30/11/11

Στους δρόμους οι Βρετανοί σήμερα Τετάρτη 30/11/2011

Εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, εργαζόμενοι στους ελέγχους... που γίνονται στα σύνορα: οι εργαζόμενοι του βρετανικού δημοσίου καλούνται αύριο σε μια μαζική απεργία κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, μια κοινωνική δοκιμασία για την κυβέρνηση που έχει θέσει σε εφαρμογή ένα δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας.

Οι οργανωτές ελπίζουν ότι δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σ' αυτή την εθνική απεργία, η οποία αναμένεται ότι θα επιφέρει το κλείσιμο των περισσότερων σχολικών ιδρυμάτων, θα διαταράξει την εναέρια κυκλοφορία, τη λειτουργία των νοσοκομείων, των δικαστηρίων, των δημοτικών υπηρεσιών. Περισσότερες από χίλιες διαδηλώσεις προβλέπεται ότι θα διεξαχθούν σ' όλη τη χώρα.


Το εύρος της κινητοποίησης αυτής, στην οποία έχουν καλέσει όλες οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, αναμένεται ότι θα ξεπεράσει αυτό της απεργιακής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου για τους ίδιους λόγους με πρωτοβουλία τεσσάρων συνδικάτων.


«Την Τετάρτη θα γίνει η μεγαλύτερη απεργία εδώ και μια γενιά», προέβλεψε ο Μπρένταν Μπάρμπερ, ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας των βρετανικών συνδικάτων TUC.
Ακόμη πιο φιλόδοξος, ο επικεφαλής του Unison, του κύριου βρετανικού συνδικάτου του δημόσιου τομέα, ο Ντέιβ Πρέντις, περιμένει «τη μεγαλύτερη κινητοποίηση από τη γενική απεργία του 1926», που είχαν κηρύξει οι εργάτες των ορυχείων κατά της μείωσης των μισθών τους.

















newscode.gr