25/5/10

Τουρκία προς Κύπρο: «Μην αγγίζετε ΑΟΖ και πετρέλαια»


  • Τουρκικό έγγραφο αμφισβητεί την κυριαρχία μας και προειδοποιεί τη Λευκωσία
  • Αδικαιολόγητη υποχωρητικότητα από την πλευρά της Κυπριακής κυβέρνησης
Του Κώστα Βενιζέλου
Προειδοποιήσεις προς τη Λευκωσία που φθάνουν στα όρια των απειλών και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνονται σε έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό,.
Το έγγραφο αξιοποιείται από την τουρκική ηγεσία στις επαφές του με ξένους αξιωματούχους και έχει την μορφή σημείων συζήτησης (talking points) και θέσεις που κατατίθενται στις συζητήσεις.
Ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων είναι και οι απόψεις που διατυπώνονται στα θέματα κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ πρόδηλες είναι οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία, αναφέρει πως είναι της γνώμης ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία «με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου».
Αναφέρει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, να συνεχίσουν να εγείρουν αντιρρήσεις, μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού κατά «των εν λόγω μονομερών ενεργειών». Είναι προσδοκία μας, αναφέρεται, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η κοινή λογική και να αποφευχθεί η ένταση που προκαλείται από μονομερείς δραστηριότητες.
Όπως αναφέρει περαιτέρω στο έγγραφο, οι δραστηριότητες των Ε/κ, όχι μόνο δεν αγνοούν τα τουρκοκυπριακά δικαιώματα, αλλά προκαλούν και σε περιοχές «δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στα δυτικά του νησιού». Η Τουρκία, ισχυρίζεται, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"Ε. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει, επίσης, πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, σημειώνει ότι η Τουρκία ήδη έχει εκφράσει την προθυμία της να συνάψει σχέσεις «με το νέο κράτος εταιρικής σχέσης που θα προκύψει μετά την επίτευξη συνολικής διευθέτησης». Σημειώνει, πάντως, ότι στην πραγματικότητα, οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει διακίνηση των προϊόντων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των 27 μελών της ΕΕ εντός του πλαισίου της τελωνειακής ένωσης.
Όσον αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά, αναφέρεται στο έγγραφο, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έχουν μείνει πριν από τις «προεδρικές εκλογές» στη «Βόρεια Κύπρο». Η πρόοδος που επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στον δυναμισμό και την εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς κατά τη διάρκεια δύο ετών ΟΗΕ δεν μπορεί να πάει χαμένη». Αναφέρεται, επίσης, στην επιστολή Έρογλου προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
- Το θέμα των φυσικών πόρων η Άγκυρα το αντιμετωπίζει ως ζήτημα «ίσης μοιρασιάς», δηλαδή 50-50.
- Δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ούτε και μετά τη λύση.
- Υιοθετεί μια επιθετική πολιτική έναντι της Κύπρου και μια χαλαρή και φιλική προς την Ελλάδα. Τούτο δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο καθώς κάνει ανοίγματα στην Αθήνα τώρα που τα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ενώ επιχειρεί να στριμώξει τη Λευκωσία.
Μετά τον Σότο, παρέμβαση λόρδου Χάνεϊ
ΜΕΤΑ τον Άλβαρο Ντε Σότο στο προσκήνιο επανεμφανίσθηκε και ο πάλαι ποτέ ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας, Λόρδος Χάνεϊ, ο οποίος φέρεται να είναι ένας από τους πατέρες του σχεδίου Ανάν. Σε ομιλία του στο Σάλτσμπουρ- γκ, αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε σε πολλούς αποτυχημένους μεσολαβητές και αποτυχημένες προσπάθειες. Από τους Ετζεβίτ - Ντενκτάς στον Γκιουλ και από τον μοχλό πίεσης της Ε.Ε. διά της διασύνδεσης λύσης-ένταξης στην πλήρη προσχώρηση της Κύπρου στην Ένωση.
Τώρα, υποστηρίζει ο Χάνεϊ, είμαστε σε μια τρίτη φάση, όπου ο βασικός παράγοντας είναι η προοπτική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ενόσω υπάρχει ζωή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, θα υπάρχει ελπίδα για τη λύση, υποστηρίζει ο λόρδος Χάνεϊ.
Πηγή: "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"