2/9/11

Βενιζέλος: Καμία εμπλοκή με την τρόικα


Διέψευσε ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής.
Πρόκειται για «θεσμική συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση μεταξύ εταίρων» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας σχετικά με το φιλικό δημιουργικό κλίμα που επικρατεί, ενώ επισήμανε πως το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να προστατευθεί το συμφέρον και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένη, καθώς ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διαβουλεύσεων και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει σε 10 μέρες στις 14 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τις εκτιμήσεις του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2012.
«Εκτιμούμε πολύ τη συμβολή των στελεχών της τρόικας, μας βοηθούν πάρα πολύ με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό «να έχουμε μία τέτοιου επιπέδου τεχνική βοήθεια».
Ο Υποικ εστίασε για ακόμα μια φορά στην ανάγκη ανάσχεσης της ύφεσης, η οποία, όπως είπε, θα είναι βαθύτερη και από αυτή που είχαν διαβλέψει οι θεσμικοί μας εταίροι. «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στον τελικό αριθμό», ανέφερε, εκτιμώντας ότι πιθανόν να κυμανθεί κοντά στο 5%, κάτι που όπως εξήγησε οδηγεί σε αυτόματη αναπροσαρμογή των στόχων ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις και εκπλήξεις.
Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά θα εφαρμοστούν τα όσα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί και ψηφιστεί.
«Εξίσου μεγάλη σημασία έχει να εκτελούνται οι αποφάσεις των οργάνων της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.
Σε ερώτημα σχετικά με το εάν τέθηκε από την τρόικα ζήτημα άμεσων απολύσεων, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα άμεσων απολύσεων και σχολιάζοντας ότι δεν ωφελεί η ανακύκλωση μετρολογίας απειλητικού χαρακτήρα.
Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ανέφερε πως «αν οι πολίτες βοηθήσουν τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση στο φορολογικό σύστημα» και υπογράμμισε πως «η συζήτηση για το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να ξεκινά, αλλά να καταλήγει στους συντελεστές». «Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό βλάπτει το διπλανό του και τη χώρα», πρόσθεσε.
Σχετικά με την επίτευξη συναίνεσης ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε πως είναι πάντα ανοιχτός σε καλές ιδέες και προτάσεις, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Χρειάζεται συστράτευση, υπομονή, ελπίδα και αισιοδοξία για να βγει η χώρα  από το μάτι του κυκλώνα», συμπλήρωσε.