26/9/11

Γιατί θυμώνουμε;

Επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο Cambridge υποστηρίζουν ότι οι αυξομειώσεις στα επίπεδα της χημικής ουσίας σεροτονίνης, οι τιμές της οποίας συχνά επηρεάζονται όταν δεν έχουμε φάει καλά ή έχουμε στρες, αλληλεπιδρούν με περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το θυμό.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε υγιείς εθελοντές. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί μετέβαλαν τα επίπεδα της σεροτονίνης των συμμετεχόντων μέσω της διατροφής.

Τις ημέρες στέρησης σεροτονίνης, οι εθελοντές τρέφονταν με ένα μείγμα αμινοξέων χωρίς τρυπτοφάνη, το βασικό δομικό υλικό της σεροτονίνης. Τις υπόλοιπες ημέρες, κατανάλωναν το ίδιο μείγμα, το οποίο όμως περιείχε τρυπτοφάνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά, φαίνεται ότι ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις συναισθηματικές του αντιδράσεις σε ερεθίσματα που προκαλούν θυμό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εύρημά τους ίσως συμβάλλει σε νέες θεραπείες ψυχιατρικών διαταραχών, όπου η επιθετικότητα και η βία αποτελούν κύρια συμπτώματα.








Πηγή: vita.gr