25/5/10

Ανακαλύφθηκε νέο υλικό κατάλληλο για φθηνό «σούπερ DVD»

Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ένα καινοτομικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός φθηνού «σούπερ-δίσκου» με αποθηκευτική χωρητικότητα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ένα κοινό DVD.




Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τόκιο υπό τον καθηγητή χημείας Σιν-ίτσι Οκόσι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Chemistry”, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.




Το επαναστατικό υλικό μπορεί να μετασχηματίζεται από ένα μαύρου χρώματος μέταλλο που είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, σε έναν καφέ χρώματος ημιαγωγό, όταν προσπίπτει φως πάνω του.



Το υλικό αποτελείται βασικά από οξείδιο του τιτανίου και μπορεί γρήγορα να μεταμορφωθεί από την μια κατάσταση (του μετάλλου) στην άλλη (του ημιαγωγού) και αντίστροφα, σε συνθήκες δωματίου, όταν εκτίθεται στο φως, δημιουργώντας έτσι τις δυνατότητες για ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο.



Σύμφωνα με τον Οκόσι, αποτελεί «ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για την επόμενης γενιάς συσκευή οπτικής αποθήκευσης». Ένα υλικό που αλλάζει χρώμα με το φως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων, καθώς τα χρώματα αντανακλούν το φως διαφορετικά, πράγμα που επιτρέπει την αποθήκευση διαφορετικών πληροφοριών σε αυτό.



Η ιαπωνική ερευνητική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μικροσκοπικά τμήματα του υλικού με διάμετρο πέντε έως είκοσι νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου). Αν στο μέλλον χρησιμοποιηθεί το τμήμα του υλικού με την μικρότερη δυνατή διάμετρο, τότε ο νέος δίσκος θα χωράει πάνω από 1.000 φορές περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με ένα σημερινό δίσκο Blu-ray (που έχει πενταπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με ένα συμβατικό DVD).



Πρέπει όμως πρώτα να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για την εγγραφή και την ανάγνωση των δεδομένων στο νέο «σούπερ-δίσκο».



Η τιμή του οξειδίου του τιτανίου στην παγκόσμια αγορά είναι μόλις το ένα εκατοστό της τιμής του σπάνιου υλικού (γερμάνιου-αντιμόνιου-τελλούριου) που χρησιμοποιείται σήμερα στους επανεγγράψιμους δίσκους Blu-ray και DVD. Το οξείδιο του τιτάνιου, εκτός από φθηνό, θεωρείται ασφαλές και ήδη χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, όπως καλλυντικά και μπογιές.



Σύμφωνα με τον Οκόσι πάντως, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι ένας «σούπερ-δίσκος» με το νέο υλικό θα κατασκευαστεί όντως κάποτε και θα παραχθεί μαζικά, αν και δήλωσε ότι θα αρχίσει άμεσα επαφές με ιδιωτικές εταιρίες για την εμπορική αξιοποίηση της νέας τεχνικής.


www.enet.gr