοκαιριού

Τα πρώτα τους βήματα κάνουν ήδη, στην πορεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012, οι 75.000 φετινοί υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ της χώρας. Ηδη γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας η εξεταστέα ύλη και όλα προχωρούν για τις προτελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς από τη σχολική χρονιά 2013-14 οι μαθητές θα δοκιμάσουν την είσοδό τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσα από ένα νέο σύστημα πρόσβασης.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τους νέους υποψηφίους:
1. Από το 2010-11 καταργήθηκαν οι μετεγγραφές και θεσπίστηκε ειδικός αριθμός θέσεων για κάθε τμήμα ή σχολή και για κάθε κατηγορία, πέραν του αριθμού εισακτέων, δηλαδή για τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες, για περιορισμό των πολλαπλών νοικοκυριών, για λόγους υγείας των μελών οικογενειών των υποψηφίων κ.λπ.
2. Η κατηγορία του 10% ολοκλήρωσε την πορεία της και έτσι οι υποψήφιοι δεν θα έχουν πια τη δυνατότητα να δοκιμάσουν, με την εκ νέου κατάθεση της βαθμολογίας τους, την είσοδό τους σε κάποια σχολή του χρόνου.
3. Ηδη από το 2010-11 καταργήθηκαν ουσιαστικά 24 τμήματα ΤΕΙ (με ελάχιστη ζήτηση και ελάχιστους εισακτέους) καθώς και το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει και για τους φετινούς υποψήφιους οι οποίοι ενδέχεται στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις να βρουν ακόμη λιγότερα τμήματα.
4. Οι φετινοί υποψήφιοι που δεν «επιθυμούν» να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές, θα μπορούν να αποκτήσουν απολυτήριο Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα.
Tα μαθήματα της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων, στα οποία εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων, έχουν οριστεί σε έξι (6). Στα ίδια μαθήματα θα εξεταστούν και οι απόφοιτοι οι οποίοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στα τέσσερα (4) μαθήματα κατεύθυνσης και σε δύο (2) μαθήματα Γενικής Παιδείας, από τα οποία το ένα (1) είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα και το άλλο μπορούν να το επιλέξουν μεταξύ των μαθημάτων: Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία και Φυσική.
Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι:

1. Για την επιλογή του δεύτερου μαθήματος Γενικής Παιδείας που ο υποψήφιος θα επιλέξει να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να λάβει υπόψη του τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά επιστημονικό πεδίο καθώς και τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας

2. Αν τα επιστημονικά πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα μαθήματα της κατεύθυνσής του), τότε ο υποψήφιος αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόμενα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Στην αντίθετη περίπτωση (π.χ. μαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει το 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο) ο μαθητής αυτός θα πρέπει να επιλέξει ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας εκείνο από τα τέσσερα επιλεγόμενα, το οποίο μαζί με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του 1ου επιστημονικού πεδίου (που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ιστορία Γενικής Παιδείας), όπως φαίνεται από τον πίνακα και αναφέρεται στο άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης.

3. Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο επιστημονικό πεδίο, το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. 

Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά (7).
Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά να είναι υποχρεωτικά το μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.