1/5/10

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συνεισφορά 60.6 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Τα χρήματα από την Κύπρο...

Η Βουλή υπερψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που κατέθεσε η κυβέρνηση, με τον οποίον εγκρίθηκαν τα 60,6 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν τη συνεισφορά της Κύπρου στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων τόνισαν...

ότι η υπερψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού στέλνει το μήνυμα ότι τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι με το ποσό των 60,6 εκατομμυρίων ευρώ, το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα ανέβει μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή στο 56%.


--- Στα 180 εκ. ευρώ ενδέχεται να ανέλθει η συνολική ---

«Η συνεισφορά της Κύπρου στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας ενδέχεται να ανέλθει και στα 180 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, και τόνισε πως «οποιοδήποτε κι αν είναι το ποσό, η Κύπρος θα συνεισφέρει».

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει υποχρέωση να συνεισφέρει το δύο τοις χιλίοις του συνολικού ποσού, το οποίο θα διαθέσει η ευρωζώνη για στήριξη της ελληνικής οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι το συνολικό ποσό είναι ακόμη ρευστό και ότι για τα 90 δισ. Ευρώ, στα οποία αναφέρονται οι τελευταίες πληροφορίες, το μερίδιο της Κύπρου είναι 180 εκ. ευρώ.

«Βεβαίως, τα δάνεια αυτά θα εκταμιευθούν σταδιακά, τα επόμενα τρία χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες του δημοσίου και με την πρόοδο στην υλοποίηση των οικονομικών μέτρων, τα οποία πιθανώς να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», εξήγησε ο Κύπριος υπουργός.

Σε ερώτηση αν τα οικονομικά της Κύπρου επιτρέπουν την αύξηση του δανεισμού στην Ελλάδα, ο κ. Σταυράκης απάντησε ότι «το ποσό αυτό δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Eurostat».




troktiko.blogspot.com