Τα οφέλη από την κατανάλωση άφθονου νερού έχουν διογκωθεί τόσο πολύ, ώστε όσοι ακολουθούν τις επίσημες συστάσεις και πίνουν 6-8 ποτήρια την ημέρα μπορεί να βλάπτουν τον εαυτό τους, υποστηρίζει μια βρετανίδα γιατρός.
Όπως γράφει στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), οι συστάσεις αυτές «όχι μόνο είναι ανοησίες, αλλά ανοησίες που έχουν καταρριφθεί πλήρως».
Το σχετικό άρθρο υπογράφει η δρ Μάργκρετ ΜακΚάρτνεϊ, γενική ιατρός στη Γλασκώβη και ιατρική αρθρογράφος σε μια εφημερίδα. Όπως υποστηρίζει, τα οφέλη του νερού έχουν διογκωθεί «από οργανισμούς με συγκεκριμένα συμφέροντα», όπως οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού.
Η δρ ΜακΚάρτνεϊ ισχυρίζεται ότι μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση νερού όταν δεν διψάει κανείς μπορεί να διαταράξει την πνευματική συγκέντρωση αντί να την διεγείρει, ενώ άλλες μελέτες υποδηλώνουν πως χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του εμφιαλωμένου νερού ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία.
Υποστηρίζει επίσης ότι η υπερκατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ύπνου, επειδή ξυπνάει κανείς το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα, ενώ επικαλείται και μελέτες που υποδηλώνουν ότι το πολύ νερό μπορεί να βλάπτει τη νεφρική λειτουργία αντί να την προστατεύει.
Γράφει ακόμα πως το υπερβολικά πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια, αλλά δυνητικά σοβαρή, κατάσταση που λέγεται υπονατριαιμία και χαρακτηρίζεται από σοβαρή ελάττωση των επιπέδων νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό. Η υπονατριαιμία μπορεί να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με μια μετανάλυση που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας», από υπονατριαιμία κινδυνεύουν κυρίως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων που πίνουν πάρα πολύ νερό για να μην αφυδατωθούν όταν τρέχουν.
Ένας άλλος γιατρός που αναφέρεται στο σχετικό άρθρο υποστηρίζει πως δεν υπάρχει επιστημονική βάση στον ισχυρισμό ότι το νερό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε.
Ο καθηγητής Στάνλεϊ Γκόλντφαρμπ, ειδικός σε θέματα μεταβολισμού από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια λέει ότι «οι υπάρχουσες ενδείξεις είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στοιχεία. Εάν τα παιδιά πίνουν περισσότερο νερό, αντί για τις θερμίδες των αναψυκτικών, ασφαλώς θα ωφεληθούν… αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση νερού μεταξύ των γευμάτων ελαττώνει την πείνα στη διάρκεια του φαγητού».
Mediacalnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου