Tο υγιές νεανικό δέρμα είναι η βασικότερη επιθυμία γυναικών και ανδρών, με τεράστια ποσά να δαπανώνται σε προϊόντα ομορφιάς και αντιγήρανσης. Ωστόσο, η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι οι βασικότερες παράμετροι που επηρεάζουν την υγεία του δέρματος.
Οι περισσότεροι από εμάς γεννιούνται με δέρμα γεμάτο υγεία. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου αυτό γίνεται ολοένα και λιγότερο ανθεκτικό στις καθημερινές δοκιμασίες. Οι βασικότερες αιτίες των ρυτίδων, των μαύρων κύκλων και του ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος είναι το κάπνισμα, η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου και ανάπαυσης, το υπερβολικό άγχος, το γενετικό υπόβαθρο κ.ά.Σε θέματα δερματικής υγείας, τα προϊόντα ομορφιάς και αντιγήρανσης δεν αρκούν αν δεν συνοδεύονται από προσεγμένη διατροφή
«Καταρχήν είναι ανακουφιστικό να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε τελείως», υπογραμμίζει ο κ. Εμμανουήλ Δημητρούλης, Msc κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.
«Επίσης, δεν υπάρχουν κάποια "μαγικά" τρόφιμα που πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουμε. Υπάρχουν όμως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Αυτά είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), η πυριδοξίνη (Β6), η βιταμίνη E, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος, το λυκοπένιο και το σελήνιο. Ανεπάρκεια όλων των παραπάνω θρεπτικών συστατικών έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα στην υγεία του δέρματος».
Η ποικιλία είναι το κλειδίΤο πιο σημαντικό διατροφικό tip είναι η επιλογή μεγάλης γκάμας τροφίμων. Κανένα φαγητό και καμία ομάδα τροφίμων δεν μπορεί να παράσχει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα και δέρμα. Ολες οι επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι η ισορροπημένη υγιεινή διατροφή που περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες εξασφαλίζει τη βέλτιστη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών για υγιές δέρμα και πρόληψη γήρανσης.
Επιπλέον, η ισορροπημένη διατροφή παρέχει τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία και την επανόρθωση του δέρματος. Οπως πολλές φορές έχουμε ακούσει, οι ελεύθερες ρίζες είναι παραπροϊόντα φυσιολογικών διεργασιών του ανθρωπίνου σώματος, όπως ο μεταβολισμός τροφής και η αναπνοή, αλλά μπορεί να βρεθούν στον οργανισμό και από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η μόλυνση των φυσικών πόρων και η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.
Πέρα από πολλές άλλες βλαπτικές επιδράσεις της συσσώρευσης ελευθέρων ριζών στο σώμα, αυτές μπορεί να προκαλέσουν πρόωση γήρανση στον δερματικό ιστό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.
Επιπρόσθετα, βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος και στη διαδικασία παραγωγής νέων κυττάρων στον δερματικό ιστό. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι σπουδαιότερες πηγές αντιοξειδωτικών.
Προσοχή στην ηλιακή ακτινοβολίαΕνα πολύ σημαντικό βήμα στην προστασία του δέρματος είναι η προστασία από τον ήλιο. Η αόρατη υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, με αποτέλεσμα τις ρυτίδες, τις ραγάδες, την αφυδάτωση και τη σκληρότητα δέρματος, αλλά και μακροπρόθεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, πολύ πιο σοβαρές διαταραχές, όπως καρκίνος του δέρματος, πάθηση η οποία τα τελευταία χρόνια και με τη ραγδαία μείωση του όζοντος έχει τεράστιο επιπολασμό.
Τρόφιμα για να βρείτε το... χρώμα σαςΣύμφωνα με τον κ. Δημητρούλη, «οι ουσίες που συσχετίζονται με την καλή υγεία του δέρματος περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο ελαιόλαδο, τα όσπρια, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στους ξηρούς καρπούς και στο πράσινο τσάι.
Το ελαιόλαδο πρέπει να προστίθεται ωμό ή προς το τέλος του μαγειρέματος και η θερμοκρασία να είναι χαμηλή, ώστε να μη μειωθεί η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών συστατικών του. Μετά τους 180οC μεταβάλλεται η χημική δομή του και μετατρέπεται και σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα επικίνδυνoυς για τον οργανισμό.
Το ψάρι περιέχει μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων και θα πρέπει να αντικαθιστά το κρέας στη διατροφή μας. Ισως το πλουσιότερο ψάρι σε πολυακόρεστα λιπαρά και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό να είναι η σαρδέλα, ενώ ο σολομός φέρει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Τα όσπρια είναι σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών και θα πρέπει να βρίσκονται στη διατροφή μία ή δύο φορές την εβδομάδα απαραιτήτως.
Τα φρούτα και οι σαλάτες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Ολες τις εποχές μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας σαλάτες, πηγές βιταμινών και φλαβονών, ουσίες απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το συμπέρασμα είναι ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί τη βάση της καλής υγείας του δέρματος. «Ελαιόλαδο, συχνή κατανάλωση οσπρίων και ψαριών, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά αλλά και ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν το ελιξίριο της νεότητας», λέει ο κ. Δημητρούλιας.
«Πρόσθετα τροφών» Vs δέρματοςΤο δέρμα μας διατηρείται λαμπερό και υγιές μέσω της προσεγμένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες διατροφής. Μπορεί ωστόσο, από ορισμένες τροφές και κυρίως από τα «πρόσθετα τροφών», να έχουμε εκδήλωση σοβαρών αντιδράσεων με τη μορφή κνίδωσης και αγγειοοιδήματος.
Και επειδή μηχανικά κάνουμε τη λαθεμένη κίνηση να ξύνουμε το σημείο κνησμού, αντί ανακούφισης, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Η λύση είναι έπειτα από ιατρική εξέταση να γίνει ο εντοπισμός των αιτίων και να ακολουθήσει αγωγή με φάρμακα και δίαιτα. «Ηδη υπάρχουν μελέτες, που συνδέουν σε χρόνιους ασθενείς την εμφάνιση κνίδωσης και αγγειοοιδήματος με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν τα λεγόμενα «πρόσθετα»», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» η καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αλεξάνδρα Κατσαρού. «Οι τροφές που είναι ύποπτες για κνίδωση-αγγειοοίδημα και σπανιότερα συστηματική αναφυλαξία, αναγνωρίζονται εύκολα αν συσχετίσει κανείς την εμφάνιση των συμπτωμάτων με την κατανάλωση πριν από μερικές ώρες συγκεκριμένων τροφών. Συνήθως παρατηρούνται μόνο δερματικές αντιδράσεις, ενώ σπανιότερα μπορούν να υπάρξουν εκδηλώσεις στο αναπνευστικό, το πεπτικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Μπορεί δε να συνοδεύουν ή και να προηγηθούν της κνιδωτικής αντίδρασης.
Στα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνται έως και 20.000 διαφορετικά είδη «προσθετικών». Πρόκειται για συντηρητικά, χρωστικές ουσίες, αρωματικά, γλυκαντικά και αντιοξειδωτικά. Παρά το γεγονός της χρήσης μεγάλης ποικιλίας «προσθετικών» στις τροφές, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός έχει συσχετισθεί με αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Μεταξύ αυτών είναι οι:
- Χρωστικές ουσίες, που είναι παράγωγα της πίσσας και του κάρβουνου, γνωστότερη από τις οποίες είναι η ταρτραζίνη. Αλλες ομάδες χρωστικών είναι η «ομάδα των azo» και η «ομάδα των μη azo χρωστικών».
- Τα θειούχα και το κάψιμο του κάρβουνου, που περιέχει θείο, έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη συντήρηση τροφών, αφού οι θειούχοι παράγοντες χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των δοχείων και την αναστολή ανάπτυξης μικροοργανισμών.
- Παραβίνες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε τροφές όπως το γάλα, οι κρέμες, οι χυμοί φρούτων, τα τουρσιά, το κέτσαπ, αλλά και σε φάρμακα όπως κρέμες, αλοιφές, κολλύρια, ενέσιμα διαλύματα και είναι γνωστές για την πρόκληση οξείας δερματίτιδας εξ επαφής.
Συμβουλές για να ακτινοβολείτε
1. Μην ξεχνάτε τα υγράΕίναι ζωτικής σημασίας η αυξημένη κατανάλωση υγρών (τουλάχιστον 6 ποτήρια τον χειμώνα και 9 ποτήρια το καλοκαίρι). Τα υγρά πρέπει να είναι κυρίως νερό, τσάι και χυμοί. Η μεγάλες ποσότητες βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.
2. Αλκοόλ με μέτροΜεγάλες ποσότητες αλκοόλ προκαλούν αφυδάτωση που επηρεάζει πολύ την εμφάνιση του δέρματος. «Πέρα από τις αρνητικές επιδράσεις στο ήπαρ, στην αρτηριακή πίεση και στην καρδιακή λειτουργία, μακροπρόθεσμα μπορούν να δημιουργήσουν ρυτίδες και χρόνια αφυδατωμένο δέρμα. Τρία με τέσσερα ποτήρια κρασί ή μπίρας ή 1-2 σκληρά ποτά την εβδομάδα είναι οι προτεινόμενες συστάσεις για τις γυναίκες με τις ποσότητες αυτές να διπλασιάζονται για τους άνδρες».
3. Μικρές ποσότητες σοκολάταςΗ σοκολάτα είχε ενοχοποιηθεί για την κακή υγεία του δέρματος. «Ωστόσο, όλες οι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μικρές ποσότητες, όπως 30 γρ. σοκολάτας, και ειδικά μαύρης καθημερινά δεν επιβαρύνουν την υγεία του δέρματος», τονίζει ο κ. Δημητρούλης.
4. Προσέξτε τι τρώτε«Φαίνεται ότι η υψηλή πρόσληψη ραφιναρισμένων υδατανθράκων έχει ως αποτέλεσμα την υπερινσουλιναιμία και άρα την αύξηση έκκρισης ανδρογόνων, που σχετίζεται με την εμφάνιση και επιδείνωση της ακμής. Κλινική μελέτη πρότεινε ότι η δίαιτα με πολλά τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να είναι πλεονεκτική σ’ αυτή την περίπτωση».
5. Στοπ στο κάπνισμαΗ επιστημονική μελέτη έχει δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει τη φυσιολογική γήρανση του δέρματος. Ειδικά για άτομα που καπνίζουν πάνω από 10 χρόνια τα αποτελέσματα είναι εμφανή.
6. Κοιμηθείτε, κάνει καλόΤο υπερβολικό άγχος και οι ρυθμοί της καθημερινότητας με τις λιγοστές ώρες χαλάρωσης βλάπτουν και την υγεία του δέρματος. Τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες, ώστε οι μαύροι κύκλοι και οι ρυτίδες να μην εμφανίζονται.
7. Κάντε γυμναστική Η τακτική φυσική δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνει τρέξιμο, χορό, γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος που με τη σειρά της βοηθά στην αναδόμηση του δερματικού ιστού. Επιπλέον, η εφίδρωση επάγει την έκκριση του σμήγματος που αποτελεί το καλύτερο φυσικό γαλάκτωμα για το δέρμα.
Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι η ισορροπημένη υγιεινή διατροφή μας εξασφαλίζει λαμπερή επιδερμίδα και βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης
Σε θέματα δερματικής υγείας, τα προϊόντα ομορφιάς και αντιγή- ρανσης δεν αρκούν αν δεν συνοδεύονται από προσεγμένη διατροφή.








0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου