29/7/11

Οι γυναίκες στο μετρό να μην φοράνε... σιθρού!

Αναστάτωση προκαλεί στη Ρώμη ένα εγχειρίδιο που διανεμήθηκε στο Μετρό με τη χορηγία του...δήμου και περιέχει συμβουλές προς τις γυναίκες για την ασφάλειά τους στον δρόμο.
«Ασφάλεια, μια πολυτέλεια που σήμερα εμείς οι γυναίκες θέλουμε να απολαύσουμε» είναι ο τίτλος του φυλλαδίου.

Οι συμβουλές, ωστόσο, περισσότερο εξόργισαν παρά βοήθησαν τις παραλήπτριες.

«Να μη φοράτε διάφανα ρούχα» είναι μία από τις προτάσεις που περιέχονται στο φυλλάδιο - προφανώς για να μην προκαλούνται οι επίδοξοι βιαστές. Το εγχειρίδιο συνέταξε μια ομάδα γυναικών που κατά πάσα πιθανότητα έχει στενή σχέση με τον δήμαρχο της Αιώνιας Πόλης και πρώην νεοφασίστα Τζάνι Αλεμάνο.

Τα φίλια πυρά προήλθαν από μια ιστορική φεμινιστική οργάνωση αλλά και το γυναικείο κίνημα «Εάν όχι τώρα, πότε;» που γεννήθηκε ως αντίδραση στα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Αρχικά έμεινα αποσβολωμένη. Κι έπειτα, η έκπληξη έδωσε τη θέση της στον φόβο» γράφει η δημοσιογράφος Ελενα Στανκανέλι στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα. «Η πόλη που περιγράφει ο δήμαρχος Αλεμάνο και οι σύμβουλοί του είναι ένα αφιλόξενο μέρος, σκοτεινό, με κακοφωτισμένα πάρκα και δρόμους, επικίνδυνες στάσεις του Μετρό. Μια τρομακτική Ρώμη, μια Γκόθαμ Σίτι, στην οποία δεν θα ήθελε να ζει κανείς. Να περιμένουμε επομένως κι ένα εγχειρίδιο για άνδρες στους οποίους θα εξηγείται ότι δεν θα πρέπει να επιτίθενται στις γυναίκες για κανέναν λόγο».

Η βασική συγγραφέας του εγχειριδίου, όμως, έχει διαφορετική άποψη: «Ηθελα μόνο να βοηθήσω με απλές συμβουλές. Ακούγονται γεροντίστικες; Μπορεί. Αλλά ισχύουν πάντα» δήλωσε.