17/9/11

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δολοφονίας του Τσαλικίδη αφήνει ο καθηγητής Ιατροδικαστικής

Οι σοβαρές ιατροδικαστικές παραλείψεις και τα εγκληματικά κενά της αυτοψίας στην υπόθεση θανάτου του στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, που «έκλεισε» από τις αρμόδιες αρχές ως «αυτοκτονία διά απαγχονισμού», αν και «συνδέεται αιτιωδώς με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών», αναδεικνύονται πλέον και από τις δύο εκθέσεις που συνέταξαν μελετώντας επισταμένως όλα τα ευρήματα οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας του εκλιπόντος.

Ο καθηγητής Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης και ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Steven Karch, μέλος της Ενωσης Ιατροδικαστών των ΗΠΑ και του Βασιλικού Κολεγίου Εγκληματολογίας του Λονδίνου, στις εκθέσεις τους καταλήγουν ουσιαστικά στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά να στηρίξουν την εκδοχή της αυτοκτονίας και να αποκλείσουν την ανθρωποκτονία.Η άποψή τους στηρίζεται στις εκθέσεις αυτοψίας και στις φωτογραφίες που περιέχονται στη δικογραφία, ενώ και οι δύο στην ιατροδικαστική διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώνουν σοβαρές παραλείψεις.


Συγκεκριμένα ο κ. Karch, απαριθμώντας τις ενδείξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, σημειώνει:
1 Ο κόμπος στο σκοινί του απαγχονισμού είναι αρκετά περίπλοκος και δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αυτοκτονίας.
2 Στο κορμί του Τσαλικίδη δεν υπήρχαν σημάδια, εκτός από την αύλακα στον λαιμό, γεγονός που είναι ύποπτο καθώς στο απαγχονισμό σημειώνονται ακούσιοι σπασμοί.
3 Η θέση του σκοινιού συνάδει περισσότερο με στραγγαλισμό παρά με απαγχονισμό.
Επιπλέον, στηριζόμενος στις καταθέσεις των συγγενών και των συναδέλφων τού αυτόχειρα, αναφέρει ότι ο Κ. Τσαλικίδης δεν είχε αυτοκτονικό ιστορικό ή ψυχιατρικό γεγονός, γενικώς ήταν ευτυχισμένος και λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του εξέφραζε ανησυχία για την ασφάλειά του.Από τη δική του πλευρά ο κ. Βουγιουκλάκης, αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας που μελέτησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν διακρίνονται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σημεία που να οδηγούν με ασφάλεια προς την μία ή την άλλη εκδοχή, δηλαδή προς την αυτοκτονία ή τη δολοφονία.Προβληματισμό δημιουργεί και στον ίδιο η παντελής έλλειψη κακώσεων που να προκλήθηκαν κατά την περίοδο των σπασμών από την πρόσκρουση του σώματος σε κάποια αμβλεία επιφάνεια.Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας Τσαλικίδη επικαλούμενοι και τις νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις θα ζητήσουν από τις δικαστικές αρχές να ανασυρθεί η δικογραφία από το αρχείο και να συσχετιστεί με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών για την οποία - όπως είναι γνωστό - έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για απόπειρα κατασκοπείας.



http://epirusgate.blogspot.com/