25/11/11

Μπαίνουν ένοπλοι φρουροί στα πλοία

Με ένοπλους φρουρούς στο πλήρωμά τους θα μπορούν να πλέουν στις περιοχές όπου εκδηλώνονται επιθέσεις πειρατών τα εμπορικά πλοία που έχουν ελληνική σημαία. Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στους συναδέλφους του υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης για διαβούλευση, προτού κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή προς ψήφιση.

Πριν καλά καλά το σχέδιο νόμου φτάσει σε διαβούλευση, πρόλαβε να προκαλέσει νέα κόντρα μεταξύ των κ.κ. Παπουτσή και Γεωργιάδη, με τον τελευταίο να υποστηρίζει πως δεν ενημερώθηκε.

Κύκλοι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη μετέφεραν την ενόχλησή τους για τη νέα παρέμβαση Γεωργιάδη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα ήταν δύσκολο να ζητηθεί τώρα η άποψή του καθώς το σχέδιο νόμου ξεκίνησε να φτιάχνεται πριν από τρεις μήνες με πρωτοβουλία του προϊσταμένου υπουργού του κ. Γεωργιάδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος και έδωσε την αρχική φόρμα της διάταξης. Σε κάθε περίπτωση μπορεί, όταν το σχέδιο νόμου φτάσει στη διαβούλευση, να εκφράσει τις όποιες αντιρρήσεις του».

Στο Αντεν και τη Σομαλία. Η δυνατότητα να υπάρχουν οπλισμένοι φρουροί στα πλοία που διασχίζουν επικίνδυνα νερά, όπως τα στενά του Αντεν και τα παράλια της Σομαλίας όπου έχουν εκδηλωθεί πολλές πειρατικές επιθέσεις, αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ενωσης Εφοπλιστών.

Το καθεστώς αυτό ισχύει ήδη για τα εμπορικά πλοία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας που διασχίζουν αυτές τις θάλασσες. Ετσι στο σχέδιο νόμου ενσωματώθηκαν η διεθνής εμπειρία και η πρακτική που ήδη ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης μέχρι και έξι οπλισμένων φρουρών.

Οι ένοπλοι φρουροί θα μπορούν να προέρχονται από χώρες της ΕΕ ή από χώρες που συμμετέχουν σε διεθνείς δράσεις για την καταπολέμηση της πειρατείας.
Η αίτηση για τη χρησιμοποίηση των οπλισμένων φρουρών εκδίδεται κατόπιν αίτησης του πλοιοκτήτη ή του διαχειριστή του πλοίου και «θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία για την εξατομίκευση του πλοίου καθώς και ανάλυση του εκτιμώμενου κινδύνου, που διαμορφώνεται αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις του πλοιάρχου του πλοίου», όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα όπλα και οι σφαίρες προβλέπεται να φυλάσσονται σε ειδικό μέρος όταν το πλοίο δεν πλέει σε επικίνδυνα νερά, ενώ κάθε παράνομη χρήση των όπλων θα επιφέρει ως ελάχιστη τιμωρία τα τρία χρόνια φυλάκιση.






tanea.gr