20/6/12

Ατέλειωτες ουρές για δωρεάν λαχανικά (Βίντεο)

Χρειάστηκαν μόνο τρεις ώρες για να κάνουν "φτερά" περίπου δεκαεπτά τόνοι με λαχανικά που προσέφεραν αφιλοκερδώς οι αγρότες από την Ιεράπετρα της Κρήτης στους Αθηναίους που δεν έχουν χρήματα για να εξασφαλίσουν βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

Το protothema.gr συνομίλησε με κάποιους από τους πολίτες που περίμεναν υπομονετικά για να πάρουν τα οπωροκηπευτικά.

Η Μαρία, μητέρα τριών παιδιών στα 40 της ομολογεί ότι είναι απελπισμένη από την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Όχι μόνο είναι στην ανεργία εδώ και αρκετό καιρό, αλλά προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τα βγάλει πέρα. Ο σύζυγός της έχει ξενιτευτεί στην Νιγηρία, εκεί όπου εργάζεται για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ στις πλάτες της έχει και την επιμέλεια του αδερφού της, ενός παιδιού που έχει διανοητικά προβλήματα.

«Το είδα στην τηλεόραση το πρωί και κατέβηκα άρον άρον να προμηθευτώ τα προϊόντα. Δεν έχω να πάρω ούτε καραμέλα για τα παιδιά μου», μας λέει η Θεώνη, άνεργη τρίτεκνη μητέρα.

Χωρίς δουλειά από το 2009, η κυρία Θεώνη έτρεξε να πάρει λαχανικά για να ταΐσει τα παιδιά της. Με το σύζυγό της περνούν πολύ δύσκολες ημέρες, καθώς ο ίδιος ως συνταξιούχος παίρνει πολύ χαμηλή σύνταξη.

Για την γυναίκα αυτή η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μεγάλη βοήθεια για τις άπορες οικογένειες.

Η κυρία Μαρία δήλωσε στο protothema.gr.  «Αυτά τα χρόνια που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η κατάσταση που διανύουμε αποτυπώνει την κατάντια του ανθρωπίνου είδους».

Ο Παντελής, 48 ετών είναι μετανάστης από την Αλβανία και ζει στην Ελλάδα από το 1993.

Είναι πατέρας δύο παιδιών και  δούλευε ως μεταφορέας, ενώ τώρα είναι εδώ και πολύ καιρό άνεργος. Στην προσπάθειά του και σήμερα να βρει μια νέα εργασία, άκουσε για την πρωτοβουλία που γίνεται στο Πεδίον του Άρεως και αλλάζοντας ρότα έσπευσε στο σημείο για να πάρει λαχανικά.

 Ο Παντελής δήλωσε στο protothema.gr «Η κατάσταση αυτή είναι για γέλια και για κλάματα»

Η δωρεάν διανομή οπωροκηπευτικών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στο Πεδίον του Αρεως από την ομάδα παραγωγών του Αγροτικού συνεταιρισμού «Ανατολή» Ιεράπετρας Κρήτης.

Οι 2.700 συσκευασίες, βάρους δέκα κιλών η καθεμιά, υπό κανονικές συνθήκες κοστίζουν 12 με 13 ευρώ. 
Σκοπός των παραγωγών ήταν μαζί με την προβολή των τοπικών προϊόντων να βγει προς τα έξω το μήνυμα για  αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μέσα στις περιόδους κρίσης που διανύουμε.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.