Ιούλιος του 2010. Με δεκαέξι σφαίρες οι εκτελεστές της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» δολοφονούν τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια. Ιούλιος του 2011. Έναν χρόνο μετά η υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο βαλτώνει στα συρτάρια της Αντιτρομοκρατικής. Η πολυκατοικία της οδού Δαιδάλου στην Ηλιούπολη, όπου ήταν το σπίτι του 37χρονου, έχει ερημώσει, καθώς οι ένοικοι εγκαταλείπουν ένας-ένας τα διαμερίσματα, ενώ η οικογένεια του δημοσιογράφου συνεχίζει να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά.
Η Αδαμαντία Γκιόλια έφερε πριν από έξι μήνες στον κόσμο το δεύτερο παιδί της, ένα κοριτσάκι που δεν θα γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του, ενώ ο πεθερός του δολοφονηθέντος, ο ιερέας Ευθύμιος Κερμελής, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία σπάει τη σιωπή του.
«Τον Σωκράτη τον σκότωσαν γιατί τον φοβόντουσαν. Ήξεραν πως σήμερα θα μπορούσε με ένα κείμενο του να κατεβάσει πολύ κόσμο στο Σύνταγμα. Ουσιαστικά μιλάμε για το πρώτο θύμα της κρίσης. Και θα ακολουθήσουν κι άλλοι», λέει ο ιερέας. Η μεγάλη απώλεια σε συνδυασμό με την ανικανότητα του κράτους να φτάσει στους δολοφόνους τον κάνουν σκληρό. «Αν δεν είχα οικογένεια, θα έφευγα από την Ελλάδα. Με έχει απογοητεύσει. Είναι μια μπανανιά», λέει και προσθέτει: «Είναι τραγικό… Ο φάκελος της δολοφονίας δεν έχει πάει ακόμα στην Εισαγγελία».
Η Αντιτρομοκρατική δεν φαίνεται να έχει βρει την άκρη που θα οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών. Οι ελπίδες ότι μέσα από τις συλλήψεις των «πιτσιρικάδων» της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» θα έφταναν στη «Σέχτα Επαναστατών» έσβησαν και η υπόθεση βρίσκεται στο σημείο μηδέν.
Έναν χρόνο μετά
Το τραγικό είναι ότι είμαστε στο σκοτάδι. Έχω αρχίσει να καταλήγω σε συμπεράσματα έπειτα από αυτό που μου είπε ένας μοναχός. Δεν φοβόντουσαν αυτό που ήταν ο Σωκράτης, αλλά αυτό που θα γινόταν. Πίστευα ότι ήταν ένα απλό παιδί που έκανε μόνο τη δουλειά του και ζούσε από αυτή. Ωστόσο, σκεπτόμενος τα γεγονότα, κατάλαβα την εμβέλεια που είχε και πως ίσως ενοχλούσε κάποιους με αυτά που έγραφε. Είχε απήχηση. Είναι το πρώτο θύμα της κρίσης! Ο πρώτος μάρτυρας της νέας τάξης πραγμάτων… Θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Είχε το ραδιόφωνο, το troktiko και ετοιμαζόταν να βγάλει εφημερίδα. Θα είχε μεγάλη απήχηση. Αν ζούσε, ένα κείμενο θα έγραφε και θα γέμιζε η πλατεία Συντάγματος.
Και η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» που ανέλαβε την ευθύνη;
Είπαν ότι είναι η «Σέχτα». Όμως γιατί να θέλουν να σκοτώσουν τον Σωκράτη; Αν αυτοί οι άνθρωποι υπερασπίζονται τους κοινωνικούς αγώνες, δεν είχαν λόγο να τον βγάλουν από τη μέση. Ήταν στο ίδιο μετερίζι με εκείνους. Αυτό είναι το ακατανόητο για μας. Πώς γίνεται να είναι στόχος μιας οργάνωσης που υποστηρίζει τα συμφέροντα του λαού από τη στιγμή που και ο Σωκράτης ήταν ένας μάχιμος δημοσιογράφος και τα υπερασπιζόταν;
Υπάρχουν εξελίξεις;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πέλαγος… Κανένας δεν μας έχει βοηθήσει να βρούμε την άκρη. Η Αστυνομία δεν εξετάζει καμία άλλη εκδοχή πέραν αυτής από της «Σέχτας» η οποία για δικούς της λόγους σκότωσε έναν δημοσιογράφο. Εμένα δεν με πείθει. Κάτι άλλο κρύβεται, το οποίο θα ξέρουμε τι είναι μόνο όταν αποκαλυφθεί. Ελπίζουμε μόνο στη βοήθεια του Θεού. Θα σας πω μόνο ότι τον Σωκράτη τον τίμησαν στην Αμερική κι εδώ δεν βρέθηκε ούτε ένας δημοσιογράφος να πει κάτι. Υπάρχει σιωπή. Σιωπή ανεξήγητη για μένα. Υπάρχουν συμφέροντα; Δεν μπορώ να καταλάβω. Είναι ελεύθερη η δημοσιογραφία στην Ελλάδα; Μας είπαν να πάμε στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη, να τιμήσουμε τον Σωκράτη. Στείλαμε έναν δικό μας άνθρωπο, που ζει εκεί, και πράγματι του αφιέρωσαν μία ώρα, του έβαλαν τη φωτογραφία του σε έναν τοίχο και μας έδωσαν τιμητική πλακέτα.
Είστε σε επαφή με τον Αντιτρομοκρατική;
Κάποια στιγμή που ζητήσαμε να μάθουμε μας είπαν ότι κάνουν έρευνες και δεν μπορούν να πουν τίποτα. Περιμέναμε να πάρουμε τον φάκελο να δούμε τι γίνεται. Ωστόσο ο φάκελος δεν έχει πάει ακόμα στην Εισαγγελία.
Δεν έχει πάει ο φάκελος στην Εισαγγελία;
Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι πήγα στην Αντιτρομοκρατική και ρώτησα να δω τι έχει γίνει. Και μου είπαν ότι δεν μπορούν να πουν τίποτα γιατί η έρευνα είναι σε εξέλιξη.
Στον κ, Χρήστο Παπουτσή έχετε πάει;
Έχω να σας πω για τον κ. Χρυσοχοΐδη. Βγήκε και είπε ότι ήξερε τους τρομοκράτες. Αυτό που είπε πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι πολύ σοβαρό. Γνώριζε τους τρομοκράτες και δεν προστάτεψε τον Σωκράτη; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πραγματικά δεν έχουμε λόγια. Περιμένουμε να δούμε τον φάκελο για να βγάλουμε άκρη. Αν μας δώσει ο εισαγγελέας τον φάκελο, θα δούμε κι εμείς τι θα κάνουμε.
Από εδώ και πέρα τι προτίθεστε να κάνετε;
Ότι μας φωτίσει ο Θεός. Αν δεν μπορέσουμε να φύγουμε από την Ελλάδα…
Η σύζυγός του και κόρη σας πώς βιώνει την κατάσταση;
Η κόρη μου πήγε και ήρθε από την κόλαση. Ήταν έγκυος τριών μηνών, τρομάζαμε να τη συνεφέρουμε. Της κάναμε τέσσερις μεταγγίσεις αίματος για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Είναι ένα πιστό παιδί και με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουμε να τα καταφέρει. Το παλεύει. Πάντα όμως θα υπάρχει ένα τεράστιο γιατί. Αυτό θα μας βασανίζει, το γιατί. Η κόρη μου έχει την οικογένεια της και τα αδέρφια του Σωκράτη, όμως δεν παύει να προσπαθεί με πολύ μεγάλο κόπο να σταθεί στα πόδια της. Τέτοια σοκ ακόμη και κομάντος χρειάζονται τη βοήθεια ειδικών και πολύ χρόνο για να τα ξεπεράσουν. Φανταστείτε ποια είναι η θέση μιας απλής γυναίκας που είδε τον άνδρα της να δολοφονείται μπροστά στα μάτια της.
Τα δικά σας συναισθήματα;
Πικραμένος είμαι. Αν δεν είχα οικογένεια, θα έφευγα από την Ελλάδα. Με έχει απογοητεύσει. Είναι μια μπανανιά. Πώς την έχουν καταντήσει έτσι τη χώρα; Να μπορεί ο καθένας να πυροβολεί και να σκοτώνει έναν αθώο άνθρωπο και κανένας να μην δίνει λόγο σε κανέναν;
Από την Πολιτεία ποιος σας στάθηκε;
Ουδείς! Ακόμη και το αίτημα μας για τον τάφο του Σωκράτη, να τον κρατήσουν πέντε χρόνια αντί για τρία έτσι ώστε να μπορέσουν να τιμήσουν τη μνήμη του τα παιδιά του, μας είπαν ότι είναι πολύ δύσκολο. Στα τρία χρόνια πρέπει να αδειάσει ο χώρος, μας είπαν. Για ποια Πολιτεία μού μιλάτε; Δεν υπάρχει Πολιτεία. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από το να βρει τον χρόνο της και να ψάξει την υπόθεση. Ξέρετε ότι στην πολυκατοικία του Σωκράτη οι άνθρωποι φοβούνται; Έχει αδειάσει. Άδειασαν τα διαμερίσματα. Φοβούνται! Αυτό που τους ζητάμε είναι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μπορεί κάποιος στον τόπο αυτό να αισθάνεται σαν Έλληνας πολίτης και ασφαλής
Τι έγινε τη στιγμή της δολοφονίας
Σας είχε εκφράσει ποτέ φόβους;
Ο Σωκράτης φοβόταν στο μέτρο του φυσιολογικού. Μήπως δηλαδή κάποιος τρελός τον προπηλακίσει επειδή είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός. Αυτό φοβόταν. Δεν φοβόταν μην τον σκοτώσουν. Δεν υπήρξε απειλή, ούτε κάποια προειδοποίηση για να λάβει τα μέτρα του. Απλώς φοβόταν μήπως βρεθεί κάποιος και τον προπηλακίσει.
Τι συνέβη τελικά εκείνη τη μέρα;
Η κόρη μου άκουσε το κουδούνι, πήγε να δει, νόμιζε πως ήταν η Αστυνομία. Ο Σωκράτης ήταν από τον ύπνο και αυθόρμητα κατέβηκε κάτω. Ήταν η στιγμή που μας έχει τρελάνει όλους. Χτύπησαν, πήγε η κόρη μου να δει, της είπαν Αστυνομία, ο Σωκράτης κατέβηκε την ίδια ώρα που το παιδί μου άνοιγε το ρολό για να δει τι γινόταν από το παράθυρο. Δεν είδε περιπολικό και υποψιάστηκε, αλλά ώσπου να προλάβει να τον ειδοποιήσει είχε βγει έξω. Και μέχρι να γυρίσει να πάει στην πόρτα, γιατί ήταν και έγκυος, άκουσε τους πυροβολισμούς. Κατέβηκε τις σκάλες και όταν είδε τον άνδρα της αιμόφυρτο, λιποθύμησε και η ίδια. Πώς γλίτωσε το παιδάκι πραγματικά δεν ξέρω!
Εσείς πότε τον είδατε τελευταία φορά;
Μια ημέρα πριν. Δεν έδειχνε να φοβάται για κάτι, να ανησυχεί. Μάλιστα είχε έρθει στην εκκλησία όπου λειτουργώ και κοινώνησε. Όπως σας είπα ο Σωκράτης ήταν ένας αγαθός άνθρωπος. Ποτέ δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι ακραίο ή κακό.
Ακούστηκαν πολλά για το αρχείο Γκιόλια …
Δεν υπήρξε κάτι.
Εξετάστηκαν οι υπολογιστές;
Δεν βγήκε κάτι. Ερευνώνται ακόμα. Εχω όμως να σας πω ότι υπολογιστές που πήρε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από παλαιότερη υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί το troktiko και είχαν γίνει μηνύσεις δεν επεστράφησαν ποτέ.
Οι έρευνες;
Κανένας δεν μας έχει πει τίποτα. Δεν ξέρουμε τίποτα. Μόνο η Αντιτρομοκρατική ήρθε και πήρε κατάθεση από την κόρη μου δύο φορές και από τον Περικλή, τον αδελφό του Σωκράτη. Τίποτε περισσότερο.
Η στάση της πολιτείας
«Δεν μας συμπαραστάθηκε κανείς. Ακόμη και το αίτημα μας για τον τάφο του Σωκράτη, να τον κρατήσουν πέντε χρόνια αντί για τρία, έτσι ώστε να μπορέσουν να τιμήσουν τη μνήμη του τα παιδιά του, μας είπαν ότι είναι πολύ δύσκολο».
Πηγή: Πρώτο Θέμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου