28/5/10

Στα σκαριά νόμος για αστική ευθύνη πολιτικών Ετοιμάζουν διατάξεις για δήμευση περιουσιών και χρηματικά πρόστιμα


Σε δήμευση περιουσιών, χρηματικά πρόστιμα, αλλά και σε φυλακίσεις πολιτικών προσώπων που αποδεδειγμένα με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο μελετά να προχωρήσει η κυβέρνηση. Πρόταση για αναζήτηση και της αστικής ευθύνης και όχι μόνο της ποινικής ή της πολιτικής έχει κατατεθεί ήδη προς συζήτηση, τόσο από βουλευτές του ΠαΣοΚ όσο και από βουλευτές άλλων κομμάτων, για τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αναμειχθεί στα σκάνδαλα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα νομικά δεδομένα προτού προχωρήσει......



στη λύση αυτή με κύριο στόχο να αποφευχθεί η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων που την επιτυγχάνουν με την παραγραφή των αδικημάτων τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης δήλωσε στο «Βήμα» ότι η αστική ευθύνη των πολιτικών προσώπων προβλέπεται πλέον από τον νέο νόμο περί του «πόθεν έσχες» (άρθρο 12). Είναι η μοναδική περίπτωση για να υπάρξει τιμωρία πρώην υπουργών, έλεγαν χθες κυβερνητικοί κύκλοι, χωρίς να παρεμβληθεί η παραγραφή του αδικήματος ή η ασυλία των πολιτικών προσώπων.

Η αστική ευθύνη αναμένεται να στραφεί προς τις υποθέσεις του Βατοπαιδίου (σε περίπτωση που δεν επιστραφούν οι εκτάσεις στο Δημόσιο), των ομολόγων, αλλά και της Siemens, και το Δημόσιο θα αρχίσει να απαιτεί δικαστικώς να αποζημιωθεί από τους πρώην υπουργούς που προκάλεσαν ζημιά. Ετσι, μόλις η κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως», ο υπουργός Οικονομικών εκπροσωπώντας νόμιμα το Δημόσιο αναμένεται να καταθέσει αγωγή εναντίον πολιτικών προσώπων που με τις πράξεις τους στο παρελθόν προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο, ζητώντας αποζημίωση, ανεξάρτητα αν εκκρεμεί ποινική διαδικασία ή ακόμη και παραπομπή τους στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Το Δημόσιο θα πρέπει πρώτα να αποτιμήσει τη ζημιά που προκλήθηκε και εν συνεχεία να απαιτήσει διά της δικαστικής οδού αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για όσους πολιτικούς προκάλεσαν τη ζημιά. Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των αποζημιώσεων αυτών θα απαιτηθεί η δήμευση περιουσιακών στοιχείων και το «πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής Αστικού Δικαίου κ. Μιχ. Σταθόπουλος αναφέρει ότι μπορούν να ασκηθούν αγωγές για αποζημιώσεις εναντίον πολιτικών προσώπων: «Οι περιορισμοί που θέτει το Σύνταγμα δεν ισχύουν για ενδεχόμενες αγωγές αποζημίωσης κατά υπουργών που παρανόμησαν και προκάλεσαν με την παρανομία τους ζημιά στο Δημόσιο» αναφέρει συγκεκριμένα.

Ν ομικοί κύκλοι ανέφεραν χθες ότι αν κατατεθεί αγωγή εναντίον πολιτικού προσώπου, μπορεί η υπεράσπιση του εν λόγω προσώπου να ισχυρισθεί ότι εκκρεμεί το ζήτημα της ποινικής δίωξης και να ζητήσει να ανασταλεί η διαδικασία της αγωγής, βάσει του άρθρου 250 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν πάντως ότι αυτό είναι «δυνητικό» για το δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης. Ωστόσο δύο συνταγματολόγοι-μέλη της κυβέρνησης, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος, αναφέρονται στην αστική ευθύνη των υπουργών, ύστερα όμως από καταδίκη από ποινικό δικαστήριο.


www.tovima.gr