9/1/11

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ



Δεκάδες σοβαροί επιστήμονες συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) σαρώνοντας με τηλεσκόπια τον ουρανό, ελπίζοντας να συλλάβουν μηνύματα από εξωγήινους πολιτισμούς. Οι επιστήμονες αναζητούν στα ραδιοκύματα ένα σήμα μίας μόνο συχνότητας, κάτι σαν εξωγήινο σφύριγμα. Για να αυξήσει τη δυνατότητα ανάλυσης του τεράστιου όγκου των σημάτων που καταγράφονται, ιδιαίτερα από το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο, το Ινστιτούτο SETI ξεκίνησε το 1999 το πρόγραμμα Seti@home, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Για να συμμετέχετε και εσείς στην αποκρυπτογράφηση των σημάτων και να βοηθήσετε στην εύρεση εξωγήινων χαιρετισμών πρέπει να μπείτε στην ιστοσελίδαhttp://setiathome.ssl.berkeley.edu και να φορτώσετε ένα screensaver (προφύλαξη οθόνης).

Όταν ο υπολογιστής σας δε χρησιμοποιείται και είναι ανοιχτός, το συγκεκριμένο screensaver ενεργοποιεί ένα πρόγραμμα που συνδέεται μέσω Ιντερνέτ με το παρατηρητήριο, συλλέγει μέρος των δεδομένων και τα αναλύει αναζητώντας εκείνα που έχουν τη σωστή ένταση, μετατόπιση ντόπλερ και διάρκεια ώστε να είναι πιθανά εξωγήινα μηνύματα.
Η πρωτοβουλία γνώρισε τεράστια επιτυχία. Σήμερα συμμετέχουν ενάμιση εκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο και μέσω των υπολογιστών τους τοSeti@home έχει κάνει 5.000.000.000 αναλύσεις, με 720.000 μ.ο. τη μέρα.