Σε μια κόλλα χαρτί «τυλίγει» τον Τ. Μαντέλη η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής, ενώ παράλληλα αποφάσισε να ελεγχθούν και όλα τα «πόθεν έσχες» και του πρώην στρατηγού του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Σημίτη, Θ. Τσουκάτου, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι έλαβε από τη Siemens ένα εκατομμύριο μάρκα για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ.
Η επιτροπή πρότεινε με χθεσινή έκθεσή της προς τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τη δήμευση της περιουσίας του πρώην υπουργού Τ. Μαντέλη μέχρι του ποσού των 163.000 ευρώ, που κατά την ομολογία του προέρχονται από τον επίμαχο λογαριασμό «Α. Ρόκος», στον οποίο η Siemens κατέθεσε ως προσωπική του προεκλογική χορηγία 200.000 μάρκα (περίπου 100.000 ευρώ), αλλά και άλλα 250.000 μάρκα (περίπου 125.000 ευρώ) που προήλθαν -όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μαντέλης- από άγνωστη πηγή.
Μάλιστα στην πρότασή της η επιτροπή αιτείται τη διεκδίκηση -μέσω επίσης της δήμευσης της περιουσίας του- και των χρημάτων που έχουν ξοδευτεί από τον επίμαχο λογαριασμό που υπολογίζονται σε 60.000 έως 65.000 ευρώ. Από τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαπιστώθηκε επίσης παραβίαση της νομοθεσίας περί του πόθεν έσχες, οπότε και θα σταλεί αντίστοιχη έκθεση προς τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών.
Το σκεπτικό της επιτροπής στηρίζεται στο γεγονός ότι ο πρώην υπουργός δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες τα έσοδά του από τις καταθέσεις στον επίμαχο λογαριασμό στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο περί απόκρυψης στοιχείων από τη δήλωση του πόθεν έσχες, ο πρώην υπουργός Μεταφορών μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνων, ενώ αν το ποσό που δεν έχει δηλωθεί υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δέκα χρόνια.
Αναφορικά με τον Θ. Τσουκάτο, θα ελεγχθούν τα πόθεν έσχες του κατά την περίοδο που εξελέγη βουλευτής (2000-2004) καθώς και την τριετία που ακολούθησε, αφού οι πρώην βουλευτές υποχρεούνται για τρία χρόνια να καταθέτουν δήλωση πόθεν έσχες.
Στις χθεσινές εκθέσεις της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν ως πρόεδρος ο γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Ευ. Αργύρης, από το ΠΑΣΟΚ ο Ντ. Βρεττός, από τη ΝΔ ο Θ. Μπούρας, από το ΚΚΕ ο Α. Σκυλάκος, από τον ΛΑ.Ο.Σ. ο Βαΐτσης Αποστολάκος και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης, καθώς και τρεις δικαστικοί λειτουργοί, περιλαμβάνονται προτάσεις προς τις δικαστικές αρχές προκειμένου μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, εκτός από το «πάγωμα» των λογαριασμών του Τ. Μαντέλη, να προχωρήσει και το άνοιγμά τους, να ζητηθεί η άρση του φορολογικού του απορρήτου, αλλά και να γίνει εξονυχιστικός επανέλεγχος όλων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού από το 1990 και μετά. Προς αυτή την κατεύθυνση η επιτροπή ζητεί από τις δικαστικές αρχές να αιτηθούν τη συνδρομή όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΔΟΕ και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο Θ. ΠάγκαλοςΑξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίστηκαν και χθες οι δηλώσεις στελεχών όλων των πλευρών για την παραδειγματική τιμωρία του Τ. Μαντέλη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση από το βήμα της Βουλής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είπε με νόημα ότι «υπάρχει μια τρομολαγνεία για τις εξεταστικές επιτροπές. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οταν υπάρχει ανάγκη ποινικοποίησης, όπως αυτές τις μέρες, θα υπάρξει ποινικοποίηση...».
Γιώργος Πίκουλας
Ετοιμο το κατηγορητήριο
Ψάχνουν και για άλλα πρόσωπα εκτός Μαντέλη
Το πρώτο (ετεροχρονισμένο) κατηγορητήριο σε βάρος πρώην υπουργού για την υπόθεση της Siemens είναι σχεδόν έτοιμο και έχει ως αποδέκτη τον Τ. Μαντέλη, η πρόσφατη ομολογία του οποίου ότι πήρε μίζα από την εταιρεία πυροδότησε όχι μόνο το πολιτικό αλλά και το δικαστικό σκηνικό.
Την ίδια στιγμή, με εντολή του επικεφαλής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Σ. Γκρόζου, δεσμεύτηκε λογαριασμός στο όνομα του Γιώργου Τσουγκράνη, κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη, σε ελληνική τράπεζα που εμπεριέχει 163.800 ευρώ.
Στόχος είναι να ελεγχθεί τι ακριβώς έχει συμβεί γύρω από αυτόν τον λογαριασμό και ποια πρόσωπα (εκτός του Τ. Μαντέλη) συνδέονται μ’ αυτόν.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις ο πρώην υπουργός αναμένεται οσονούπω να περάσει το κατώφλι των εφετών ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση ως κατηγορούμενος, αφού ήδη από προχθές έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ωστόσο οι εφέτες ανακριτές μελετούν τα στοιχεία προκειμένου να κρίνουν εάν το κατηγορητήριο εκτός του Τ. Μαντέλη, αρχικά, στη συνέχεια συμπεριλάβει και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Στο επίκεντρο της ανακριτικής έρευνας θα είναι το κεφάλαιο «λογαριασμοί» που συνδέονται είτε με τον Τ. Μαντέλη, είτε με τον κουμπάρο του, είτε με άλλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφέτες ανακριτές ζήτησαν από την εν λόγω ελληνική τράπεζα να διαπιστώσει αν όντως ο επίμαχος αυτός λογαριασμός ανήκει στο πρόσωπο που ονομάζεται Γ. Τσουγκράνης.
Παράλληλα αιτήθηκαν να τους αποσταλεί από την ελληνική τράπεζα η κίνηση αυτού του λογαριασμού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τυχόν συνδέεται με άλλα πρόσωπα και ποια είναι αυτά.
Υποπτες πληρωμέςΕπίσης θα αποσταλούν στους εφέτες ανακριτές τα στοιχεία του ελέγχου που διενεργεί ο ΣΔΟΕ στα γραφεία της εταιρείας, καθώς (και από αυτής της πλευράς) ελέγχεται εάν υπάρχουν σημαντικές «ύποπτες» πληρωμές που να συνδέονται (και) με πολιτικά πρόσωπα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται στην πορεία να απαγγελθούν σε βάρος του Τ. Μαντέλη και άλλες κατηγορίες, όπως (ενδεχομένως) της παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας αλλά και του νόμου περί «πόθεν έσχες». Προς τούτο οι δικαστικές Αρχές αναμένουν το πόρισμα από τη Βουλή που θα βεβαιώνει αν ο Τ. Μαντέλης είχε δηλώσει επίσημα τα επίδικα ποσά που κατείχε σε ελβετική τράπεζα με τη συνδρομή του κουμπάρου του.
Οπως αναμένεται, θα κληθεί στην ανάκριση και ο κουμπάρος του πρώην υπουργού.
Ανώτερες δικαστικές πηγές έλεγαν χθες ότι δεν τίθεται (τουλάχιστον αυτήν τη χρονική στιγμή) έκδοση εντάλματος σε βάρος του Τ. Μαντέλη τη στιγμή που ήδη του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.
Οι ανακριτικές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε από την πλευρά τους κωλυσιεργία, καθώς καθυστέρησαν τα στοιχεία που είχαν ζητήσει από την Ελβετία, ενώ προσέθεταν ότι οι πρώτοι φάκελοι που εστάλησαν στη Βουλή ήταν αυτοί που περιελάμβαναν τα στοιχεία για τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα «Α. Rocos».
ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
Στο μικροσκόπιο«Φύλλο και φτερό» έκαναν και χθες οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ τα βιβλία της Siemens. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, έχει βρεθεί ο κωδικός των αρχείων της εταιρείας στον οποίο βρίσκονται καταχωρισμένα τα στοιχεία πολιτικών προσώπων που φέρονται να έλαβαν δώρα μεγάλης αξίας από την εταιρεία. Και επειδή στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής υπάρχουν πληροφορίες ότι από τον λογαριασμό για τα δώρα ίσως περνούσαν και εμβάσματα, οι ελεγκτές ερευνούν όλες τις πληρωμές που πραγματοποίησε η Siemens τα τελευταία χρόνια. Οπως έγραψε και χθες το «Εθνος», το ΣΔΟΕ θα ελέγξει όλες τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε από τη δεκαετία του ‘90 μέχρι σήμερα ο κ. Μαντέλης, ενώ θα προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, καθώς επίσης και στον έλεγχο των εμβασμάτων που είχαν τον ίδιο ως πραγματικό τελικό αποδέκτη. Την παραγγελία για τη διενέργεια του ελέγχου έκανε η Εξεταστική. Οπως λένε στο ΣΔΟΕ, ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος και γι’ αυτό ο έλεγχος θα πάρει ημέρες.
Γ. Παπανδρέου από Κομοτηνή
Ευθύνη μας η αλλαγή παρελθοντικών πρακτικών
Για «παραδειγματική απόδοση δικαιοσύνης» έκανε λόγο από την Κομοτηνή, την οποία επισκέφθηκε, ο Γ. Παπανδρέου. «Είναι δύσκολα βήματα, γιατί χτυπάμε νοοτροπίες που έχουν εμπεδωθεί, χτυπάμε κατεστημένα που αντιδρούν, είναι βήματα όμως που κάνουμε και δεν θα κάνουμε πίσω, χτυπώντας τη διαφθορά, ακόμα κι αν πρέπει να ματώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Ολοι έχουμε ευθύνη για πρακτικές του παρελθόντος, αλλά σήμερα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές» ήταν το μήνυμά του προς τους πολίτες και τους φορείς της ακριτικής πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις ευθύνες της κοινωνίας: «Ηταν αποδεκτή η φοροδιαφυγή, ήταν αποδεκτό ο γιατρός να παίρνει φακελάκι ή προμήθεια από φαρμακοβιομηχανίες». «Η οργή και η διαμαρτυρία από μόνες τους δεν θα μας πάνε πουθενά», προσέθεσε και προανήγγειλε παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
- Αναμόρφωση του θεσμού του πόθεν έσχες, ώστε ο έλεγχος να μη γίνεται από τους ελεγχόμενους.
- Θα συγκρίνεται η εξέλιξη της περιουσιακής κατάστασης του πολιτικού από χρόνο σε χρόνο.
- Τα στοιχεία να αναρτώνται στο Διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει πρόσβαση από τους πολίτες.
- Περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τα καθήκοντα του βουλευτή.
Δείχνουμε τη βούλησή μας να φύγει ο τόπος από τη σήψη και να εμπεδωθεί η αίσθηση δικαίου. Αυτό είναι ζήτημα Δημοκρατίας», κατέληξε. Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει την εξέταση όλων των σκανδάλων σε βάθος, είναι το απόσπασμα που ακολουθεί από τον χθεσινό βασικό σχολιασμό: «Οι πρωταγωνιστές σκανδάλων δεν αφήνονται πλέον να διαφύγουν στο εξωτερικό, όπως πριν. Οι εξεταστικές έχουν αποτέλεσμα. Ακόμη και η ηγεσία της Δικαιοσύνης ξύπνησε. Είμαστε τόσο ξεκάθαροι όσο ποτέ. Τα λαμόγια κάθε χρώματος στο σκαμνί. Τώρα. Ολοι μας, με πρώτο τον πρωθυπουργό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν χρωστάμε σε κανέναν. Και κυρίως σε κανέναν διεφθαρμένο και επίορκο. Δυστυχώς, και η σημερινή ηγεσία της ΝΔ έχει υιοθετήσει την αυτοκτονική γραμμή του «καταλληλότερου» ότι τα σκάνδαλα δεν αφορούν τη ΝΔ. Επιμένουν στη συγκάλυψη. Ντροπή τους»!
Γ. Αντύπας
Βουλή
Πυρά από ΛΑΟΣ - ΣΥΝ
Την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens ζήτησε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για τη διόγκωση του χρέους, είπε ότι «συμπτωματικά όλοι αυτοί οι οποίοι είναι στο «κάδρο της διαφθοράς» είναι αυτοί οι οποίοι ήταν κοντά σε πρωθυπουργούς» και κατονόμασε τους Τσουκάτο-Μαντέλη και τους Ρουσόπουλο-Αγγέλου. «Πώς αυτοί οι πρωθυπουργοί δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν τίποτα, μου κάνει εντύπωση. Τώρα, δε, είναι άναυδοι και αυτοί οι ίδιοι...» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης. Αναφορά στον Κ. Σημίτη έκανε χθες στη Βουλή και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για τα ασφαλιστικά και το εργασιακό. Ο Α. Τσίπρας είπε ότι «μετά την εξέλιξη που είχε η υπόθεση Μαντέλη, είδαμε τον Κ. Σημίτη να... πέφτει από τα σύννεφα και να οργίζεται, ενώ το μόνο που τον ενδιαφέρει στην πραγματικότητα είναι να μη θιγεί το έργο της οκταετίας του».
Αίτημα ΝΔ
Καλεί Σημίτη στην Εξεταστική
Τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη καλεί η ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντιπαράθεσή της με το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε σχεδόν αμέσως, λέγοντας ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι στις εργασίες της επιτροπής, αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι η κίνηση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως στόχο αποκλειστικά και μόνον τη δημιουργία εντυπώσεων.
Ο κ. Σημίτης παρέπεμψε άλλωστε στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν υπάρχει λόγος να καλούνται άτομα για λόγους εντυπώσεων».
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως την απόφαση θα πάρουν τα μέλη της εξεταστικής, παραδέχεται, όμως, ότι η κατεύθυνση είναι αρνητική ως προς την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού.
Το αίτημα της ΝΔ το κατέθεσε δημόσια χθες το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας, ο οποίος μετά από εντολή του κ. Αντ. Σαμαρά προέβη στη σχετική δήλωση, κάνοντας λόγο για νέα δεδομένα στην υπόθεση.
«Η κατάθεση του κ. Μαντέλη και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που τη συνοδεύουν» -είπε χαρακτηριστικά- «διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens.
Εν όψει των δεδομένων αυτών, θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο να κληθεί αμέσως και να καταθέσει ως μάρτυρας στην Επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης».
«Αλλωστε, πιστεύω ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και ο ίδιος, ως υπεύθυνος πολιτικός, πρέπει να επιθυμεί να συμβάλει με τη μαρτυρία του στην πλήρη διαλεύκανση της αλήθειας», πρόσθεσε.
Για τις εντυπώσειςΟυσιαστικά, με την κίνηση αυτή, η ΝΔ επιχειρεί να κερδίσει και πολιτικές εντυπώσεις, καθώς υπάρχουν στελέχη του κόμματος που εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί τώρα σε δύσκολη θέση.
Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερμήνευσαν την απόφαση για κλήση του κ. Σημίτη και ως απάντηση στα όσα έχουν λεχθεί από την κυβέρνηση για εμπλοκή του κ. Κ. Καραμανλή σε σκάνδαλα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου