18/6/12

Η Ρωσία στέλνει στόλο στη Συρία

Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει δυο αμφίβια πολεμικά πλοία με πεζοναύτες, στην περίπτωση που χρειαστεί να υπερασπιστεί Ρώσους πολίτες και τη ναυτική βάση στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, τη μοναδική ρωσική ναυτική βάση στη Μεσόγειο, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο ανώνυμη πηγή του γενικού επιτελείου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού «Δύο μεγάλα αποβατικά πλοία, το Nikolaï Filtchenkov και το César Kounikov, ετοιμάζονται να αποπλεύσουν για το συριακό λιμάνι Ταρτούς», δήλωσε αξιωματικός στο γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το Interfax, τα δυο πλοία μεταφέρουν «σημαντικό αριθμό» πεζοναυτών, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Πρόκειται για μια «έκτακτη» αποστολή, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Σε περίπτωση ανάγκης, η αποστολή αυτή θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών και να απομακρύνει ένα μέρος του ρωσικού εξοπλισμού στο λιμάνι Ταρτούς», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής διοικητής των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων Βλαντίμιρ Γκραντούσοφ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δυο αεροσκάφη είναι έτοιμα να προστατεύσουν τα πολεμικά πλοία εάν αυτά σταλούν στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ακτιβιστές, συνεχίζεται ο βομβαρδισμός αστικών περιοχών από το συριακό στρατό με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι, επτά εξ αυτών στην πόλη Ντούμα.

Σε παράλληλες εξελίξεις, η υπάτη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να δικαστούν όσοι προκαλούν τις βιαιότητες στη Συρία, περιλαμβανομένων αυτών που επιτέθηκαν στους παρατηρητές του ΟΗΕ.

Μιλώντας κατά τη έναρξη της 20ής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, η Πιλάι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να υπερβεί τις διαιρέσεις και να εργαστεί για να βάλει τέλος στη βία και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Συρία. «Πρέπει επίσης να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα ζητηθεί από τους δράστες να λογοδοτήσουν, περιλαμβανομένων αυτών που επιτέθηκαν στους παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία», πρόσθεσε η πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η Νάβι Πιλάι δήλωσε ακόμη ότι η συριακή κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν επιτίθεται σε πόλεις με βαρέα όπλα, ενώ ζήτησε τόσο από τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και από αυτές των ανταρτών να σταματήσουν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η κατάσταση στη Συρία εξακολουθεί να επιδεινώνεται και τα βάσανα των πολιτών έχουν αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε η Πιλάι.
 




planet-greece