2/9/11

Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει ρήξη με την Τρόικα»



 Διαψεύδονται οι «φήμες» για εμπλοκή στις χθεσινοβραδινές συνομιλίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διέψευσε σήμερα - στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - τις τελευταίες πληροφορίες για εμπλοκή στις συνομιλίες με την Τρόικα, καθώς χθες βράδι υπήρξε διακοπή της συνάντησης του ίδιου και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της Τρόικας.


«Η διαδικασία με την Τρόικα είναι συμφωνημένη εκ προοιμίου…η χθεσινή διακοπή των συνομιλιών ήταν προγραμματισμένη, όπως είναι και η επανάληψη των συζητήσεων μετά από 10 ημέρες».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση με την Τρόικα αλλά «για θεσμική συζήτηση μεταξύ εταίρων για τα δημοσιονομικά» της Ελλάδας το 2011 και τους στόχους για το 2012.


Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι πολύωρες συζητήσεις που έχουν γίνει με την Τρόικα την τελευταία εβδομάδα έγιναν σε φιλικό κλίμα.
«Για μας σημασία έχει να γίνονται επιλογές φιλικές για την Ευρωζώνη και τον Έλληνα πολίτη… να προστατευθεί το συμφέρον και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.


Προτεραιότητα είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και η εκτέλεση των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωζώνης, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επίσης δήλωσε πως τα θέματα που τίθενται είναι βαθύτατα πολιτικά. Μιλώντας για τη βοήθεια της τρόικας, είπε πως «η τεχνική βοήθεια και η τεχνογνωσία που μας προσφέρει η τρόικα και οι εταίροι μας είναι ουσιαστικής σημασίας».


Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι συζητήθηκε η ύφεση, που «ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέψαμε εμείς και οι εταίροι μας», ενώ τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι' αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», που «έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και για τους θεσμικούς μας εταίρους».


«Το κύριο ζήτημα για εμάς μας είναι να ανασχέσουμε την ύφεση για να έχουμε καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις το 2012», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ δήλωσε πως δεν τίθεται ζήτημα να ληφθούν πρόσθετα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά να εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισθέντα από τη Βουλή.


www.kathimerini.gr