28/7/11

Βρέθηκε το εργαστήριο του Μπρέιβικ

Πολίτες έξω από το δικαστήριο όπου ο Μπρέιβικ ομολόγησε το έγκλημα.Τα ονόματα των θυμάτων του μακελειού στην Ουτόγια και το Όσλο ξεκίνησε να δημοσιοποιεί η νορβηγική αστυνομία, την ίδια ώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων για τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια της διπλής επίθεσης και το γεγονός ότι έφτασε στο νησί σχεδόν μιάμιση ώρα αφού ο Μπρέιβικ άρχισε να πυροβολεί. Παράλληλα, η αστυνομία της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι βρήκε το εργαστήριο, στο οποίο προετοίμαζε το χτύπημά του ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τέσσερα ονόματα, από τα συνολικά τουλάχιστον 76 θύματα του Μπρέιβικ. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες αφού πρώτα αναγνωριστούν οι νεκροί και ενημερωθούν οι οικείοι τους. Την Τρίτη ανακοινώθηκαν τα στοιχεία τριών θυμάτων από την έκρηξη στη νορβηγική πρωτεύουσα (ηλικίας 56, 61 και 33 ετών) και μόνο ενός από την σφαγή στην Ουτόγια, του 23χρονου Γκουνάρ Λίνακερ. Είναι γνωστό πάντως πως ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και ο ετεροθαλής αδερφός της πριγκίπισας της Νορβηγίας Μέτε-Μάρι.

Κατά την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας βρέθηκε αντιμέτωπος με ερωτήσεις για το χειρισμό της κρίσης. Οι ειδικές δυνάμεις της νορβηγικής αστυνομία, η Δύναμη Δέλτα, χρειάστηκε να φτάσει απέναντι από το νησί οδικά καθώς, σύμφωνα με τις επικρίσεις, δεν υπήρχε ελικόπτερο -κάτι που, υποστηρίζουν οι επικριτές, θα είχε επισπεύσει τη σύλληψη του δράστη.

Τα προβλήματα στον αστυνομικό εξοπλισμό, σύμφωνα με άλλες βολές κατά της νορβηγικής αστυνομίας, ανάγκασαν επίσης κάποιους από τους συγκεντρωμένους στο νησί να διαφύγουν με πολιτικά σκάφη, μην μπορώντας να υπολογίζουν σε λέμβους της αστυνομίας. Οι επικρίσεις πάντως δεν προέρχονται μόνο από το εσωτερικό της Νορβηγίας. Ο Ισπανός Φερνάντο Ρεϊνάρες, που έχει διατελέσει σύμβουλος της ισπανικής κυβέρνησης για θέματα τρομοκρατίας, έκανε λόγο για αποδείξη «αποτυχίας της νορβηγικής αστυνομίας στη συλλογή πληροφοριών», υποστηρίζοντας πως η αστυνομία θα έπρεπε να είχε υπόψην της κάποιον που αγοράζει εξειδικευμένο οπλισμό και εκρηκτικά.

Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής αστυνομίας Γιόχαν Φρέντρισκεν απέρριψε ως άδικες τις κατηγορίες. «Μπορούμε να αντέξουμε πολλά, είμαστε επαγγελματίες, αλλά είμαστε άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των Νορβηγών δηλώνει ικανοποιημένη με τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαχειρίστηκε την κατάσταση μετά τη μαζική δολοφονία της Παρασκευής στη χώρα.

Στην ερώτηση «Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε την κατάσταση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις;» το 80,1% των ερωτηθέντων απάντησε «πολύ καλό» και το 14% «καλό», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Verdens Gang. Μόνο το 2,3% των Νιρβηγών χαρακτήρισε «κακό» ή «πολύ κακό» τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε την κατάσταση.

Ας σημειωθεί ότι, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του, ο πρωθυπουργός Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι οι επιθέσεις θα αυξήσουν το ενδιαφέρον των Νορβηγών για την πολιτική. «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα (αυτής της επίθεσης) θα είναι η αυξημένη συμμετοχή, περισσότερη πολιτική δραστηριότητα», δήλωσε συγκεκριμένα.

Βρέθηκε το εργαστήριο του Μπρέιβικ

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε το εργαστήριο στο οποίο προετοίμαζε το χτύπημα του ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, σε μια φάρμα βόρεια του Όσλο. Εκεί, μέσα σε αποθήκη της φάρμας που νοίκιαζε ο Μπρέιβικ, βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες, τις οποίες κατέστρεψε η αστυνομία με ελεγχόμενη έκρηξη.
Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία ανέφερε ότι θεωρεί πως ο δράστης, υποδυόμενος τον αγρότη, έφτιαχνε την πρώτη ύλη των εκρηκτικών μηχανισμών του, με λίπασμα που αγόραζε.

Στο πεδίο των ερευνών, μεταξύ των χωρών που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο είναι και η Βρετανία, αλλά προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για συνδέσμους του 32χρονου εκεί. Οι έρευνες ξεκίνησαν εξαιτίας της αναφοράς στο φασιστικό μανιφέστο του Μπρέιβικ ότι το 2002 τα μέλη της αντιισλαμικής οργάνωσής του συναντήθηκαν στο Λονδίνο. «Μπορώ να σας πω ότι, αυτή τη δεδομένη στιγμή, δεν έχουμε αποδείξεις ούτε καν ενδείξεις ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου κινήματος ή ότι ήταν σε επαφή με άλλους πυρήνες ή ότι υπάρχουν άλλοι πυρήνες» στη Νορβηγία και τη Βρετανία, δήλωσε στο BBC η επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της νορβηγικής αστυνομίας, Γιαν Κρίστιανσεν. Η ίδια υποστήριξε ότι κατά την εκτίμησή της ο δράστης των φονικών επιθέσεων στο Όσλο και το νησί Ουτόγια ενήργησε μόνος, χωρίς συνεργούς.

Απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς του δικηγόρου του ότι είναι παράφρων, χαρακτηρίζοντάς τον «σατανικό». Κατά την Κρίστιανσεν, οι πράξεις του Μπρέιβικ ήταν προμελετημένες και στόχος του ήταν να βρεθεί στο προσκήνιο.

Την ίδια ώρα, και η εισαγγελία της Βροσλάου, στη νοτιοδυτική Πολωνία, έχει αρχίσει έρευνα για τις συναλλαγές του Μπρέιβικ. «Η έρευνα, που άνοιξε μετά τις πληροφορίες της νορβηγικής αστυνομίας, πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν υπήρξε παραβίαση του νόμου ή όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαλγκορζάτα Κλάους, εκπρόσωπος της εισαγγελίας. «Δεν έχει συνταχθεί κατηγορητήριο», διευκρίνισε. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Κέτεν, που ειδικεύεται στην πώληση χημικών ουσιών και έχει την έδρα της στη Βροσλάου, το όνομα του οποίου αναφέρεται στο μανιφέστο του Μπράιβικ, «έχει ανακριθεί», πρόσθεσε η Κλάους χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Δικηγόρο μέλος του εργατικού κόμματος επέλεξε ο Μπρέιβικ

Μετά τη διπλή επίθεση της Παρασκευής στο κέντρο του Οσλο και στο νησί Οτόγια από την οποία έχασαν τη ζωή τους 76 άνθρωποι, ο δράστης Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ είχε ένα αίτημα: να αναλάβει την υπεράσπισή του ο νορβηγός δικηγόρος Γκάιρ Λίπεσταντ. Ο Λίπεσταντ είναι γνωστός στη χώρα του καθώς ήταν συνήγορος υπεράσπισης σε μία δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα, όμως ο Μπράιβικ προφανώς δεν γνώριζε άλλες λεπτομέρειες του βιογραφικού του όταν ζήτησε να τον υπερασπιστεί. Ο Λίπεσταντ είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος, τις πολιτικές του οποίου ο δράστης της διπλής επίθεσης απεχθάνεται.

«Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά» δήλωσε ο Λίπεσταντ σε συνέντευξη Τύπου. Ο δικηγόρος, που ενημερώθηκε για την επιθυμία του Μπράιβικ μέσω της αστυνομίας μία ημέρα μετά τη διπλή επίθεση της Παρασκευής, δήλωσε ότι πέρασαν 10 με 12 ώρες μέχρι να αποφασίσει αν θα αναλάβει την υπεράσπισή του. «Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι είναι πολύ δύσκολο» επεσήμανε ο Λίπεσταντ. «Σήμερα πρέπει να σκεφτούμε τη δημοκρατία και αν έλεγα 'όχι' σε αυτή τη δουλειά, τότε θα έλεγα 'όχι' στη δημοκρατία» επεσήμανε.

Παρόλα αυτά ο Λίπεσταντ παραδέχθηκε ότι ο πελάτης του, που από την Παρασκευή οπότε συνελήφθη δεν έχει καμία επαφή με τον έξω κόσμο, μάλλον δεν γνωρίζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις. «Δουλειά μου ως δικηγόρος δεν είναι να κηρύσσω το πολιτικό του μήνυμα» υπογράμμισε ο δικηγόρος, ενώ πρόσθεσε ότι ο πελάτης του μοιάζει να είναι «παράφρων». Ο Λίπεσταντ πάντως δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον Μπράιβικ λέγοντας ότι δεν έχει σώας τας φρένας, αν και «όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παράφρων».

Επισημαίνεται πάντως, ότι αν τελικά κριθεί έπειτα από ψυχολογική εξέταση ανίκανος να δικαστεί, ο Μπράιβικ ενδέχεται να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένος σε ψυχιατρική κλινική, αλλά όχι σε φυλακή. Ο δικηγόρος του παραδέχθηκε ότι ο Μπράιβικ ίσως να μην συμφωνήσει με αυτή την τακτική. «Θα είναι δίλημμα να εξετάσουμε ιατρικά θέματα γιατί πιστεύει ότι είναι ο μοναδικός στον κόσμο που καταλαβαίνει την αλήθεια για το πώς κινούνται τα πράγματα» δήλωσε ο Λίπεσταντ. Αν πάντως ο Μπράιβικ δεν δεχθεί τις συμβουλές του, ο Λίπεσταντ δήλωσε ότι «μπορεί να βρει άλλο δικηγόρο».

Οι Έλληνες Ναΐτες αποκηρύσσουν τον Νορβηγό

«Δεν ξέρουμε τον Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ. Ποτέ δεν υπήρξε αυτή η συνάντηση στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 2002, μελών του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών όπως αναφέρει στο μανιφέστο του. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη και εμείς ασφαλώς δεν έχουμε καμία σχέση». Αυτό ανέφερε σχετικά με το μακελειό στο Οσλο με τους 76 νεκρούς μιλώντας προς το «ΒΗΜΑ» ο κ. Παύλος Τσολακιάν, ο οποίος μνημονεύεται ως «Εθνικός Διοικητής της Μεγάλης Επικράτειας της Ελλάδας του Ιπποτικού Τάγματος» στα έγγραφα της οργάνωσης των Ελλήνων Ναϊτών.

Ο Νορβηγός δράστης, στη σελίδα 817 του μανιφέστου του, αναφέρεται σε μία συνάντηση που φέρεται να είχε με μέλη της οργάνωσης των ναϊτών ιπποτών στη βρετανική πρωτεύουσα, στην οποία φέρεται να έδωσαν ακόμη «παρών» δύο Αγγλοι, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος, ένας Σέρβος κι ένας Έλληνας.

Ο κ. Τσολακιάν επισήμανε ακόμη ότι «έχουμε ρωτήσει όλα τα μέλη μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κανείς από αυτούς δεν είχε οποιαδήποτε επαφή ποτέ με τον Νορβηγό δράστη. Επικοινωνήσαμε και με τον κ. Στάιν Τένεμπο "διοικητή" των Ναϊτών Ιπποτών στη Νορβηγία. Κι αυτός δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη και τη δράση του Μπέριγκ Μπρέιβικ. Οπως μας διαβεβαίωσε ποτέ δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με το Τάγμα των Ιπποτών του Ναού στη σκανδιναβική χώρα. Οφείλω να πούμε ότι η οργάνωσή μας είναι μη κυβερνητικού χαρακτήρα και με κύριο στόχο το φιλανθρωπικό έργο. Καμία σχέση δεν έχουμε με βία και μαζικές δολοφονίες τις οποίες καταδικάζουμε».

Η επικεφαλής της δεύτερης οργάνωσης Ναϊτών Ιπποτών στην Ελλάδα, Ρούλα Ρογκάν που μνημονεύεται ως η «Μεγαλόσταυρη Μεγάλη Ηγεμών» επισήμανε με τη σειρά της στο «ΒΗΜΑ» ότι «δεν γνωρίζω οτιδήποτε για τον Νορβηγό δράστη. Δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση μελών μας στο Λονδίνο το 2002».

Από την πλευρά του, ο Σέρβος, μέλος της ίδιας οργάνωσης, Ντέγιαν Μιλέκοβιτς, ο οποίος φέρει τον τίτλο του «αναπληρωτή Μεγάλου Διοικητή» του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Ναϊτών Ιπποτών, δήλωσε ότι «δεν γνώριζα την παρουσία και τη δράση του νορβηγού δράστη. Ούτε εγώ, ούτε κανείς Σέρβος, μέλος της επίσημης οργάνωσης, πήγε στο Λονδίνο την άνοιξη του 2002 σε αυτήν τη συνάντηση που αναφέρει ο Μπρέιβικ. Αγνοώ σε ποιόν Σέρβο Ναϊτη ιππότη αναφέρεται». Επεσήμανε, ωστόσο ακόμη ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί ίσως και περισσότερα από 100 ολιγομελή γκρουπ σε όλη την Ευρώπη που χρησιμοποιούν το όνομα των Ιπποτών του Ναού ή παραπλήσιους τίτλους από τον Μεσαίωνα και τα οποία δεν έχουν καμία επίσημη υπόσταση. Ισως εκεί πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια για τη συνάντηση του Λονδίνου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, σε εκτιμήσεις τους αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, επισημαίνουν ότι «αυτά που αναφέρει ο δράστης του μακελειού στο Οσλο ίσως σχετίζονται με κινήσεις ακροδεξιών - φιλοναζιστών το 2002 που αυτοανακηρύχθηκαν σε "σταυροφόρους" κατά του Ισλάμ ή των μεταναστών κλπ. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αναμένουν τις επόμενες ημέρες μέσω της Ιντερπόλ στοιχεία που θα ανακύψουν από τις έρευνες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Νορβηγού για να βρεθεί αν υπάρχουν Ελληνες που διατηρούσαν επαφές μαζί του.


www.tvxs.gr