Με νέες ασκήσεις ισορροπίας επιχειρεί η ΝΔ να απορροφήσει τους έντονους κραδασμούς που προκαλεί στο γαλάζιο στρατόπεδο η συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση και η στροφή του Αντώνη Σαμαρά υπέρ του Λουκά Παπαδήμου, μετά το «ναυάγιο» της επιλογής Πετσάλνικου.
Με προφανή στόχο να διατηρηθούν κάποιες αποστάσεις ασφαλείας και να μην εμφανίζεται η ΝΔ ότι ταυτίζεται απολύτως με τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να περιοριστεί η γαλάζια συμμετοχή στο νέο σχήμα σε τέσσερα στελέχη του κόμματος. Σε μια προσπάθεια ωστόσο να μην κατηγορηθεί η ΝΔ για εκ των προτέρων κινήσεις υπονόμευσης της νέας κυβέρνησης, αποφασίστηκε να εκπροσωπείται από κορυφαία στελέχη, όπως οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, καθώς και από στενότατους συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως ο διευθυντής του γραφείου του Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο οικονομικός σύμβουλός του Γιάννης Μουρμούρας.
Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε επιπλέον κανένα από τα στελέχη που θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση να μην ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με αυτό το δεδομένο, αλλά και με την επιθυμία του αντιπροέδρου της ΝΔ να μετάσχει στην κυβέρνηση, όπως ανέφεραν κορυφαίες κομματικές πηγές, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον κ. Αβραμόπουλο να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και κατόπιν αυτού ο κ. Αβραμόπουλος θα ενταχθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα σε θέση αντιπροέδρου, εάν ο κ. Παπαδήμος αποφασίσει να διατηρήσει θέσεις αντιπροέδρων στη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ωστόσο, ο κ. Αβραμόπουλος δεν είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των στελεχών της ΝΔ που θα ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση, τον οποίο είχε παραδώσει χθες το απόγευμα στον κ. Παπαδήμο ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος. Αλλά με παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου, όπως έλεγαν, η λίστα αυτή αναθεωρήθηκε για να προστεθεί το δικό του όνομα, υπό τη δέσμευση ότι θα παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα στην Α' Αθήνας, και να διαγραφούν τα ονόματα του άτυπου συμβούλου του κ. Σαμαρά, Θόδωρου Βάρδα, και του πρώην υφυπουργού και πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Παναγιώτη Χηνοφώτη.
Σε κάθε περίπτωση, προβεβλημένα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η ΝΔ καλείται πλέον να χαράξει νέα πορεία και να μετακινηθεί από τη σκληρή αντιμνημονιακή θέση της. Γι' αυτό και πολλά στελέχη θεωρούν ότι η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση στρατηγικής που θα εντείνει και τις εσωκομματικές τριβές.
Επιφυλακτικός εμφανιζόταν χθες ο γραμματέας Συνδικαλιστικού του κόμματος και βασικός εκπρόσωπος της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» Γιάννης Μανώλης. «Υπάρχουν κάποια στελέχη που δεν θα ήθελαν να καρποφορήσει αυτή η πρωτοβουλία - και αυτό φαίνεται. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων...» ήταν η απάντηση που έλαβε από τον βουλευτή της Β' Αθήνας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4672177
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου