28/7/11

Ανοίγουν επενδύσεις 7 δις. € στον τουρισμό

Σήμα για την υλοποίηση επενδύσεων στο τουριστικό real estate συνολικού προϋπολογισμού που μπορεί να ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, δίνουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την προώθηση τέτοιων επενδύσεων. 


Μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες περίμεναν πολύ καιρό να αποσαφηνιστούν οι κανόνες που θα ισχύουν για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως για παράδειγμα η κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων μαζί με εξοχικές κατοικίες επιπλωμένες, οι οποίες θα μπορούσαν να πουληθούν ή να μισθωθούν. Αλλωστε, την τελευταία 5ετία πληροφορίες αναφέρουν ότι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις κυρίως στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Πελοπόννησο και περιμένουν ευνοϊκότερες συγκυρίες.


Ηδη, σε πρόσφατο ταξίδι του στη Ρωσία και το Ισραήλ ο υπουργός Τουρισμού, Πέτρος Γερουλάνος, εισέπραξε το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον για αγορά εξοχικών κατοικιών εκδήλωσαν Ρώσοι που θέλουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας και να διατηρούνμόνιμη παραθεριστική κατοικία. Επίσης, επιχειρηματίες από το Ισραήλ φέρονται αποφασισμένοι να τοποθετηθούν στον τομέα της τουριστικής κατοικίας, όχι ως απλοί αγοραστές αλλά ως επενδυτές σε μεγάλα projects.

Eπιτάχυνση
Επίσης, σε πρόσφατη εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ανδ. Ανδρεάδης, αναφερόμενος στις τουριστικές υποδομές επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και των λιμανιών της χώρας είναι υψίστης σημασίας για τον τουρισμό.

"Ελπίζουμε αυτές να προχωρήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2012. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νομικό πλαίσιο για την παραθεριστική κατοικία. Εκτιμάμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε επενδύσεις 2 δισ. ευρώ ετησίως", σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στα χαρτιά επενδύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μορφή του ελληνικού τουρισμού. Η έλλειψη σταθερών κανόνων, η απουσία χωροταξικού για τον τουρισμό, η μεγάλη γραφειοκρατία και η καχυποψία των επενδυτών απέναντι στην ελληνική πολιτεία, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάσχεσης της επενδυτικής δραστηριότητας. Παράλληλα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των διατάξεων για την παραθεριστική κατοικία, μικροί κατασκευαστές και ξενοδόχοι άρχισαν να διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι τα μεγάλα projects θα αφανίσουν τους μικρούς.

Μεγανήσι 
Μία επένδυση για πολύ πλούσιους τουρίστες έχει σχεδιάσει στο Μεγανήσι η οικογένεια Ρότσιλντ, σε έκταση άνω των 2.600 στρεμμάτων. Στόχος η ανέγερση 10-14 πολυτελών επαύλεων 1.000 τ.μ. η καθεμία, που θα αγοραστούν από "Κροίσους" και αστέρες του Χόλιγουντ. Αμπράμοβιτς, Ν. Κίντμαν και άλλοι celebrities έχει ακουστεί ότι είναι στους ενδιαφερόμενους.

Λοκρίδα Φθιώτιδας
Μία σημαντική τουριστική επένδυση, που ωστόσο είναι κι αυτή "παγωμένη", είναι αυτή που προωθεί η εταιρεία "Λοκρός" σε έκταση 12.500 στρεμμάτων στη Λοκρίδα Φθιώτιδας. Το "AtalantiHills" χρηματοδοτείται από ξένα funds και Ελληνες και Κύπριους επιχειρηματίες. Στο master plan περιλαμβάνονται 3 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, 5.000 τουριστικές κατοικίες, 13 γήπεδα τένις, 2 spa, θεματικό πάρκο και βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθούν 3 γήπεδα γκολφ. Το έργο έχει κολλήσει σχεδόν 4 χρόνια καθώς η έκταση θεωρείται δασική.

Ηλεία
Μπλοκαρισμένη εδώ και χρόνια μία επένδυση γύρω στα 500 εκατ. ευρώ στην Ηλεία. Ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και γκολφ είναι στα σχέδια Αμερικανών επενδυτών για το Olympia Resorts.


Νηές Μαγνησίας
"Παγωμένη" εδώ και χρόνια είναι η επένδυση της εταιρείας στις Νηές Μαγνησίας, ενώ για τις εκτάσεις που διαθέτει σε Κρήτη, Τζιά, Βόλο και Βοιωτία η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης.

Πόρτο Χέλι
Μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα με ξενοδοχεία 5 αστέρων και πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες σχεδιάζει και η "DolphinCapital", η οποία σκοπεύει να κάνει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ. Πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας, Μίλτος Καμπουρίδης, ανακοίνωσε ότι την άνοιξη του 2012 θα ξεκινήσει στο Πόρτο Χέλι η λειτουργία του πρώτου "Aman Resort" με κατοικίες στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ξενοδοχείο με 38 σουίτες, spa, beach club, αλλά και τουριστικές κατοικίες. Το "Aman Resort" είναι μία από τις επενδύσεις που "τρέχει" στο Πόρτο Χέλι η DCI, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.

Σητεία Κρήτης
Η επένδυση της "Minoan Group" στο ακίνητο της Μονής Τοπλού στη Σητεία της Κρήτης έχει περάσει από πολλά κύματα και μάλιστα πριν από μερικούς μήνες ακυρώθηκε η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων. Ωστόσο, η αγγλική εταιρεία επανήλθε καταθέτοντας νέο φάκελο με αλλαγές στο master plan μίας επένδυσης που μπορεί να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, πριν από μερικές ημέρες το Εφετείο Χανίων αθώωσε 8 κατηγορούμενους για την υπόθεση, τον ηγούμενο της Μονής και 7 εμπειρογνώμονες, οι οποίοι κατηγορούνταν για απάτη κατά συρροήν. Στελέχη της εταιρείας εκφράζουν αισιοδοξία ότι αυτήν τη φορά θα απεμπλακεί η επένδυση που αφορά τη δημιουργία μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης σε περίπου 26.000 στρέμματα με ολόκληρα παραθεριστικά χωριά, ξενοδοχεία 5 αστέρων, 3 γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, 950 κατοικίες με 730 πισίνες, εμπορικά κέντρα, μαρίνες κ.λπ.

Kίσαμος Χανίων
Δύο έργα στην Κρήτη έχει προτείνει ο κυπριακός όμιλος Λεπτού, ένα στον κόλπο Κισάμου στα Χανιά, πάνω από 300 εκατ. ευρώ για πολυτελείς κατοικίες, κι ένα στην Παλαιόχωρα, άλλα 120 εκατ. ευρώ. Επίσης η "Emerald Development", εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, διαθέτει έκταση στο Ρέθυμνο, όπου έχει σχεδιάσει επένδυση 150 εκατ. ευρώ.
Ρεπορτάζ : Β. Κανέλλης 
(από το Έθνος της Κυριακής)