30/5/10

Η απεργία της ΠΝΟ κρατάει μακριά από τον Πειραιά το «Zenith»


Μακριά από το λιμάνι του Πειραιά θα μείνει την προσεχή Δευτέρα το κρουαζιερόπλοιο «Zenith», της Pullmantur Cruises, θυγατρικής της Royal Caribbean Cruises, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να «κρατήσει» το πλοίο στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιεί.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας στην Ελλάδα, το πλοίο δεν θα πιάσει στο λιμάνι του Πειραιά, στις 31 Μαΐου,
ενώ θα επανέλθει στις 7 Ιουνίου 2010 για μια τελευταία προσπάθεια να πραγματοποιήσει κυκλική κρουαζιέρα, και εφόσον αντιμετωπίσει και πάλι προβλήματα από τους Ελληνες ναυτικούς θα σταματήσει τις κρουαζιέρες με βάση τον Πειραιά.
Η «κόντρα» μεταξύ της εταιρείας και των ναυτικών έχει ξεσπάσει με αφορμή το πλήρωμα του πλοίου στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται Ελληνες. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το διοικητικό φορέα της ναυτιλίας έχει το δικαίωμα να εκτελεί κρουαζιέρες από τη χώρα μας με πλήρωμα που προβλέπει η σημαία που φέρει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Μάλτας.
Από την άλλη, η ΠΝΟ θεωρεί ότι από τη στιγμή που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και υπάρχουν Ελληνες ναυτικοί άνεργοι, θα πρέπει να προσληφθεί συγκεκριμένος αριθμός Ελλήνων ναυτικών σαν πλήρωμα. Επίσης, θεωρούν το συγκεκριμένο πλοίο ως το «Δούρειο Ιππο» για τον αφελληνισμό της ναυτιλίας στη χώρα.
Οι επιπτώσεις
Υπολογίζεται ότι η δραστηριοποίηση του «Zenith» στην Ελλάδα θα αποφέρει στη χώρα περίπου 10 εκατ. ευρώ φέτος, στις 34 κρουαζιέρες που θα κάνει, μεταφέροντας κάθε φορά περίπου 1.500 επιβάτες.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Royal Caribbean φέρνει 11 κρουαζιερόπλοια στη χώρα με σύνολο 400 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια. Παράλληλα, την προσεχή Δευτέρα λόγω της 24ωρης απεργίας θα «μείνουν» στο λιμάνι του Πειραιά ακόμα δύο κρουαζιερόπλοια του ομίλου Louis με 1.900 επιβάτες, χάνοντας μια ημέρα κρουαζιέρας, και προσπερνώντας δύο λιμάνια (της Μυκόνου και της Πάτμου), ενώ αλλάζουν και τα δρομολόγια των πλοίων της ακτοπλοΐας.
Για το θέμα που έχει προκύψει, πλήττεται «ο κλάδος των εφοδιαστών πλοίων, του γενικότερου εμπορίου και της στέρησης των επιβατών να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους και της απώλειας εσόδων από τις ποικίλες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα βλάπτονται τα δημόσια συμφέροντα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων.
Αλλά και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιβατών Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών σημειώνει: «Η βαριά μας βιομηχανία, ο τουρισμός μας, τους μήνες που παράγει και προφέρει στην εθνική οικονομία πλήττεται συνεχώς από διάφορες συγκυρίες. Οχι από ανταγωνιστές μας, αλλά δυστυχώς από ομάδες Ελλήνων εργαζομένων ναυτικών».
Η Ν.Δ.
Εγκαλεί την κυβέρνηση η υπεύθυνη του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου, Ολγα Κεφαλογιάννη, για το θέμα του καμποτάζ και την αδυναμία -όπως αναφέρει- να τηρήσει το νόμο και την τάξη, καθώς λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, τη Δευτέρα, δεν θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο «Ζenith».



www.naftemporiki.gr