27/5/10

Σπείρα 70 πορτοφολάδων άρπαζε 10 πορτοφόλια την ημέρα

 

Την πιο οργανωμένη σπείρα πορτοφολάδων που έδρασε ποτέ στη χώρα μας πιστεύουν ότι εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί.

Δεκάδες τα μέλη, τουλάχιστον 70 άτομα από Βουλγαρία και Ρουμανία. Απίστευτη καλά οργανωμένη η δράση τους.
Είχαν συγκεκριμένα σημεία στα οποία δρούσαν. Χτυπούσαν μέρη όπως οι σταθμοί του ΗΣΑΠ στην Πατησίων, τη Βικτώρια, την Ομόνοια, τα Πετράλωνα και το Σύνταγμα όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση και μπορούσαν εύκολα να γίνουν ένα με το πλήθος.
Ο καθένας από τα μέλη της σπείρας είχε το ρόλο του. Άλλος ήταν ο τσιλιαδόρος, άλλος ο τσεκαδόρος που εντόπιζε το θύμα, άλλος αναλάμβανε να αποσπάσει την προσοχή του θύματος, να το παραπλανήσει συνήθως με κάποια ερώτηση ώστε να αναλάβει δράση ο... ελεφροχέρης και να αρπάξει το πορτοφόλι.
Ο δράστης με το ελαφρύ χέρι επειδή ερχόταν σε άμεση επαφή με το θύμα ήταν συνήθως μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο, τουρίστα ή ανάπηρο.
Είχαν καταφέρει σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστυνομικών να αρπάξουν τουλάχιστον 500 πορτοφόλια το τελευταίο 6μηνο.
Μετά από τις δεκάδες καταγγελίες των θυμάτων οι αστυνομικοί έβαλαν μπροστά το σχέδιο “μεγάλος αδελφός”. Εκμεταλλεύτηκαν το υλικό από τις κάμερες των σταθμών, χρησιμοποίησαν και μικροκάμερες για να καταγράψουν τη δράση των πορτοφολάδων, ενώ μετά ειδική εισαγγελική άδεια παρακολούθησαν και τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες.
Όταν συγκεντρώθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία οι αστυνομικοί επενέβησαν και συνέλαβαν τον έναν μετά τον άλλο τους δράστες.