28/9/11

Ποιες αποδείξεις μετράνε - Εξηγήσεις μετά τις αντιδράσεις


Όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, όπως ενοίκιο, ΔΕΗ, φυσικό αέριο, κινητή τηλεφωνία, δίδακτρα, ιατρικές υπηρεσίες κλπ., θα λαμβάνονται υπόψη -μαζί με τις σημερινές αναγνωριζόμενες δαπάνες με αποδείξεις (σούπερ μάρκετ, καύσιμα, ρούχα κλπ.), προκειμένου να οικοδομηθεί η ελάχιστη απαιτούμενη αξία αποδείξεων ως ποσοστό επί του εισοδήματος.
Σε αυτές τις διευκρινίσεις προέβη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές του ανακοινώσεις περί απαιτούμενης αξίας αποδείξεων στο 50% έως 60% του εισοδήματος των φορολογούμενων.
Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ουσιαστικά τη νέα φιλοσοφία της φορολογίας εισοδήματος που θα αποτυπωθεί στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου για να ψηφιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Όλες οι παραπάνω δαπάνες θα δηλώνονται στην εφορία με ηλεκτρονικό τρόπο είτε από την επιχείρηση ή τον επαγγελματία που παρέχει τις υπηρεσίες ή πουλά τα προϊόντα στους καταναλωτές ή από τον φορολογούμενο.
Οι δαπάνες που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά θα πρέπει να τεκμηριώνονται με τα αντίστοιχα παραστατικά.
Θα πρέπει επίσης να δηλώνεται ηλεκτρονικά και να τεκμηριώνεται και το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται (καταθέσεις, ακίνητα κλπ).
Στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι εμφανίζουν υψηλότερες δαπάνες από τα εισοδήματά τους θα πρέπει ή να αποδεικνύουν ότι ζουν από τις αποταμιεύσεις με ταυτόχρονη μείωση των καταθέσεων ή ότι δανείζονται ή θα ελέγχονται για φοροδιαφυγή.
Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν πολύ χαμηλές δαπάνες σε σχέση με το εισόδημα τους θα πρέπει να αποδεικνύουν με παραστατικά ότι αυξήθηκε η αποταμίευσή τους.
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.



http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/81850/dieykriniseis-benizeloy-gia-th-nea-foroepidromh