23/11/11

Ψήφισαν νόμο στην Ρουμανία με τον οποίο επιτρέπεται να σκοτώνουν ζώα

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ενέκρινε ένα νόμο με τον οποίο επιτρέπεται στους δήμους να πιάνουν και να σκοτώνουν τα ζώα, μια κίνηση που έχει προκαλέσει την οργή φιλόζωων και ακτιβιστών. Μόνο στο Βουκουρέστι υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν στους δρόμους 40.000 αδέσποτα σκυλιά. 


Το πρόβλημα ανάγεται στην εποχή του Νικολάε Τσαουσέσκου ο οποίος ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκατασταθούν σε μικρά διαμερίσματα όπου δεν μπορούσαν να φροντίσουν τα ζώα τους.

Τη δεκαετία του 1980 ο Τσαουσέσκου διέταξε να κατεδαφιστούν πολλές μονοκατοικίες στην πρωτεύουσα ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την οικοδόμηση συγκροτημάτων με διαμερίσματα. Έκτοτε το πρόβλημα των αδέσποτων δεν αντιμετωπίστηκε και χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται νοσηλεία κάθε χρόνο για δαγκώματα σκύλων.

Με το νέο νόμο επιτρέπεται στις δημοτικές αρχές να στέλνουν τα ζώα για ευθανασία εάν δεν βρεθεί κανείς να τα υιοθετήσει μέσα σε 30 ημέρες. Ωστόσο, οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν τοπικά δημοψηφίσματα ή έρευνες της κοινής γνώμης αν θέλουν να εφαρμόσουν αυτήν την πρακτική.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, έχουν επικρίνει τα σχέδια της Ρουμανίας προτείνοντας να στειρώνουν τα σκυλιά αντί να τα σκοτώνουν. Ωστόσο η διαδικασία της στείρωσης είναι πιο περίπλοκη και πιο ακριβή.

"Είναι ανήθικο. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να πιάσεις τα άγρια σκυλιά. Πάντα θα υπάρχουν ζωόφιλοι που θα κρύβουν αδέσποτα και πάντα θα εγκαταλείπονται κουτάβια στους δρόμους", είπε η Μαρσέλα Πίσλα, η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Τσούτου Τσούτου.




http://www.trelokouneli.gr/2011/11/blog-post_966.html#ixzz1eTtLqLV8