23/11/11

SOS εκπέμπει η Θεσσαλονίκη εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τις μετακινήσεις τους καλούνται να περιορίσουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης από την Τρίτη μέχρι την Τετάρτη εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κυρίως της σκόνης που αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών. Με τη σειρά της και η Τροχαία προχωρά στη λήψη μέτρων, η οποία θα επιχειρήσει να περιορίσει το μποτιλιάρισμα και θα κόβει κλήσεις στα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα.

Αν μάλιστα το πρόβλημα συνεχιστεί, τα σχολεία θα κλείσουν και θα επιβληθεί δακτύλιος.

Σε πρώτη φάση, οι βιομηχανίες καλούνται να μην αυξήσουν για το την παραγωγή τους, οι δήμοι να μεριμνήσουν για τον νυχτερινό καθαρισμό των δρόμων και οι δημόσιες υπηρεσίες να περιορίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων τους.

Θα αυξηθούν επίσης οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ανοιχτών εστιών καύσης, κυρίως ελαστικών, και ο Οργανισμός Λιμένος θα πρέπει να απαγορεύσει για λίγες μέρες τον εκκαπνισμό των πλοίων.

Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν την Τρίτη έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, αστυνομικών αρχών και των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας - Χορτιάτη.

Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, μέχρι στιγμής δεν είχαν ληφθεί μέτρα, παρά την αύξηση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων για πέντε συνεχόμενες μέρες. Το μετεωρολογικό δελτίο προέβλεπε αρχικά αποκλιμάκωση του φαινομένου, τώρα όμως δείχνει ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κλείσιμο των σχολείων αν χρειαστεί

Όσον αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι, εφόσον ο μέσος όρος των ρύπων ξεπεράσει στο μέλλον τα 170 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ποσοστό στο οποίο βρίσκονται μέχρι τώρα, τότε θα εφαρμοστεί κλείσιμο των σχολείων και μικρός δακτύλιος στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Ολυμπιάδος, Ηφαιστίωνος, Αγίου Δημητρίου, Δραγουμάνου, Καλού, Ταντάλου, 26ης Οκτωβρίου, Κουντουριώτου και τη Λεωφόρο Νίκης.

«Θερμοκρασιακή αναστροφή»

Εξηγώντας τα αίτια των αυξημένων τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επισήμανε ότι το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή της αδυναμίας των ρύπων να διαφύγουν από την ατμόσφαιρα της πόλης, παρατηρείται λόγω άπνοιας κάθε Νοέμβριο από το 1989, οπότε λειτουργούν σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Φέτος, ωστόσο, συνέβη σε πιο έντονο βαθμό λόγω της χρήσης ξύλου ως καύσιμης ύλης σε πολλά νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη τόνισαν ότι το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία.

Αιωρούμενα σωματίδια στην Κοζάνη

Σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια καταγράφεται και στην Κοζάνη από την περασμένη, δείχνουν οι μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκονται στο Προάστειο, την Ποντοκώμη και την Πτολεμαΐδα από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης καθώς και στους Ανάργυρους και το Αμύνταιο από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος ατμοσφαιρικής ποιότητας του Κέντρου Περιβάλλοντος, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, η αύξηση αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και την καύση καλαμιών από τους αγρότες μέχρι τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και της άπνοιας.

Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται αποκλιμάκωση του φαινομένου από την Πέμπτη, οπότε θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι.

 







http://www.trelokouneli.gr/2011/11/sos.html#ixzz1eTvOsIPB