22/5/10

Ένα κινητό που αναπνέει!!


Ερευνητές στα εργαστήρια της Intel, στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, σχεδίασαν ένα πρωτότυπο κινητό τηλέφωνο που «εισπνέει» αέρα και «εκπνέει» μετρήσεις μόλυνσης.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως κάποια στιγμή όλοι όσοι κυκλοφορούν με κινητό τηλέφωνο θα αποτελέσουν κινητούς ελεγκτές ποιότητας του αέρα και θα προστεθούν στους 4.000 σταθμούς ελέγχου που υπάρχουν στις ΗΠΑ.
Η ιδέα της «επιστήμης των πολιτών» περνάει σε άλλο επίπεδο πλέον.

Οι μετρήσεις της μόλυνσης θα χρησιμεύσουν για διάφορους σκοπούς, όπως υποστηρίζει η Allison Woodruff, επιστημονική ερευνήτρια της Intel.
Κατ' αρχήν, οι ρυθμιστικές αρχές θα λάβουν γνώση των σημείων εκείνων που έχουν πρόβλημα ως προς την ποιότητα του αέρα και που ενδεχομένως έχουν ξεφύγει από τους κυβερνητικούς ελέγχους.Οι κινητοί αισθητήρες αέρα θα μεταφέρουν επίσης την κοινωνική επιστήμη σε άλλο επίπεδο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει να μάθει για το άσθμα, θα μπορεί να κοιτάξει την ποιότητα του αέρα που εισπνέουν όσοι πάσχουν από άσθμα και να δει τις επιπτώσεις. Προς το παρόν, όμως, τέτοιου είδους εκτιμήσεις δεν είναι ακόμα διαθέσιμες.
Οι μετρήσεις θα συνδέονται με την τοποθεσία GPS ενός ατόμου και θα δημιουργούν έναν χάρτη ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο. Η πληροφορία αυτή θα είναι διαθέσιμη σε όλους μέσω μίας εφαρμογής ή μίας ιστοσελίδας.
Το πρωτότυπο κινητό τηλέφωνο είναι λίγο άχαρο προς το παρόν και έχει τεράστιες τρύπες στη θήκη του για να μπορεί να περνάει μέσα ο αέρας. Οι αισθητήρες που συλλέγουν το μονοξείδιο του άνθρακα, το όζον και το οξείδιο του αζώτου δεν είναι ιδιαίτερα μικροί και έτσι το κινητό δεν χωράει σε όλες τις τσέπες. Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως να είναι και καλό γιατί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν θα υπάρξει κάποια αλλοίωση στις μετρήσεις σε περίπτωση που το κινητό μπει μέσα σε μία τσάντα ή στην τσέπη.
Οι κατασκευαστές της συσκευής ανέφεραν πως ενδεχομένως το κινητό να εξοπλιστεί με ελαφρούς αισθητήρες, που θα ενημερώνουν το κινητό να σταματήσει τη μέτρηση και το φόρτωμα των δεδομένων σε περίπτωση που μπει μέσα στην τσέπη.
Δεδομένου ότι οι αισθητήρες για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα ολοένα βελτιώνονται και μικραίνουν, οι ερευνητές εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα καταφέρουν να λύσουν τα όποια ελαττώματα της συσκευής και με την ιδέα τους να κάνουν καλύτερη την ποιότητα του αέρα.


news.pathfinder.gr