30/1/11

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας είναι οι 237 μετανάστες που βρίσκονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής σε κτίριο της οδού Ηπείρου, καθώς και οι 50 στην Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας τη νομιμοποίησή τους.

Στην Αθήνα, οι 22 μετανάστες, οι οποίοι μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε χώρους αλληλεγγύης, μεταφέρθηκαν και αυτοί στο κτίριο της οδού Ηπείρου, προκειμένου να ............


συνταχθούν με τους ομοεθνείς τους.

Οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες ΜΚΟ φροντίζουν για την υγειονομική κατάσταση στο χώρο των μεταναστών, έχοντας μεταφέρει χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες, ενώ γιατροί έκαναν προληπτικές εξετάσεις στους απεργού πείνας.

Σε αντίσκηνα, που έχουν στηθεί στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, ζουν 104 άνθρωποι, ενώ οι υπόλοιποι 123 παραμένουν στον πρώτο όροφο και στο ημιυπόγειο του κτιρίου. Δύο εκ των μεταναστών κοιμούνται κάτω από τραπέζι στην αυλή σκεπασμένοι με νάιλον.

Ο Πέτρος Γιώτης, μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλοί αναγκάζονται να μένουν σε αντίσκηνα, κατήγγειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους αρμόδιους για προσπάθεια εκβιασμού των μεταναστών «προκειμένου να καταβληθούν και να τα παρατήσουν».

Ο κ. Γιώτης τόνισε ότι πρόθεση των μεταναστών είναι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν, ενώ σχετικά με την 15θήμερη διορία που τους έχει δοθεί για την χρήση του κτιρίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε απεργούς πείνας δε βάζεις deadline. Την deadline τη βάζει το κορμί τους».

Από την πλευρά τους οι ίδιοι οι απεργοί πείνας, πολλοί εκ των οποίων είναι εμφανώς καταβεβλημένοι, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους, όπως λένε, την απεργία τους και παραμένουν αισιόδοξοι για την έκβαση του αγώνα τους.

Ανακοίνωση δημοσιοποίησε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, δευτεροβάθμιο όργανο των συλλόγων μεταναστών στην Ελλάδα από το 2002, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι αποτελούσε το διοργανωτή της κατάληψης της Νομικής από τους απεργούς πείνας. «Δεν είχαμε καμία σχέση με τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας ή τη μετακίνηση ανθρώπων από την Κρήτη» αναφέρει.