22/5/10

Αξιοποίηση κυματικής ενέργειας με υποβρύχιο χαρταετό


Ένας νέος τύπος γεννήτριας που αξιοποιεί την κυματική και παλιρροιακή ενέργεια αναμένεται να διατεθεί στην αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για την γεννήτρια Deep Green, την οποία οι κατασκευαστές της αποκαλούν «υποβρύχιο χαρταετό».
Η Deep Green κατασκευάστηκε από την σουηδική εταιρεία Minesto, η οποία πρόσφατα προσέλκυσε επενδύσεις ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ ώστε να περάσει στο δοκιμαστικό στάδιο το 2011.
Η νέα τεχνολογία περιλαμβάνει μια γεννήτρια, προσκολλημένη σε ένα πτερύγιο και ένα πηδάλιο, δεμένο στον πυθμένα του ωκεανού. Το καλώδιο με το οποίο είναι δεμένο το πηδάλιο φτάνει τα 100 μέτρα.

Σύμφωνα με τη Minesto, ο «υποβρύχιος χαρταετός» ενεργοποιεί τη γεννήτρια, η οποία αιχμαλωτίζει ενέργεια από τα παλιρροιακά ρεύματα και την μετατρέπει σε ηλεκτρική. Η παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να φτάνει τα 500 kilowatt.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Deep Green είναι το μέγεθός της, καθώς θεωρείται αρκετά «μικρή και πρακτική» συγκριτικά με τα αντίστοιχα μοντέλα. Το μήκος του πτερυγίου φτάνει τα 12 μέτρα, ενώ η γεννήτρια δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.
Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας επισημαίνουν ότι η Deep Green λειτουργεί αποτελεσματικά σε σημεία με ρεύματα χαμηλής έντασης αλλά και σε μεγαλύτερα βάθη.
Οι δοκιμές για την αποτελεσματικότητα της Deep Green θα ξεκινήσουν το 2011 στη βόρειο Ιρλανδία. Αν όλα πάνε καλά, το μοντέλο θα διατεθεί στην αγορά σε τέσσερα χρόνια.
Η Μinesto είναι νεοσύστατη εταιρεία και ιδρύθηκε το 2007.

www.Econews.gr