17/9/11

ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


Χαμός έχει γίνει στα Ίντερνετ με την ιστορία που ξέθαψε το περιοδικό New York για ένα σπίτι αλλόκοτο, αναπάντεχο, αδιανόητο.
Το κτίριο που βλέπεις από πάνω, στο 190 της οδού Bowery στο νότιο Μανχάταν, χτίστηκε το 1898 και για πολλά χρόνια ήταν τράπεζα.
Απ’ έξω δείχνει μια εικόνα ελεγχόμενης εγκατάλειψης -σαν να ανήκει σε κάποιον, αλλά να
είναι καλά σφραγισμένο για χρόνια. Έλα μου που δεν είναι, όμως. Ετούτο το 6όροφο μέγαρο των 72 δωματίων ανήκει σε έναν φωτογραφο που το αγόρασε πριν από 42 χρόνια για 102.000 δολάρια, και εξακολουθεί να μένει εκεί με τη γυναίκα του και την κόρη του. Είναι 3.500 τετραγωνικά.
Η αξία του εκτιμάται γύρω στα 50 εκατομμύρια. Και ο φωτογράφος δεν το πουλάει με τίποτα.

Έμπα μέσα για φωτογραφίες και αμπελοφιλοσοφία πάνω σ’ αυτό το συγκλονιστικό θέμα.

Ο φωτογράφος λέγεται Τζέι Μαϊζέλ, παρεμπιπτόντως, και δεν είναι κανένας τρομερός λεφτάς. Ένα τέτοιο κτίριο για να ανακαινιστεί δεόντως θέλει εκατομμύρια, και έτσι ο Μαϊζέλ το έφτιαξε λίγο λίγο, τσούκου τσούκου, μπαλώνοντας τρύπες και καταφεύγοντας σε ευφάνταστες λύσεις (όπως ο αυτοσχέδιος κλιματισμός, ας πούμε), και τελικά το έφερε σε μια μορφή να μπορεί μεν να ζει, αλλά όχι πολύ διαφορετική από την αρχική.
Δες ένα μπάνιο, ας πούμε:

Ή δες την κουζίνα. Το να φτιάξεις καινούρια κουζίνα με σωληνώσεις και απ’ όλα θέλει τρελή εγκατάσταση, οπότε απλά επιδιόρθωσε την κουζίνα που χρησιμοποιούσανε στην τράπεζα πριν από 100 χρόνια:

Οι πρώτοι τρεις όροφοι του σπιτιού χρησιμεύουν ως γκαλερί για τη δουλειά του φωτογράφου. Φυσικά υπάρχει ασανσέρ -φυσικά είναι το ίδιο ασανσέρ που είχε το κτίριο το 1898. Δουλεύει μια χαρά.

O τέταρτος όροφος είναι υπό συνεχή ανακατασκευή, ο πέμπτος είναι το εργαστήριο του φωτογράφου και της γυναίκας του, ενώ στον έκτο είναι τα υπνοδωμάτια, η κουζίνα, το σαλόνι, η τραπεζαρία. Στο ισόγειο υπάρχει ακόμα, εντελώς λειτουργικό, το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας. Ο φωτογράφος εκεί φυλάει τη δουλειά του. Σοβαρά τώρα.

Το σπιτόσκυλο δεν θα μπορούσε να μη σου βάλει και μια φωτογραφία του μερακλή Μαιζέλ με τη γυναίκα του. Νάτοι στην ταράτσα τους, που στην ακρούλα έχει και έναν κηπάκο με ζαρζαβατικά:

Σου μοιάζει για άνθρωπος που νοιάζεται για τα εκατομμύρια; Έφτιαξε το σπίτι του μια χαρούλα, αλλόκοτο αλλά ολοδικό του. Τι να τα κάνει τα λεφτά






 rombatv