27/7/11

Tο top 100 των βρετανικών πανεπιστημίων

Δεύτερη πατρίδα τους έχουν κάνει χιλιάδες Ελληνόπουλα τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς καταφεύγουν κατά κύματα στη χώρα αυτή προκειμένου να σπουδάσουν αλλά και να εργαστούν στη συνέχεια.

Οι σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια, χρόνια τώρα, έχουν κατακτήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων και γι' αυτό είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους Έλληνες φοιτητές από κάθε άλλη ευρωπαϊκή.
Οι σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια, χρόνια τώρα, έχουν κατακτήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων και γι' αυτό είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους Έλληνες φοιτητές από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι κυριότεροι λόγοι της προτίμησης αυτής είναι το κύρος των βρετανικών πανεπιστημίων, η κοντινή απόσταση από την Ελλάδα και κυρίως η αγγλική γλώσσα, την οποία τα Ελληνόπουλα μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, που σπουδάζουν στη χώρα αυτή δύσκολα επιστρέφουν και πάλι στην πατρίδα, φαινόμενο που τώρα, λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, θα ενταθεί. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παραμένει στη Μεγάλη Βρετανία για εργασία, ενώ ένας εξίσου μεγάλος αριθμός αναζητά εργασία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, έχοντας σαν διαβατήριο ένα καλό πτυχίο συνήθως και ένα μεταπτυχιακό.

Συνεπώς όσοι ενδιαφέρεστε για τις σπουδές στη χώρα αυτή, διαβάστε το σημερινό αφιέρωμα και σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες . Ακόμη και τώρα, που ο κύκλος αιτήσεων βρίσκεται στα τελευταία στάδια, υπάρχουν περιθώρια να καταθέσετε την αίτηση εισαγωγής σας σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Διαφορετικά βέβαια θα πρέπει να κινηθείτε ανάλογα για την επόμενη χρονιά. Στο αφιέρωμά μας για τη Μεγάλη Βρετανία θα βρείτε εκατό πανεπιστήμια με τις σπουδές που προσφέρουν, όπως επίσης πληροφορίες για τα δίδακτρα και το κόστος διαβίωσης.

ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Η χρονική περίοδος των πτυχιακών σπουδών στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας είναι τριετής και σε αυτά της Σκοτίας τετραετής. Οι κλάδοι της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Αρχιτεκτονικής απαιτούν πέντε έτη σπουδών. Ο κύριος τίτλος σπουδών που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια σε πτυχιακό επίπεδο είναι το Βachelor, το αντίστοιχο του ελληνικού πτυχίου. Το Βachelor ανάλογα με την κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών διακρίνεται σε: ΒΑ - Βachelor of Αrts (επιστήμες θεωρητικής κατεύθυνσης), ΒSc - Βachelor of Science (επιστήμες θετικής κατεύθυνσης), ΒΕng - Βachelor of Εngineering (πτυχία μηχανικών και πολυτεχνείου) LLΒ - Βachelor of Law (Νομικά), ΜΒ - Βachelor of Μedicine (Ιατρική).

Αίτηση - Εισαγωγή
Οι αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια συντονίζονται από τον κεντρικό φορέα UCΑS (Universities and Colleges Αdmissions Service, www.ucas.com ). Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Για τα πανεπιστήμια των Cambridge και Oxford καθώς και για τις ιατρικές σχολές, η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι η 15η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο UCΑS απλά και μόνο συντονίζει τη διαδικασία των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια. Την απόφαση για επιλογή ή απόρριψη παίρνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

O υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από 1 έως 5 προγράμματα σπουδών και αντίστοιχα πανεπιστήμια, στα οποία επιθυμεί την εισαγωγή του, χωρίς το δικαίωμα της προτεραιότητας ή της υπόδειξης. Όσοι επιθυμούν σπουδές σε Ιατρική ή Οδοντιατρική έχουν 4 επιλογές. Τμήμα της αίτησης αποτελεί η συστατική επιστολή που ο υποψήφιος πρέπει να πάρει συνήθως από καθηγητή του στο Λύκειο καθώς και το personal statement. Το personal statement (ας την πούμε 'προσωπική δήλωση') είναι η ευκαιρία που έχετε να απευθυνθείτε προς τα πανεπιστήμια που επιλέξατε και να εξηγήσετε γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσουν.

Οι Έλληνες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί με το απολυτήριο του Λυκείου (που περιλαμβάνει πανελλαδικές εξετάσεις) και καλή βαθμολογία στα μαθήματα της δέσμης.

Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council. Τα GCΕ (General Certificate of Εducation) Αdvanced Levels απαιτούνται για εισαγωγή σε πολύ απαιτητικές σχολές, όπως αυτή της Ιατρικής.

Η φοίτηση και οι εξετάσεις για τα GCΕ μπορεί να γίνουν είτε στην Ελλάδα, σε ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα, είτε στη Βρετανία, σε ιδιωτικό ή δημόσιο κολέγιο.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Τίτλοι σπουδών
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι γενικά οι εξής:

Diploma/Ρostgraduate Certificate: Είναι 9μηνο πρόγραμμα και απευθύνεται σε φοιτητές που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για Μaster ή που απλά επιθυμούν ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα.
Μaster: Απαιτούνται σπουδές διάρκειας 12 μηνών. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει συνήθως 9μηνη παρακολούθηση μαθημάτων, εξετάσεις (Μάιο ή αρχές Ιουνίου) και τέλος την υποβολή εργασίας (Dissertation) έκτασης 15-20.000 λέξεων. Οι κυριότερες διακρίσεις: ΜΑ (Μaster in Αrts), ΜSc (Μaster in Science), ΜΒΑ (Μaster of Βusiness Αdministration) και LLΜ (Μaster of Laws)
Μaster of Ρhilosophy (ΜPhil): Είναι διάρκειας δύο χρόνων και συνδυάζει παρακολούθηση μαθημάτων και έρευνα. Συνήθως αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο για Ρh.D.
Doctor of Ρhilosophy (Ρh.D.): Το διδακτορικό χορηγείται έπειτα από πρωτότυπη έρευνα που κάνει ο φοιτητής/ερευνητής για διάστημα 3 έως 5 συνήθως ετών. Ο υποψήφιος εργάζεται μόνος του υπό την εποπτεία ενός καθηγητή, ο οποίος ελέγχει την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής μέχρι την τελική υποβολή και υποστήριξή της.

Αίτηση-Εισαγωγή
Η συνεννόηση και οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται απευθείας με και προς το πανεπιστήμιο της προτίμησης του υποψηφίου. Η τυπική προϋπόθεση εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, δεν είναι λίγα όμως τα πανεπιστήμια που δέχονται και αποφοίτους κολεγίων.

Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.

Κόστος σπουδών και διαβίωσης

Για πτυχιακά προγράμματα:
Αγγλία £3,300 = € 3.795 / έτος\\Σκοτία £1,820 = € 2,093 / έτος

Ουαλία £3,300 = € 3.795 / έτος\\Βόρεια Ιρλανδία £3,300 = € 3.795 / έτος

Οι φοιτητές από την ΕΕ μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία παρέχει η βρετανική κυβέρνηση.

Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μετά την αποφοίτηση και μόνον εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα είναι παραπάνω από 15.000 ευρώ τον χρόνο.

Για μεταπτυχιακά προγράμματα:
Στα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραμμές ξεκινούν από 3.900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο. Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονομικές επιστήμες ή στις ιατρικές Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονομικά ποσά, γύρω στα 23.000 ευρώ τον χρόνο.

Κόστος ζωής: Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Όπως είναι αναμενόμενο για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.100-1.300 ευρώ το μήνα. Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζεται ελαφρώς χαμηλότερες τιμές δηλαδή κοντά 900-1.200 ευρώ τον μήνα για το δωμάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής από το British Council

Από το British Council μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής σε βρετανικά πανεπιστήμια. Λειτουργεί δε εξειδικευμένη υπηρεσία για την εύρεση του κατάλληλου τμήματος και πανεπιστημίου ανάλογα με τα προσόντα του υποψηφίου. Σημειώστε ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή μπορούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν αιτήσεις και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2011. Απευθυνθείτε στο τμήμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών του British Council για άμεση εξυπηρέτηση. Για ραντεβού με εκπαιδευτικό σύμβουλο, στα γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία). Επίσης κάθε Τετάρτη στις 12 μ.μ. το British Council διοργανώνει σεμινάρια για τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να πάρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες κατάθεσης της αίτησης εγγραφής, τα δίδακτρα, το κόστος ζωής κ.λπ.

Σεμινάριο

Για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικό πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο, θα προτείναμε να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο με πρακτικές συμβουλές για τη φοιτητική ζωή στη Βρετανία. Τρόποι μετακίνησης, διαμονή και φοιτητικές εστίες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έξοδα διαβίωσης, αγορές, ιατρική περίθαλψη κ.λπ. και πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπιστούν οι πιθανές δυσκολίες των πρώτων ημερών στο πανεπιστήμιο. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 210 3692333 η επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα www.britishcouncil.org/gr/greece-education-pre-departure-seminars. Στο British Council θα επικυρώσετε και θα μεταφράσετε τα εκπαιδευτικά έγγραφα που απαιτούνται για την εισαγωγή σας σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία) η επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα www.britishcouncil.org/gr/greece-education-document-translation-and-verification

Οι υποψήφιοι φοιτητές εκτός ΕΕ, θα χρειαστούν φοιτητική visa. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη Βρετανική Πρεσβεία τηλέφωνο 210 7272600.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΤΑ 50 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ



ΧΩΡΑ EYΡΩΠH ΚΟΣΜΟΣ 
1 1 2 University of CAMBRIDGE
2 2 4 University College London (UCL)
3 3 5 IMPERIAL College London
4 4 5 University of OXFORD
5 5 20 University of EDINBURG
6 6 23 KING'S College London
7 8 26 University of MANCHESTER
8 10 28 University of BRISTOL
9 18 58 University of WARWICK
10 22 66 University of BIRMINGHAM
11 23 67 London School of Economics and Political Science (LSE)
12 26 70 University of YORK
13 30 79 University of Glasgow
14 31 82 University of SHEFFIELD
15 33 87 University of ST ANDREWS
16 35 91 University of NOTTINGHAM
17 38 95 University of SOUTHAMPTON
18 40 99 University of LEEDS
19 43 103 DURHAM University
20 53 129 University of ABERDEEN
21 55 135 CARCIFF University
22 57 137 University of Liverpool
23 59 144 University of BATH
24 64 158 NEWCASTLE University
25 66 162 LANCASTER University
26 67 164 QEEN MARY University of London
27 69 166 University of SUSSEX
28 81 191 University of READING
29 83 196 University of LEICESTER
30 86 201 Queen's University of BELFAST
31 96 215 University of DUNDEE
32 102 229 LOUGHBOROUGH University
33 104 234 School of Oriental and African Studies (SOAS)
34 107 249 University of SURREY
35 110 254 University of STRATHCLYDE
36 114 266 University of EXETER
37 119 273 University of ESSEX
38 126 287 ASTON University
39 133 302 University of EAST ANGLIA
40 138 316 ROYAL HOLLOWAY University of London
41 139 318 BRUNEL University
42 159 357 SWANSEA University
43 160 361 GOLDSMITHS University of London
44 165 374 Heriot-Watt University
45 168 383 University of BRADFORD
46 169 386 ABERYSTWYTH University
47 171 394 BANGOR University
48 175 401 CITY University London
49 175 401 The OPEN University
50 175 401 University of HULL










http://sourta-ferta.blogspot.com/