27/7/11

Nέο τιμολόγιο για το φυσικό αέριο

Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής ανακοίνωσε τη νέα τιμολογιακή της πολιτική που τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2011, ανταποκρινόμενη στo νέο σχήμα φορολόγησης των καυσίμων που ορίζεται στο νόμο 3986/01.07.2011.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ Αττικής η διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου κάθε μήνα θα βασίζεται στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ.
Στην τιμή αυτή θα προστίθεται ένα σταθερό περιθώριο διανομής, καθώς και οι επιβαλλόμενοι από την Ελληνική Πολιτεία φόροι.
Τιμή Πώλησης Φ.Α. = Κόστος προμήθειας Φ.Α. + Περιθώριο Διανομής ΕΠΑ Αττικής + Φόροι
Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική οι διακυμάνσεις των μηνιαίων τιμών φυσικού αερίου, θα προκύπτουν αποκλειστικά από τις αντίστοιχες διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου.
Επισημαίνεται ότι το φυσικό αέριο είναι και παραμένει αποδεδειγμένα, από τη διεθνή εμπειρία, το διαχρονικά οικονομικότερο καύσιμο. Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ Αττικής έρχεται να υπογραμμίσει αυτή τη διαπίστωση διατηρώντας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου, παρά τις όποιες διακυμάνσεις μπορεί να προκύψουν συγκυριακά και περιστασιακά σε σχέση με το πετρέλαιο.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι αν εφαρμόζαμε τη νέα μας τιμολογιακή πολιτική με τους αντίστοιχους επιβληθέντες ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο την τελευταία χειμερινή περίοδο, η εξοικονόμηση που θα είχε ο οικιακός καταναλωτής θα κυμαινόταν μηνιαίως από 9% έως 28% με μέση τιμή το 16%. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, βέβαια, είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 το φυσικό αέριο θα είναι περίπου 35% πιο οικονομικό από το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς, σύμφωνα με το σχήμα φορολόγησης καυσίμων του Ν.3986/01.07.11, ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι τότε θα ανέλθει στο 80% του αντίστοιχου της κίνησης δηλαδή σε 330 €/1000lt προ ΦΠΑ (με σημερινές τιμές).
Επιπλέον, ο επαγγελματίας θα λάβει άμεσα ανταγωνιστικότερα τιμολόγια σε σχέση με αυτά που θα ίσχυαν αν διατηρούσαμε την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική λόγω της άμεσης εξίσωσης των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του φα παραμένει η καλύτερη ενεργειακή επένδυση στην οικιακή & επαγγελματική χρήση.
Η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης θα ισχύσει για τις καταναλωθείσες ποσότητες φυσικού αερίου από την 1/10/2011 και μετά, ενώ οι καταναλώσεις που έχουν γίνει μέχρι και τις 30/09/2011 θα χρεώνονται σύμφωνα με την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική.