23/11/11

Ελιά Βουβών - το αρχαιότερο ελαιόδεντρο στον κόσμο

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και  της εξαιρετικής αισθητικής του αναγλύφου    του κορμού του.


 Το Ελαιόδεντρο  αυτό που βρίσκεται στην θέση Πάνω Βούβες του Δ.Δ. Βουβών  του Δήμου  Κολυμβαρίοι  (συντεταγμένες Ν 35ο 29,212 και ΕΟ 23ο 47,217 και  υψόμετρο 272  m), ανήκει στον Παναγ. Καραπατάκη οποίος  το παραχώρησε στον Δήμο Κολυμβαρίου  και είναι  ποικιλίας  Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται Τσουνατη    εμβολιασμένη  σε υποκείμενο  Αγριελιάς. 

Ο κορμός του δέντρου έχει   εξαιρετικό  ανάγλυφο  με ιδιαίτερη αισθητική.  Η επιφάνεια του  πραγματικό έργο γλυπτικής παρουσιάζει διαφορά  σχήματα   που φαντάζουν με αλλόκοτες  μορφές προσώπων και  πραγμάτων!  






Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης ενώ με κότινο από το δέντρο αυτό, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.


Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,9m από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο (3,70m) και  περίμετρο 8,10.m ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 4,53m και περίμετρο 12,55m.
Το δέντρο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολλοί Υπουργοί, Αξιωματούχοι και  σημαντικοί  Επιστήμονες ξένων χωρών.