24/9/11

Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Νίκου Κοεμτζή τελείωσε στο Μοναστηράκι

Νεκρός, πεσμένος σ' ένα πεζοδρόμιο στο Μοναστηράκι, βρέθηκε χθες γύρω στις 2 το μεσημέρι ο Νίκος Κοεμτζής. Είχαν περάσει ήδη δύο ώρες από τη στιγμή που κατέρρευσε, όταν κάποιοι περαστικοί ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ λέγοντας «ότι ένας ηλικιωμένος λιποθύμησε».
Το πλήρωμα του ασθενοφόρου διαπίστωσε ότι δεν είχε αισθήσεις. Τον μετέφεραν με το ασθενοφόρο στην Πολυκλινική Αθηνών όπου εξέπνευσε. Τα αίτια θανάτου, μέχρι στιγμής, δεν έγιναν γνωστά.
Ο 74χρονος Νίκος Κοεμτζής πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή για «το φιλότιμο του αδελφού». Σύμβολο μιας άλλης εποχής, τα τελευταία χρόνια επιβίωνε πουλώντας το βιβλίο με την ιστορία του. Ζούσε στο περιθώριο της κοινωνίας. Καθημερινά έστηνε ένα πάγκο όπου ακουμπούσε μερικά αντίτυπα του βιβλίου του, στην είσοδο των δικαστηρίων στην Ευελπίδων και τις Κυριακές στο Μοναστηράκι. Υπέγραφε μάλιστα αφιερώσεις σε κάθε βιβλίο που πουλούσε. Ο Δήμος Αθηναίων τού είχε παραχωρήσει άδεια μικροπωλητή.
«Νίκος Κοεμτζής: Το μακρύ ζεϊμπέκικο» είναι ο τίτλος του βιβλίου του.
Ο ίδιος έλεγε ότι ήταν άνθρωπος αγράμματος. Γεννήθηκε το 1938 στο Αιγίνιο Πιερίας, ήταν γιος του Παναγιώτη Κοεμτζή και της Αναστασίας.
Τον Φεβρουάριο του 1973, μόλις είχε βγει από τη φυλακή που μπήκε για κλοπή, αποφάσισαν να διασκεδάσουν με τον αδελφό του Δημοσθένη. Ηταν το μοιραίο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου. Στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα» τραγουδούσε ο Καρουσάκης. Γύρω στα ξημερώματα ο αδελφός του παρήγγειλε τις «Βεργούλες» του Μάρκου Βαμβακάρη και σηκώθηκε να χορέψει. Μαζί του όμως σηκώθηκαν κι άλλοι τρεις, αν και ο τραγουδιστής είχε ανακοινώσει ότι ήταν «παραγγελιά». Τότε ο Ν. Κοεμτζής φώναξε «παραγγελιά, ρε» και έβγαλε μαχαίρι.
Οπως αποδείχτηκε, οι άλλοι τρεις θαμώνες ήταν αστυνομικοί της Ασφάλειας. Ο απολογισμός όμως από τον καβγά που ακολούθησε ήταν τρεις νεκροί και οχτώ τραυματίες. Ο Νίκος Κοεμτζής μαχαίρωσε τους τρεις αστυνομικούς κι όποιον άλλο τον πλησίασε. Καταδικάστηκε τρις εις θάνατον και οχτώ φορές ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο αδελφός του Δημοσθένης καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ο τρίτος της παρέας αθωώθηκε.
Τότε τα Μέσα Ενημέρωσης τον είχαν παρουσιάσει σαν «κτήνος». Μάλιστα για μεγάλο διάστημα χαρακτήριζαν τους εγκληματίες «Κοεμτζήδες». Αργότερα όμως εκφράστηκε η άποψη ότι οι αστυνομικοί τον γνώρισαν και ήθελαν να τον προκαλέσουν.
Συνελήφθη πυροβολημένος στα πόδια. Στο βιβλίο του περιγράφει τα πολύ δύσκολα χρόνια της ζωής του, που πέρασε στη φυλακή. Το 1977, με την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα μας, η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Στις 31 Μαρτίου 1996, με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πατρών, αποφυλακίστηκε.
Το 1979 το κλίμα αρχίζει να αντιστρέφεται όταν ο Διονύσης Σαββόπουλος περιλαμβάνει στο δίσκο του «Ρεζέρβα» το τραγούδι «Το μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο». Το 1980 ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος σκηνοθετεί την ταινία «Παραγγελιά» με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Αντωνίου και ποιήματα που διαβάζει η Κατερίνα Γώγου. Ο Νίκος Κοεμτζής αποφυλακίστηκε έπειτα από 23 χρόνια συνεχούς φυλάκισης.