17/9/11

9 μικρά tips για άμεση ενέργεια

Νιώθετε πως δεν έχετε ενέργεια για τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας; Μερικές φορές το πρόβλημα είναι η έλλειψη ύπνου, αλλά ακόμη και αν είστε ξεκούραστοι, ορισμένες συνήθειες στην διατροφή, την άσκηση ή σε άλλες επιλογές που αφορούν τον τρόπο ζωής μπορούν να βλάψουν ή να οφελήσουν τα επίπεδα ενέργειας σας.

Δοκιμάστε μερικά από τα παρακάτω tips για να «γεμίσετε» τις μπαταρίες σας κατά την διάρκεια της ημέρας.

1. Βάλτε τα δημητριακά στο πρωινό σας
Η κατανάλωση ενός πρωινού γεύματος πλούσιου σε φυτικές ίνες μπορεί να σας φέρει σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το Πανεπιστήμιο του Cardiff σε μελέτη του, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έφαγαν ένα υψηλό σε φυτικές ίνες δημητριακών γεύμα το πρωί, έδειξαν μια μείωση κατά 10% στην κούραση, χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και καλύτερες γνωστικές δεξιότητες.
Ακόμα μια θεωρία: Οι φυτικές ίνες βοηθούν να επιβραδυνθεί η απορρόφηση της τροφής στο στομάχι, γεγονός που διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Αποτέλεσμα είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2. Παραγγείλετε μικρό latte και πιείτε το αργά
Οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να μην καταναλώνετε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, αλλά αν είστε ένας αμετανόητος λάτρης της, δοκιμάστε τη πρόσληψη της πιο ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μικρές μερίδες καφεΐνης κάθε λίγες ώρες θα σας κρατήσουν ξύπνιο, σε εγρήγορση, και συγκεντρωμένο για περισσότερο σε σχέση με το αν πίνατε ένα ολόκληρο μεγάλο μέγεθος καφέ, σύμφωνα με τους ειδικούς για τον ύπνο. Όταν πίνετε γρήγορα ένα μεγάλο καφέ, η καφεΐνη φτάνει στο αίμα σας φτάνει στο peak της, πολύ νωρίτερα απ’ότι αν την μοιράσετε στη διάρκεια της μέρας.

3. Τρώτε πιο συχνά
Με το να τρώτε λίγα γεύματα και σε μεγάλη απόσταση το ένα με το άλλο το μόνο που καταφέρνετε είναι να υπονομεύεται η ενέργεια σας. Τρώτε μικρά γεύματα συχνά στη διάρκεια της ημέρας, κάθε 3 έως 4 ώρες, αφού κάτι τέτοιο βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα με την ενέργειά σας. Κάθε γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά. Ιδανικό παράδειγμα μια σαλάτα με κοτόπουλο και ελαιόλαδο.

4. Πιείτε αρκετό νερό
Πολλοί άνθρωποι που παραπονιούνται για κούραση είναι στην πραγματικότητα αφυδατωμένοι. Μένοντας ενυδατωμένοι είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να κρατηθούμε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι.
Μια πρόσφατη μελέτη σε αθλητές βρήκε ότι το 92% αισθάνθηκαν κουρασμένοι αφότου περιόρισαν την πρόσληψη υγρών και τροφίμων πλούσιων σε νερό για 15 ώρες. Είχαν επίσης λάθη στη μνήμη και ανέφεραν δυσκολία στη συγκέντρωση. Προσπαθήστε να πίνετε κάθε μία ή δύο ώρες, ώστε να μην αισθάνεστε διψασμένοι.

5. Ή πιείτε μια κούπα τσάι
Μια πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι ο συνδυασμός της καφεΐνης με το αμινοξύ L-θεανίνη, που τα βρίσκουμε και τα δύο στο τσάι, μας βοηθά στην μειωμένη πνευματική κόπωση και τη βελτίωση της εγρήγορσης, του χρόνου αντίδρασης και τη βελτίωση της μνήμης.
Επιπλέον, οι μαύρες ποικιλίες τσάι μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από το άγχος, σύμφωνα με ερευνητές του University College του Λονδίνου.

6. Περπατήστε 10 λεπτά
Μια σύντομη βόλτα μπορεί να τονώσει το υπόλοιπο της ημέρας σας, συνιστά έρευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Οι γυναίκες που περπατούσαν έντονα για 70 λεπτά την εβδομάδα (ή 10′ την ημέρα) έδειξαν να έχουν 18% περισσότερη ενέργεια από εκείνες, που δεν περπατούσαν καθόλου, μετά από 6 μήνες. Επίσης αισθάνονταν πιο ξεκάθαρες και σίγουρες, είχαν λιγότερους πόνους και ανέβαιναν σκάλες πιο εύκολα.

7. Αντιγράψτε το γεύμα του παιδιού σας..
..Αν είναι μια μπανάνα και σάντουιτς με φυστικοβούτυρο. Οι μπανάνες περιέχουν κάλιο, ένα στοιχείο που το σώμα σας χρειάζεται για να μετατρέψει τη ζάχαρη στο αίμα σας σε ενέργεια. Το φυστικοβούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο δίνει στα κύτταρά σας την απαραίτητη ενέργεια. Στοχεύστε σε πρόσληψη 320 mg μαγνησίου και 4.700 mg καλίου την ημέρα. Άλλες καλές πηγές καλίου και μαγνησίου: φρούτα, λαχανικά, φασόλια και ξηροί καρποί.

8. Έχετε το i-Pod πάντα κοντά σας
Αισθάνεστε ζαλισμένοι στο γραφείο; Εξετάστε το ενδεχόμενο να ακούσετε μουσική ενώ εργάζεστε. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που φόρεσαν τα ακουστικά τους ενώ εργάζονταν ήταν 10% πιο παραγωγικοί από ό,τι χωρίς αυτά.

9. Βάλτε ένα φυτό στο γραφείο σας
Ερευνητές στο Texas A&M διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έβαλαν ένα βάζο με ζωντανά λουλούδια στο γραφεία τους, μαζί με τα πράσινα φυτά σε άλλα σημεία του γραφείου, σκέφτηκαν περισσότερες δημιουργικές ιδέες από αυτούς που δεν έχουν κάποιο φυτό στο γραφείο τους.