γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι τα στοιχεία του άλλου πλοίου. Σύντομα όμως έγινε αντιληπτό ότι η χρήση του θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και όχι μόνο ανάμεσα σε πλοία αλλα και στον έλεγχο της κυκλοφορίας , στις αφίξεις των πλοίων ή των καναλιών.
Τότε έγινε αντιληπτό ότι το AIS βοηθούσε στο να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος την τοποθεσία ή την πορεία του πλοίου , διάφορα στοιχεία που θα ήταν χρήσιμα για διαφόρους λόγους και φυσικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Η τεχνολογία βοήθησε να υπάρχει ασφάλεια μεταξύ των πλοίων αφού αντι να υπάρχει κάποιος αξιωματικός που θα προσπαθεί να επικοινωνήσει με το «άγνωστο» παραπλέων πλοίο , το AIS δίνει την δυνατότητα αυτόματα της ενημέρωσης αλλά και προστασίας των πλοίων.
Επίσης, συνειδητοποίησαν ότι η δυνατότητα για τον εντοπισμό διερχόμενων πλοία θα μπορούσε να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες για το σχεδιασμό της κυκλοφορίας από τα παράκτια κράτη και τις πλοηγικές αρχές που απαιτούνται για να έχουν μια καλύτερη ιδέα για την κίνηση που υπήρχε στο λιμάνι τους αλλά και στην περιοχή τους γενικά.
Η ταυτότητα του πλοίου και η θέση του μπορεί επίσης να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και χρησιμότητα σε μια σειρά ναυτιλιακών επαγγελματιών. Θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμη απόδειξη στο τελωνείο ότι ένα πλοίο δεν έχει μετακινηθεί εκτός μιας συγκεκριμένης περιοχής, και συνεπώς θα μπορούσε να απαλλαγεί από την γραφειοκρατία και από κάποια επαναλαμβανόμενα χαρτιά άφιξης. Οι Ναυτικοί Πράκτορες και οι λιμενικές αρχές θα μπορούν με μεγαλύτερη ακρίβεια να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για την άφιξη του πλοίου, και να γνωρίζουν ακριβώς πού είναι, χωρίς να ενοχλούν ή να περιμένουν τον Πλοίαρχο να τους ενημερώσει για την προβλεπόμενη ώρα άφιξης.
Η εγκατάσταση των πομπών AIS είναι εύκολη , σχετικά φτηνή και εύκολη στην τοποθέτηση. Γενικώς όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δημιουργήσει και να στήσει έναν σταθμό AIS πολύ εύκολά και παντού. Με την τοποθέτηση νέων σταθμών AIS σε διάφορα σημεία όπως για παράδειγμα βραχονησίδες , φάρους κ.α. θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε μεγαλύτερο ακόμα αριθμό πλοίων.
Δυστυχώς στην χώρα μας αν και είμαστε από τους πρωτοπόρους στην χρησιμοποίηση του συστήματος δεν χρησιμοποιείται από όλους τους φορείς. Χρησιμοποιείται μόνο από τα κεντρικά λιμεναρχεία και τους Ναυτικούς Πράκτορες και φυσικά από λάτρεις και ερασιτέχνες της θάλασσας και του Ναυτικού Επαγγέλματος. Το σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται στην χώρα μας φιλοξενείται από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. Η συλλογή των δεδομένων βασίζεται στο διεθνές σύστημα AIS (Automatic Identification System). Η επέκταση της κάλυψης βασίζεται στην κοινότητα εθελοντών και στο ενδιαφέρον τοπικών Αρχών που εγκαθιστούν έναν δέκτη και στέλνουν στον κεντρικό server τα δεδομένα που συλλέγουν για την περιοχή τους.
http://www.7news.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου