Aρ. 10 : Alexander
Αν και κατασκευάστηκε το 1965, η θαλαμηγός Alexander της οικογένειας Λάτση, μπαίνει στην πρώτη δεκάδα με τα 122 μέτρα που διαθέτει. Μπορεί να υποδεχτεί 80 καλεσμένους, πιάνει 16 κόμβους και φημίζεται για τις ανέσεις της. Αποτελεί ιδανική επιλογή είτε πρόκειται για οικογένειες, είτε για ομάδες ανθρώπων.
Διαθέτει 40 καμπίνες και 14 σουίτες, που όλες έχουν από δύο διπλές κρεβατοκάμαρες. Τα 57 μέλη του πληρώματος έχουν επιφορτιστεί με το να ικανοποιούν όλες τις επιθυμίες των ταξιδιωτών, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ντισκοτέκ που διαθέτει η θαλαμηγός, στον κινηματογράφο 27 θέσεων, τον πολυχώρο για παιδιά και στον ειδικό χώρο για προγράμματα ομορφιάς. Ένα μικρό νοσοκομείο για παν ενδεχόμενο, όπως επίσης και ένα άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο, βρίσκονται στον βασικό εξοπλισμό του «Αλέξανδρου».
Τώρα πια ο Αλέξανδρος αξιοποιείται για κρουαζιέρες πολυτελείας στην Ανατολική Μεσόγειο, άρα αρκετά συχνά το βλέπουμε και στα ελληνικά λιμάνια. Εκτός όμως από τα δικά μας λιμάνια, πιάνει ακόμα στις ακτές της Ριβιέρας, στην Σικελία, στην Κορσική, στην Σαρδηνία, στις ακτές της Ισπανίας και στις Βαλεαρίδες νήσους.
Aρ. 9 : Octopus
Το Octopus ναυπηγήθηκε το 2003 και έχει μήκος 126 μέτρα. Ανακαινίστηκε μόλις το 2008 και μπορεί, τώρα πια, να πιάνει 20 κόμβους. Διαθέτει 41 σουίτες και μπορεί να υποδεχτεί πάνω από 26 καλεσμένους. Το 57μελές πλήρωμα καλύπτει όλες τις ανάγκες των πελατών.
Για τον ιδιοκτήτη του, τον Paul allen, συνιδρυτή της Microsoft για τους μη γνωρίζοντες, το συνολικό κόστος συντήρησης των 200 εκατ. δολαρίων ετησίως είναι μάλλον υποφερτό. Το Octopus είναι φημισμένο για τις διασημότητες που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς, όπως και για τους αρχηγούς κρατών που έχει υποδεχτεί.
Aρ. 8 : Al Mirqab
Ιδιοκτησίας του Εμίρη του Κατάρ./strong>, το γιοτ Al Mirqab, έκανε την εμφάνισή του το 2008. Τα 133 μέτρα του ήρθαν για να αντικαταστήσουν τα 95 του προηγούμενου γιότ, που αποσύρθηκε. Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα και σύγχρονα γιοτ στον κόσμο. Μάλιστα το 2009 κέρδισε τον αντίστοιχο τίτλο του Γιοτ της χρονιάς στα superyacht awards.
Μπορεί να υποδεχτεί πάνω από 60 καλεσμένους και άλλα τόσα μέλη πληρώματος. Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να φτάσει η ταχύτητά του μέχρι τους 23 κόμβους. Οι ανέσεις του φυσικά, ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Aρ. 7 : Savarona
Η θαλαμηγός Savarona παραπέμπει σε μια άλλη εποχή. Κατασκευάστηκε το 1931 και, παρά το γεγονός ότι σχεδόν καταστράφηκε το 1979 από πυρκαγιά, εντούτοις έχει διατηρήσει όλα εκείνα τα στοιχεία της εποχής από την οποία προέρχεται. Ουσιαστικά επέστρεψε στις θάλασσες μόλις το 1982 και θεωρείται κλασικό του είδους. Αγγίζει τα 136 μέτρα μήκος και μπορεί να φιλοξενήσει 34 καλεσμένους.
Εκτός από τα κλασικές παροχές που προσφέρει, η Savarona εντυπωσιάζει με το μικρό θέατρο που διαθέτει. Η ταχύτητά της φτάνει τους 18 κόμβους και τους θερινούς μήνες πλέει στη δυτική Μεσόγειο.
Aρ. 6 : Rising Sun
Ο ανατέλλων ήλιος ή Rising Sun ανήκει στον ιδιοκτήτη της Oracle Larry ellison και στον μεγιστάνα τον media David Geffen. Αντιλαμβάνεσαι ότι στόχος του Rising Sun ήταν να γίνει μακρύτερο από το χταπόδι, το Octopus του Paul Allen. Και το κατάφερε καθώς μετρήθηκε μόλις 138 μέτρα, 12 παραπάνω από τον αντίπαλό του. Ναυπηγήθηκε το 2004 και περιέχει, εκτός από τα... τετριμμένα, κελάρια για κρασί, αλλά και γήπεδο του basket.
Μπορεί να πιάσει 28 κόμβους και προσφέρει στιγμές πολυτελούς χαλάρωσης σε 12 καλεσμένους, μαζί με 45μελές πλήρωμα.
Aρ. 5 : Al Salamah
Με μήκος πάνω από 139 μέτρα, η θαλαμηγός του υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Sultan bin Abdul Aziz, κάνει τη διαφορά και δικαιωματικά κατακτά την πέμπτη θέση σε αυτή την ιδιότυπη λίστα. Παρά το γεγονός ότι φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό, οι φήμες λένε ότι διαθέτει πάνω από 80 δωμάτια και εσωτερική πισίνα με οροφή από γυαλί.
Ναυπηγήθηκε το 1999 και θεωρείται ένα κατασκευαστικό θαύμα. Πιάνει 22 κόμβους και μπορεί να φιλοξενήσει 40 παραθεριστές 96 μέλη πληρώματος.
Aρ. 4 : El Horriya
Το πρωθυπουργικό γιότ της Αιγύπτου, το El Horriya, αν και παλιό, παίρνει την τέταρτη θέση στη σχετική λίστα με τα 146 μέτρα μήκος που διαθέτει. Είναι από τα πιο παλιά, καθώς κατασκευάστηκε το 1865 και προοριζόταν για τον Βασιλιά της Αιγύπτου, τότε. Σήμερα, παραμένει στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας και χρησιμοποιείται για εκπαίδευση του ναυτικού της χώρας.
Όπως είναι προφανές οι πολυτέλειες που διαθέτει παραπέμπουν σε έναν άλλο αιώνα και έχουν μουσειακό χαρακτήρα.
Μπορεί να πιάσει 16 κόμβους και το πλήρωμά του φτάνει τα 160 άτομα.
Aρ. 3 : Prince Abdulaziz
Πρόκειται για το μεγαλύτερο γιοτ που κατασκευάστηκε τον 20ο αιώνα (1984), αφού το μήκος του είναι 147 μέτρα. Ανήκει στην Βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και ουσιαστικά δόθηκε στον ίδιο τον Βασιλιά Fahd της χώρας, ο οποίος το χρησιμοποιεί και για business, μαζί με την απόλαυση και το βάφτισε με το όνομα του αδερφού του Addullah.
Μπορεί να πιάσει 22 κόμβους και να φιλοξενήσει 64 καλεσμένους, ενώ έχει 65 μέλη πλήρωμα.
Aρ. 2 : Al Said
Όπως συμβαίνει για τα περισσότερα από τα γιοτ των βασιλικών οικογενειών, έτσι και για το Al Said, λίγα είναι γνωστά. Το έχουν ονομάσει λουλούδι του ήλιο (sunflower) και ανήκει στον Σουλτάνο του Ομάν από το 2008. Το μήκος του είναι 155 μέτρα και διαθέτει έξι διαφορετικά επίπεδα. Τα 154 μέλη του πληρώματός του μπορούν να εξυπηρετήσουν 70 καλεσμένους, αλλά και να υποδεχτούν ορχήστρα 50 ατόμων, αν κριθεί απαραίτητο.
Μπορεί να πιάσει 22 κόμβους.
Aρ. 1 : Dubai
Ένας συνδυασμός ατσαλιού και αλουμινίου είναι το εντυπωσιακό γιότ του Ντουμπάι. Τα 162 μέτρα του, του δίνουν πανηγυρικά την πρώτη θέση. Οι ντελικάτες γραμμές του, αποτέλεσμα του σχεδιαστικού ταλέντου του Andrew Winch κάνουν τη διαφορά.
Με επένδυση από χειροποίητα μωσαϊκά, γίνεται αντιληπτό ότι η πολυτέλεια περισσεύει στο Ντουμπάι γιοτ. Δάπεδα από γυαλί που αλλάζουν χρώμα, δωμάτια που η γυάλινη οροφή τους αφήνει το φως του φεγγαριού να μπαίνει άφοβα, είναι μερικές μόνο από τις ανέσεις που έχει επιλέξει να προσφέρει η αυτού μεγαλειότητα, Mohammed Rashid al-Maktoum, στους εκλεκτούς καλεσμένους του. 7 διαφορετικά επίπεδα, με διάσπαρτες πισίνες και τζακούζι, θα αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους τους 115 ανθρώπους, που μπορεί να φιλοξενήσει το Ντουμπάι γιότ, μαζί με το πλήρωμα, φυσικά.
Μπορεί, βεβαίως, να μεταφέρει μαζί του ένα 9μετρο ελικόπτερο, καθώς και τουλάχιστον δύο μικρότερα 10μετρα σκάφη. Το Ντουμπάι γιότ, ζυγίζει 9.150 τόνους και η ταχύτητά του φτάνει τους 29 κόμβους.
zimomata
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου