21/5/10

«Κρυφή» εξαγορά της Εθνικής;


Νέα σενάρια εξαγοράς στρατηγικού πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς καν να το αντιληφθούν οι υπόλοιποι μέτοχοι, τροφοδοτούν οι τουλάχιστον περίεργοι χειρισμοί της Bank of New York Mellon, η οποία είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες, ότι έχει συμμετοχή στην ΕΤΕ σε ποσοστό 5,25%.Θεωρητικά, είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο ένας ή περισσότεροι επενδυτές να αποκτήσουν μέσω του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 20% των δικαιωμάτων ψήφου στην Εθνική Τράπεζα, χωρίς να προχωρήσουν σε σχετικές ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο! Οι υπόλοιποι μέτοχοι, σε αυτό το σενάριο, θα πληροφορηθούν ότι η Εθνική άλλαξε «αφεντικό» σε μια γενική συνέλευση, όπου οι επενδυτές θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους, δίνοντας σχετική εντολή στην BNY Mellon!


Αυτά τα σενάρια, θα έμοιαζαν απίθανα και εξωπραγματικά, αν δεν είχε «βάλει ψύλλους στ’ αυτιά» πολλών αναλυτών η τουλάχιστον περίεργη συμπεριφορά της BNY Mellon:

n Στις 11 Μαΐου, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε, μέσω της Εθνικής, στο Χρηματιστήριο, ότι είχε αποκτήσει συμμετοχή που αντιστοιχούσε στο 5,25% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής τράπεζας.

n Την επομένη, αντιδρώντας προφανώς στα σενάρια επιθετικής εξαγοράς της ΕΤΕ, που κυκλοφόρησαν στην αγορά και παρουσιάσθηκαν από το «Β», η διοίκηση της Εθνικής διευκρίνισε, ότι αυτή η συμμετοχή αυτή είχε αποκτηθεί από την BNY Mellon, στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών θεματοφυλακής που παρέχει η τράπεζα για τη διαπραγμάτευση των ADR’s της Εθνικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η συμμετοχή, όπως διευκρινίσθηκε, αφορά τοποθετήσεις πολλών επενδυτών.

n Όμως, με νεότερη ανακοίνωσή της, η οποία γνωστοποιήθηκε την Δευτέρα στο ΧΑ μέσω της ΕΤΕ, η BNY Mellon δημιούργησε νέα ερωτήματα: δήλωσε ότι αποφάσισε να… εφαρμόσει το χρηματιστηριακό νόμο 3556/2007, αξιοποιώντας ένα «παράθυρο» που ανοίγει με το συγκεκριμένο νόμο, το οποίο επιτρέπει υπό ορισμένες προϋποθέσεις να μην ανακοινώνονται στο Χρηματιστήριο οι σημαντικές μεταβολές συμμετοχών (πάνω από 5%, 10% και από αυτό το ποσοστό και πάνω για κάθε πρόσθετο 3% συμμετοχής).

n Με τη νεότερη ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ανακαλείται η προηγούμενη και, προφανώς, αυτό σημαίνει ότι στο εξής η BNY Mellon θα συνεχίσει να αξιοποιεί το «παράθυρο» του νόμου, για να μην ενημερώνει το ΧΑ για τις σημαντικές μεταβολές ποσοστών συμμετοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αμερικανική τράπεζα αξιοποιεί την εξαίρεση της παρ. 1 (β) του άρθρου 12 του Ν.3556/2007. Εκεί ορίζεται ότι «το άρθρο 9 (σ.σ.: με το οποίο καθορίζονται οι υποχρεώσεις γνωστοποίησης μεταβολών στα ποσοστά συμμετοχής) δεν εφαρμόζεται: … β) σε περίπτωση που θεματοφύλακες, οι οποίοι κατέχουν μετοχές υπό αυτή τους την ιδιότητα, δεν μπορούν να ασκούν τα δικαιώματα ψήφου που ενσωματώνονται στις μετοχές αυτές παρά μόνον επί τη βάσει οδηγιών που παρέχονται εγγράφως ή με ηλεκτρονικά μέσα».

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, αρκετοί αναλυτές αρχίζουν πλέον να παρακολουθούν στενότερα από το παρελθόν τη διαπραγμάτευση των ADR’s της Εθνικής στην Νέα Υόρκη, όπου εμφανίζεται, άλλωστε, από τις 6 Απριλίου εντυπωσιακή αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών, σε σχέση με τους αμελητέους τζίρους του παρελθόντος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε τρεις συνεδριάσεις στα τέλη Απριλίου (27-28-29 Απριλίου) άλλαξαν χέρια περίπου 143 εκατ. ADR’s, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 36 εκατ. μετοχές της Εθνικής. Τους προηγούμενους μήνες, ο μεγαλύτερος ημερήσιος τζίρος ήταν της τάξεως των 16 εκατ. ADR’s, ενώ κατά κανόνα οι συναλλαγές ήταν εξαιρετικά υποτονικές.

Μετά την ανακοίνωση της BNY Mellon, που ρίχνει πέπλο μυστηρίου στις κινήσεις επί των ADR’s στην Ν. Υόρκη, είναι θεωρητικά δυνατό να συγκεντρωθεί από έναν ή περισσότερους επενδυτές ένα «πακέτο» μετοχών άνω του 20%, που με τους σημερινούς συσχετισμούς στη γενική συνέλευση θα τους δίνει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις. Αυτή η συμμετοχή δεν χρειάζεται να γνωστοποιηθεί στο ευρύτερο κοινό, με βάση το «παράθυρο» που αφήνει η νομοθεσία. Έτσι, τα νέα «αφεντικά» της Εθνικής θα μπορούσαν να αιφνιδιάσουν τους πάντες, δίνοντας εντολές στην BNY Mellon να τους εκπροσωπήσει σε μια συνέλευση, όπου θα συντονίσουν τα δικαιώματα ψήφου τους, για να ελέγξουν τις αποφάσεις.

Όλα αυτά τα σενάρια θα είχαν μόνο θεωρητική αξία, αν δεν ήταν εξόχως ύποπτη η τρέχουσα συγκυρία: η μετοχή της Εθνικής, όπως και όλων των ελληνικών τραπεζών, διαπραγματεύεται με εξευτελιστικά χαμηλή αποτίμηση, που είναι σαφές ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο αν επιβεβαιώνονταν τα πιο καταστροφικά σενάρια για την ελληνική οικονομία.

Με τέτοια αποτίμηση στα χρηματιστηριακά ταμπλό της Αθήνας και της Ν. Υόρκης, η Εθνική ασφαλώς και θα αποτελούσε ιδεώδη στόχο εξαγοράς, ιδιαίτερα με τις συνθήκες «κάλυψης» από το πέπλο μυστηρίου που δίνει ο νόμος για τις αγορές που θα γίνουν στο εξής μέσω Ν. Υόρκης. Χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα… ραντάρ της αγοράς, οι επίδοξοι αγοραστές μεγάλου «πακέτου» μετοχών της Εθνικής θα μπορούν να κάνουν τις κινήσεις τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, χωρίς δηλαδή να εκτίθενται στον κίνδυνο να εκτοξευθεί στα ύψη η μετοχή, μόλις γίνει σαφές στην αγορά το ενδιαφέρον τους.


www.kampia.blogspot.com