30/1/11

Τεχνολογία «stealth» για υποβρύχια!

 



 Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, σε καλό δρόμο βρίσκονται οι έρευνες για την ανάπτυξη τεχνολογίας απόκρυψης υποβρυχίων από τα σόναρ!


Την έρευνα προωθούν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ιλινόις, στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν αναπτύξει και παρουσιάσει έναν «ακουστικό – ηχητικό μανδύα», ο οποίος αποκρύπτει το ίχνος των υποβρυχίων αντικειμένων (βλ. υποβρύχια) από τα σόναρ και άλλα υπερηχητικά κύματα



Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθηγητής Νίκολας Φανγκ, ο οποίος δήλωσε ότι η ανακάλυψη αποτελεί πραγματικά αποκύημα επιστημονικής φαντασίας, η οποία μετατρέπεται σε πραγματικότητα, χωρίς να πρόκειται για τρικ με… το ραβδί του Χάρι Πότερ!


Κι όμως, η λογική της ανακάλυψης, η θεμελιώδης παρατήρηση και σκέψη φαίνεται εξαιρετικά απλή: Αντί να εργαστούν οι επιστήμονες πάνω σε υλικά που απορροφούν τα ηχητικά κύματα, επέλεξαν να κάνουν το αντίστροφο, να δημιουργήσουν υλικά που εκπέμπουν ηχητικά κύματα γύρω από το υποβρύχιο αντικείμενο, καθιστώντας το αόρατο μέσω αυτής της ιδιότυπης παρεμβολής στα σόναρ.


Ο «ακουστικός μανδύας» επί της ουσίας αποτρέπει την ανάκλαση των ηχητικών κυμάτων που επιστρέφουν στο σόναρ επιτρέποντας τον εντοπισμό, αού αυτά περνάνε γύρω από το υποβρύχιο αντικείμενο… και συνεχίζουν την πορεία τους.


Η ανακάλυψη μπορεί να έχει όμως και σημαντικότατες ιατρικές εφαρμογές: Για παράδειγμα, την απόκρυψη – άρα την προστασία – κάποιου ζωτικού οργάνου ενός ασθενούς κατά την διενέργεια υπερήχου.