29/7/11

Η πιο πολυτελής φυλακή του κόσμου για τον μακελάρη της Νορβηγίας

Στην πιο πολυτελή φυλακή του κόσμου θα καταλήξει ο νορβηγός μακελάρης Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, όταν έρθει η ώρα να πάει φυλακή. Ετσι χαρακτηρίζεται η φυλακή Χάλντεν στη Νορβηγία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα... φιλοξενήσει τον άνθρωπο που βύθισε στο πένθος μια φιλειρηνική και ήσυχη χώρα και προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.
Η φυλακή Χάλντεν είναι η νεότερη και η πιο ασφαλής της χώρας. Εγκαινιάστηκε πέρυσι, αφού χτιζόταν επί 10 ολόκληρα χρόνια με κόστος μεγαλύτερο από 17 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να φιλοξενήσει ως και 252 κρατουμένους, υπό συνθήκες που μοιάζουν περισσότερο με αυτές ενός μίνιμαλ πολυτελούς ξενοδοχείου παρά με σωφρονιστικό ίδρυμα.

Κάθε κρατούμενος φιλοξενείται σε μοναχικό κελί με μίνι ψυγείο, τηλεόραση με επίπεδη οθόνη και δικό του μπάνιο. Τα παράθυρα δεν έχουν κάγκελα για να μπαίνει μέσα περισσότερο φως.
Για κάθε 12 με 15 κελιά υπάρχει μια κουζίνα τελευταίας τεχνολογίας με ατσάλινους πάγκους εργασίας, μοντέρνα ντουλάπια, καναπέδες και τραπέζια, που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από τον κατάλογο της ΙΚΕΑ.


Η φυλακή διαθέτει γυμναστήριο, στούντιο μουσικής και βιβλιοθήκη. Οι κρατούμενοι μπορούν να γυμνάζονται σε ειδικό τοίχο αναρρίχησης, με τη βοήθεια πέρσοναλ τρέινερ, ενώ οι λιγότερο σπορτίφ μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα μουσικής.

Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τοι κτίριο Χανς Χένρικ Χόιλουντ έχει δηλώσει ότι στόχος του ήταν να την κάνει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τον έξω κόσμο. «Για να αποφύγω την ιδρυματική αντίληψη, το εξωτερικό δεν είναι από τσιμέντο αλλά από τούβλα, γαλβανισμένο ατσάλι και ξύλο πεύκου, τα κτίρια μοιάζουν να έχουν "βγει" μέσα από το δάσος», δήλωσε.

Παρόλο που τα κτίρια περικλείονται από έναν υψηλό φράκτη - αλλιώς τι φυλακή θα ήταν; - ο αρχιτέκτονας φρόντισε να τον κρύψει με συστάδες δέντρων. Προσθέτει μάλιστα ότι στρογγύλεψε το πάνω μέρος του φράκτη «για να μην είναι εχθρικός», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Για να διακοσμήσει τους τοίχους της φυλακής επιστρατεύτηκε ο νορβηγός καλλιτέχνης Ντολκ - ο επονομαζόμενος και «Μπάνκσι της Νορβηγίας» - ο οποίος ζωγράφισε μια τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει ένα κρατούμενο με ριγέ στολή στη χαρακτηριστική πόζα της ρίψης σφαίρας. Μόνο που αντί για σφαίρα του στίβου έχει μια σιδερένια μπάλα που κρέμεται από την αλυσίδα του.BHMA

Αντιδράσεις: