21/1/11

Ελληνική ταινία βρίσκεται μια ανάσα πριν το Όσκαρ


Μια ανάσα πριν από την πεντάδα των υποψηφίων για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας έχει φτάσει η ελληνική υποψηφιότητα με τον πολυβραβευμένο «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου. Η ελληνική ταινία κατάφερε να περάσει στην δεύτερη φάση, καθώς η Ακαδημία Κινηματογράφου την επέλεξε μαζί με άλλες οκτώ για να προκριθεί στην δεύτερη φάση, από την οποία τα μέλη της Ακαδημίας θα κληθούν να επιλέξουν την προσεχή Τρίτη την τελική πεντάδα.

Πέρα από τον «Κυνόδοντα», οι υπόλοιπες οκτώ ταινίες που έχουν περάσει στην δεύτερη φάση για το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας είναι οι «Hors la Loi» (Αλγερία), Confessions» (Ιαπωνία), «Incendies» (Καναδάς), «In a Better World» (Δανία), «Biutiful» (Μεξικό) , «Simple Simon» από τη Σουηδία, «LifeaboveAll» (Νότιος Αφρική) και «TambienlaLluvia» (Ισπανία). Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 66 ταινίες έχουν καταθέσει υποψηφιότητα στην φετινή διοργάνωση, κάτι που σημαίνει ότι ο «Κυνόδοντας» ήδη έχει καταφέρει να αποκλείσει 57 ταινίες.

Σχεδόν 35 χρόνια, από το 1977, έχει να δει η Ελλάδα δική της ταινία ανάμεσα στις τελικές υποψήφιες για το όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Τότε είχε καταφέρει να διακριθεί η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη. Τα τελευταία χρόνια είχαν πλησιάσει και άλλες ταινίες κοντά στην διάκριση, όπως η «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη και οι «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, ωστόσο δεν είχαν καταφέρει να μπουν στην τελική πεντάδα.

Το αν θα περιλαμβάνεται ο "Κυνόδοντας" στην τελική πεντάδα των υποψηφίων για το φετινό όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας θα το ξέρουμε την προσεχή Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, όταν και θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες των όσκαρ σε όλες τις κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμα και η πρόκριση την δεύτερη φάση που σημαίνει είσοδο στην εννιάδα είναι εξαιρετικά σημαντική και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της ταινίας, οι οποίοι έχουν γευθεί αρκετά βραβεία στην Ευρώπη (μεταξύ των οποίων και αυτό των Καννών), αλλά δείχνουν πανέτοιμοι να κάνουν και το υπερατλαντικό άλμα...