28/9/11

"ΜΠΑΡΑΖ" ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των γυμνασίων και λυκείων όπου οι μαθητές αποφασίζουν καταλήψεις, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα και τις ελλείψεις τους. Το νέο αυτό κύμα αντιδράσεων, προκαλεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας, καθώς δεν είναι λίγα τα σχολεία όπου καθημερινά παρατηρούνται διαπληκτισμοί και ένταση μεταξύ μαθητών που αποφασίζουν κατάληψη και γονέων που αντιδρούν στις αποφάσεις τους.

Το υπουργείο Παιδείας προβληματίζεται αν θα πρέπει να προειδοποιήσει άμεσα τους μαθητές, ότι αν κάνουν καταλήψεις και χάσουν μαθήματα, αυτά θα αναπληρωθούν ακόμη και τα Σάββατα, ή τις ημέρες των διακοπών ή και των ημερήσιων εκδρομών.

Πάντως, τα κρούσματα που είχαν παρατηρηθεί άλλες χρονιές, όταν υπήρχαν καταλήψεις με τους βανδαλισμούς σε ορισμένα σχολεία, φαίνεται να επαναλαμβάνονται και τώρα από εξωσχολικούς, που μπαίνουν στα υπό κατάληψη σχολεία και καταστρέφουν.

Την ίδια ώρα, στα πανεπιστήμια φαίνεται καθαρά πλέον η αλλαγή πλεύσης μεταξύ των φοιτητών που επιμένουν στις καταλήψεις, καθώς βλέπουν πλέον ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Σε πολλά πανεπιστήμια, ήδη, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του έτους ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου να διασωθούν η εξεταστική και το εξάμηνο, που σύμφωνα με το νέο νόμο κάθε μάθημα πρέπει να διδάσκεται επί 13 εβδομάδες, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να εξεταστούν οι φοιτητές. Προβληματισμός επικρατεί πλέον στις συγκλήτους των ιδρυμάτων, καθώς αναζητούν τρόπους για να ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος μόλις εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση.

Χθες και σήμερα, ωστόσο, σε ορισμένα πανεπιστήμια αναβλήθηκαν οι γενικές συνελεύσεις, λόγω της απεργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα να παραμείνουν αυτά τα ιδρύματα σε εκκρεμότητα, που λειτουργεί εις βάρος της εξεταστικής και του εξαμήνου.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι και μεταξύ των πρυτάνεων επικρατεί αναβρασμός, καθώς το υπουργείο προχωρεί στην υλοποίηση του νέου νόμου και πολλοί από αυτούς μελετούν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ιδιαίτερα για την διάταξη σχετικά με τη σύσταση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, που εκτός από τα οκτώ μέλη ΔΕΠ θα περιλαμβάνει και επτά εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες.

Επιπλέον, τα πανεπιστήμια έκρουσαν χθες τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εφεδρεία, καθώς, όπως λένε στην υπουργό Παιδείας, αν εφαρμοστεί και στα ιδρύματα, αυτά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, καθώς ήδη υπάρχει περιορισμός στους διορισμούς.













http://fimotro.blogspot.com/2011/09/blog-post_5179.html