20/5/10

Σειρά νέων προϊόντων λανσάρει η Google


Σειρά νέων προϊόντων λανσάρει η Google. Ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει το online κατάστημα εφαρμογών Chrome Web store, αντίστοιχο με το επιτυχημένο AppStore της Αpple, και παράλληλα ανοίγει για το ευρύ κοινό το Wave, μια πρωτοποριακή υπηρεσία που συνδυάζει εργαλεία επικοινωνίας, συνεργασίας και δικτύωσης.
Οι ανακοινώσεις έγιναν στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών που πραγματοποιεί η εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο. Αργότερα την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστεί στο συνέδριο μια ακόμα τεχνολογία της Google, μια συσκευή που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις Intel, Sony και Logitech και προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω της τηλεόρασης.

Το Κύμα
Από την Τετάρτη 29 Μαΐου η Google άνοιξε για όλους τους χρήστες τη νέα υπηρεσία Wave, η οποία μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμη σε δοκιμαστική μορφή (beta) για λίγους, επιλεγμένους χρήστες.Το Wave «απαλλάσσει» τους χρήστες από τους περιορισμούς του παραδοσιακού email συνδυάζοντας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, online chat, εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης και κοινής πρόσβασης σε έγγραφα και ιστοσελίδες.
Η υπηρεσία «πραγματικά διαπρέπει ως προορισμός για να κάνει κανείς τη δουλειά του [...] Μπορείς να έχεις 12 ανθρώπους να αλληλεπιδρούν σε ένα 'κύμα' ταυτόχρονα χωρίς να μιλάει ο ένας πάνω στον άλλο ή να πατάει ο ένας τα πόδια του άλλου» δήλωσε στο AFP ο Γκρέγκορι Αλεσάντρο, διευθυντής παραγωγής στη Google.
«Πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος επικοινωνίας. Εκεί πηγαίνει η τεχνολογία» υποστήριξε.
Κατάστημα
Έως τα τέλη του έτους αναμένεται να έχει εγκαινιαστεί το Chrome Web Store, ένα κατάστημα διαδικτυακών εφαρμογών το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά μέσω του Chrome, του προγράμματος πλοήγησης στο Διαδίκτυο που διαθέτει η Google.
Οι χρήστες του Chrome browser έχουν αυξηθεί στα 70 εκατομμύρια, από τα 30 εκατομμύρια τον Ιούνιο του 2007, και η Google εκτιμά ότι το μέγεθος της αγοράς είναι πλέον επαρκές.
«Η διαφήμιση είναι μια πολύ σημαντική τακτική κεφαλαιοποίησης του Παγκόσμιου Ιστού, θέλουμε όμως να δημιουργήσουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις» δήλωσε στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Google Σούνταρ Πίτσαϊ.
Μέσω του Web Store οι χρήστες θα μπορούν να αναζητούν διαδικτυακές εφαρμογές και να τις κατεβάζουν δωρεάν ή να τις αγοράζουν.
Η ιδέα των online καταστημάτων για εφαρμογές έγινε πολύ δημοφιλής μετά την επιτυχία του App Store της Apple, το οποίο κατακλύζεται από αγοραστές που αγοράζουν μικροεφαρμογές για το iPhone και το iPad.
Το Chrome App Store θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδανικό για τα επερχόμενα netbook που θα τρέχουν το λειτουργικό Chrome OS που ετοιμάζει η Google. Οι συσκευές αυτές πιθανότατα δεν θα έχουν σκληρό δίσκο και θα χρειάζονται πρόσβαση στο Διαδίκτυο για την εκτέλεση εφαρμογών.
H Google όπως και οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής προωθούν γενικότερα την ιδέα του υπολογιστικού «νέφους» (cloud computing), με το οποίο οι χρήστες τρέχουν εφαρμογές μέσω του browser αντί να εγκαθιστούν λογισμικό στον ίδιο τον υπολογιστή τους.
Από το πρωτοποριακό «κύμα» μέχρι το προτεινόμενο «νέφος», το μέλλον θα δείξει αν οι προτάσεις της Google θα επικρατήσουν στην αγορά λογισμικού।


www.in.gr