23/11/11

Λουκέτο έβαλαν 80 ξενοδοχεία!

Σε δυσμενή θέση βρίσκονται ορισμένες από τις ξενοδοχειακές μονάδες (μικρές και μεγάλες), των οποίων ιδιοκτήτες είναι ασφαλιστικά ταμεία, κοινωφελή ιδρύματα, ακόμα και η Εκκλησία. Παρά την πρόβλεψη του νόμου για μείωση των μισθωμάτων τους έως και 20% προκειμένου οι μονάδες αυτές να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό κυρίως λόγω της έλλειψης ευελιξίας στη λήψη των αποφάσεων από τις διοικήσεις των Ταμείων και των ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση του «Macedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη. 
Οι ξενοδοχειακές μονάδες που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε όλη τη χώρα ανέρχονται συνολικά σε 280. Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), προκειμένου να επιβιώσουν οι μονάδες αυτές θα πρέπει να συμπιεστεί εκτός των άλλων και το κόστος του ενοικίου. Η μείωση των μισθωμάτων κατά 20%, την οποία άλλωστε προβλέπει πρόσφατος νόμος, σε ξενοδοχεία όπως το «Macedonia Palace» δεν αρκεί. Οι ειδικοί της αγοράς μιλούν για την ανάγκη να μειωθούν πολύ περισσότερο τα ενοίκια.
Πάντως, μέσα στον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, έβαλαν λουκέτο σε όλη τη χώρα περίπου 80 ξενοδοχεία. Μόνο στην Αθήνα χάθηκαν περίπου 2.000 κλίνες. Στην πλειονότητά τους (τα 75 από τα 80) ήταν μικρά ξενοδοχεία έως 10 δωματίων, τα οποία επλήγησαν κυρίως από την υποχρεωτική ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, αναμένεται νέο κύμα λουκέτων στα ξενοδοχεία της επικράτειας, καθώς τουλάχιστον 50.000 σπίτια ενοικιάζονται σε ξένους μέσω Διαδικτύου. Σημειώνεται ότι συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι συναλλαγές γίνονται με μαύρο χρήμα.
ΤΑ ΝΕΑ