26/9/11

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το φοιτητικό πάσο με την καταβολή 2,46 ευρώ

Τα πάνω κάτω έρχονται στη διαδικασία χορήγησης πάσο στους φοιτητές. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω Διαδικτύου από σήμερα και η παραλαβή τους θα γίνεται από ειδικά σημεία διανομής, με την καταβολή 2,46 ευρώ.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://paso.minedu.gov.gr/  και οι φοιτητές θα μπορούν να στέλουν τη φωτογραφία τους σε ψηφιακή μορφή. Το πάσο θα παραλαμβάνεται από ειδικά σημεία διανομής και θα ειδοποιείται μέσω email και κινητού τηλεφώνου, ενώ το κόστος παραλαβής για τον φοιτητή θα είναι 2,46 ευρώ.
Στο νέο πάσο τα στοιχεία του δικαιούχου θα αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες προς φοιτητές άλλων χωρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέων καρτών.
Αιτήσεις για τη χορήγηση πάσο μπορούν να υποβάλουν οι φοιτητές πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αρκεί να μην είναι ήδη κάτοχοι τίτλου για τον κύκλο σπουδών με βάση τον οποίον αιτούνται και να μην έχουν ξεπεράσει τα κανονικά έτη σπουδών.
Αναλυτικές οδηγίες, καθώς και βίντεο επίδειξης υπάρχουν στον διαδικτυακό τόπο http://paso.minedu.gov.gr , ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με το ειδικό γραφείο αρωγής στο 801-11-31400 (από σταθερό) ή στο 210-7724375 (από κινητό), από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 09:00 ως και τις 17:00.
Οι δικαιούχοι
Αίτηση για την απόκτηση πάσο δικαιούνται να υποβάλουν:
  • α) Οι φοιτητές πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο έτη.
  • β) Οι φοιτητές μερικής φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για διπλάσια έτη από όσα απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.
  • γ) Οι φοιτητές του δεύτερου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου για όσα έτη διαρκεί η φοίτησή τους σύμφωνα με το εκάστοτε ενδεικτικό πρόγραμμα δεύτερου κύκλου σπουδών.
  • δ) Οι φοιτητές του τρίτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικού τίτλου για τέσσερα έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους.
  • ε) Οι φοιτητές-πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων κρατών, οι οποίοι σπουδάζουν σε ημεδαπό ΑΕΙ στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Erasmus» για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους στο ημεδαπό ΑΕΙ.
  • Η για οποιοδήποτε λόγο διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα παύση του δικαιώματος κατοχής του δελτίου ειδικού εισιτηρίου, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιστρέφεται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.
Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις
1. Φοιτητές πρώτου κύκλου σπουδών
Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης ΠΑΣΟ από έναν φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης (username - password) που χορηγούνται στους εγγεγραμμένους φοιτητές από το οικείο Τμήμα και χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει.
Σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν έχει λάβει τους σχετικούς κωδικούς καθώς και για οποιαδήποτε άλλα προβλήματα πρόσβασης, μπορεί να απευθύνεται στη Γραμματεία του Τμήματός του ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του. Μετά την επιτυχή είσοδό του στο σύστημα ο φοιτητής θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του.
Σε περίπτωση που ο φοιτητής διαπιστώσει οποιοδήποτε λάθος θα πρέπει να απευθυνθεί στη Γραμματεία του Τμήματος ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του, προκειμένου να γίνει η σχετική διόρθωση. Ακολούθως, ο φοιτητής θα πρέπει να συμπληρώσει τα υπόλοιπα ατομικά στοιχεία που θα του ζητηθούν.
2. Φοιτητές δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών
Οι φοιτητές του δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών δε θα συνδέονται στο σύστημα με χρήση των κωδικών τους, αλλά θα συμπληρώνουν οι ίδιοι τα ατομικά στοιχεία που θα τους ζητούνται. Kάθε δήλωση του φοιτητή στο πρόγραμμα επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν.1599/1986, συνεπώς οι φοιτητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε τα στοιχεία που εισάγουν να είναι αληθή και επίκαιρα.
Υποβολή Αίτησης και παραλαβή Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου
Προτού ο φοιτητής προβεί στην υποβολή της αίτησής του θα πρέπει απαραιτήτως να διαβάσει και να αποδεχθεί τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος. Μετά την εισαγωγή των ατομικών τους στοιχείων, όλοι οι φοιτητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
  • α) Μεταφόρτωση αρχείου με την προσωπική φωτογραφία του φοιτητή στις προβλεπόμενες διαστάσεις και ανάλυση. Η φωτογραφία αυτή θα εκτυπωθεί από τον ανάδοχο του έργου στο δελτίο ειδικού εισιτηρίου του φοιτητή.
  • β) Επιλογή του σημείου παράδοσης του πάσο. Σημεία παράδοσης θα υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας στις οποίες υφίσταται τμήμα Α.Ε.Ι..
  • γ) Επισκόπηση της αίτησης και οριστική υποβολή της. Μετά την υποβολή της αίτησης ο φοιτητής θα περιμένει το σχετικό έλεγχό της από τη Γραμματεία του Τμήματός του και την τελική έγκριση.
  • δ) Ειδοποίηση του δικαιούχου φοιτητή με sms ή e-mail ή από τον προσωπικό του λογαριασμό στο πληροφοριακό σύστημα για την άφιξη του πάσο στο σημείο παράδοσης που έχει επιλέξει. Το ΠΑΣΟ θα βρίσκεται στο σημείο παράδοσης το πολύ πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την έγκριση της αίτησης του φοιτητή από τη Γραμματεία του.
  • ε) Παραλαβή του πάσο. Ο φοιτητής κατόπιν της σχετικής ειδοποίησης θα μεταβαίνει αυτοπροσώπως στο σημείο παράδοσης και θα παραλαμβάνει το πάσο επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα και αναφέροντας τον μοναδικό αριθμό του πάσο του, τον οποίο θα έχει λάβει με sms και e-mail. Σε περίπτωση παραλαβής από τρίτο πρόσωπο θα απαιτείται να επιδεικνύεται η σχετική νόμιμη εξουσιοδότηση.
  • Σημειώνεται ότι σε περίπτωση απώλειας του πάσο από το φοιτητή, η αίτηση επανέκδοσής του θα γίνεται κατόπιν εγκρίσεως από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος. Μετά την ως άνω έγκριση η διαδικασία επαναλαμβάνεται όπως έχει περιγραφεί παραπάνω.
 

















http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=312991