30/7/11

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός που έφτιαξε το site «Ομάδα Δέλτα»

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε 23χρονος αστυφύλακας ο οποίος ήταν ο δημιουργός και διαχειριστής, επί τέσσερις μήνες περίπου, σελίδας με τον τίτλο «Ομάδα ΔΕΛΤΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος υπηρετεί σε Αστυνομικό Τμήμα στην Αττική, σχηματίστηκε δικογραφία από το τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αρχικά υπήρξε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη λειτουργία ομάδας (group) στο Facebook που είχε τίτλους και εμβλήματα υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, κάτι το οποίο απαγορεύεται.

Παράλληλα «ανέβαιναν» φωτογραφίες με αστυνομικούς της συγκεκριμένης υπηρεσίες. Επίσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, επέτρεπε να γράφονται σχόλια με προτροπές για διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε βάρος προσώπων, όπως για παράδειγμα «δείρτε τους αναρχικούς».

Ακολούθως σχηματίστηκε δικογραφία και μετά από εισαγγελική παραγγελία ενημερώθηκε η διαχειρίστρια εταιρεία του Facebook και καταργήθηκε το group.

Mετά από ψηφιακή έρευνα και ανάλυση ηλεκτρονικών ιχνών εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του δημιουργού και διαχειριστή της ομάδας.

Την Παρασκευή κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του αστυφύλακα, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, μέσα στον οποίο εντοπίστηκαν αποθηκευμένες φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 23χρονος δεν συνελήφθη καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο και η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.